Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.02.1974

Delo, Šport: ... Kamniška AŠ

Čeprav so v gorah še povsem zimske razmere, udeleženci alpinistične šole AO Kamnik nimajo le teoretičnih predavanj. V soboto so se povzpeli na Grintovec in nato sestopili v Dovško škrbino, da so si uredili bivak (po programu!). V nedeljo pa so se povzpeli še na Kočno in se v dolino, vrnili zopet prek Grintavca.
Teden pred tem pa so - večinoma starejši člani AO - plezali v steni Kogla. V soboto sta dve navezi ponovili »Spominsko«, v nedeljo pa še ena, dve pa »Rumeno zajedo«.

Predavanja o Hoggarju
Danes zvečer po občnem zboru Akademskega PD, ki bo na Trgu revolucije 1 - II, nadstropje s pričetkom ob 19.30, bodo udeleženci odprave v Hoggar (Afrika) uradno predstavili svoje dosežke in jih ilustrirali z barvnimi diapozitivi.

Novice iz Patagonije
Iz Bariloch v Argentini smo prejeli zanimivo pismo, v katerem nam naš rojak dr. Vojko Arko sporoča prve novice o zadnji sezoni v Patagoniji. Carlos Comesaña, ki je pred leti s Fonrougeom v Fitz Royu preplezal slavno »supercanaleto«, je namreč pred prihodom v njihov kraj obiskal taborišča raznih odprav, ki so se mudile v Patagoniji. Čeprav ni vedel natančnejših podatkov, je sedaj jasno, da so Italijani januarja letos preplezali zahodno steno Cerro Torre, in sicer tam, kjer sta pred leti poskušala Mauri in Bonatti. Znani angleški alpinist Don Whillans, ki je vodil odpravo na Torre Egger, jim je takoj poslal čestitko k »prvemu vzponu na C. Torre« (!). Angleški plezalci namreč nočejo priznati Maestriju njegovega »kamnoseškega« uspeha s kompresorjem, nasprotujejo pa tudi prvemu vzponu Maestrija (z Eggarjem, ki se je ponesrečil med sestopom), ker se je povzpel le na vršno ploščad in ne tudi na samo vrhnjo ledeno gobo.
Švicarji so po SV stebru Fitz Roya prišli višje kot kdorkoli pred njimi. Preplezali so nekako dve tretjini stene, potem pa so se morali zaradi pomanjkanja časa umakniti. Argentinci se trudijo na Aguja Mermoz (eden od stolpov Fitz Roya), dva od njih pa sta se ponesrečila v Cordón Adela. V začetku februarja pa so v predel Fitz Roya prišli tudi Poljaki.
O mešani jugoslovansko-italijansko-argentinski odpravi, v kateri, sta tudi Boris Kambič in Jure Skvarča (njegov brat Peter je že nekaj časa na Antarktiki) tudi še ni nobenih novosti. Znano je le to, da imajo v načrtu severno steno Moyano (okoli 2000 m), okoli 70 kilometrov južno od Fitz Roya, in da so iz Buenos Airesa odpotovali 13. januarja s kamionom, ki jim ga je dala tovarna Fiat.

Zimski alpinistični tečaj
Vodja letošnjega zimskega alpinističnega tečaja, ki bo od 3. do 10. marca na Križkih podih - Tone Sazonov obvešča vse prijavljence (15), da bodo v kratkem dobili natančna navodila za pripravo. Hkrati pa obvešča vsa vodstva AO, da je za pomoč za sedaj prijavljenih še premalo vodnikov, zato naj razmislijo, koga bi lahko še predlagali.

Šola AO Matica
Danes zvečer ob 19. uri se bodo v pisarni PD Ljubljana-matica na Miklošičevi 17 prvič zbrali kandidati za letošnjo alpinistično šolo. Predavanja bodo vsak četrtek na Veselovi 10, verjetno pa bodo kmalu pričeli tudi z vajami na Turncu in lažjimi turami. Vse informacije nudijo v društveni pisarni (312-645).

Novo vodstvo AO Jesenice
Pred dnevi so alpinisti PD Jesenice izvolili za svojega novega načelnika Vlada Hladeta. Kakor je izjavil dosedanji načelnik Uroš Župančič, staro vodstvo nikakor ni moglo več zadostni potrebam in zahtevam mladih, ki hočejo napredovati hitreje. Pa tudi občasna nesoglasja, z upravo matičnega PD so nujno terjala zamenjavo.

200 let rojstva V. Staniča
Pred dobrim tednom dni, točneje 12. t. m. je povsem neopazno šla mimo nas pomembna planinska obletnica 200 letnice rojstva Valentina Staniča, našega prvega alpinista. Valentin Stanič, ki se je rodil 12. februarja 1774 v vasi Bodrež nad Kanalom, je najbolj znan v svetu prav gotovo zaradi svojega vzpona na Grossglockner, čeprav se je proslavil tudi z nekaterimi drugimi vzponi (npr. na Watzman).

Planinci in smučanje
Čeprav je že Valvasor omenjal, da so bili Bločani eni prvin smučarjev v Srednji Evropi, lahko imamo za predhodnike današnjega smučanja pravzaprav šele »Drenovce«. Leta 1906 so pričeli gore obiskovati namesto s krpljami tudi s smučmi, pred 60 leti pa so imeli že prvo organizirano akcijo. Od 1. do 12. februarja so imen namreč v Bohinju pod vodstvom R. Badjure prvi smučarski tečaj in ob koncu tudi pregledne smuške tekme.

  21.02.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti