Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.06.2013

Tudi severne stene postajajo aktualne

Poletje je le pokazalo svojo moč. Sonce pripeka, nohtanja je vedno manj, le zeleni naslanjači vrh sten niso še na voljo. Pleza se že skoraj posod in na plezalce niso več imune niti severne stene.

Nova smer v Lešarjevi peči

Naj začnemo kar s prvenstveno smerjo nad dolino Mlinarice. Tja so se 16. junija spet podali člani AO Železničar, in sicer Primož Bregar, Domen Košir in Peter Bajec. Tokrat so se sprehodili mimo Zidne stene pod njej sosednjo Lešarjevo peč. Smer so speljali po logični liniji med smerema Po črni lisi in Smerjo ob stolpu. Poimenovali so jo Smer treh kozlov (V/III-IV+, 400 m). Vrh stene so dosegli po petih urah plezanja.

Prvenstvena varianta v Mali Rinki

V ponedeljek, 17. junija sta Marko Mavhar in Franci Privošnik (oba AO Grmada-Celje) preplezala Direktno smer (VI-/IV+, 350 m) v Mali Rinki. Ob tem sta dodala še svojo direktno varianto, po kateri sta se priključila Vzhodni smeri.

V Julijcih

Večjega števila prvenstvenih in redkih ponovitev ni bilo, je pa marsikatera stena doživela obisk po dolgem obdobju samevanja. Člani AO Kranj Drago Večerič, Aleš Dolinar in Sebastjan Potočnik so plezali v J steni Prisojnika in verjetno preplezali novo smer. Plezali so med smerjo Zajec in Partača. Smer so poimenovali Trije mušketirji. V bližini se je veliko plezalo v Nad Šitom glavi. Preplezana je bila Rumena diagonala, Stoletje, Steber ob Kamenkovem kaminu, Kranjska poč in še kakšna. V Mali Mojstrovki je bil preplezan Severni raz

Člani AO Radovljica so bili precej aktivni nad dolino Krme, pa tudi drugod po Julijcih. Klemen in Martin Žumer sta opravila lep vzpon v Tržiški (VII-, A2/VI, 300 m) v Draškem Vrhu. Na tuš jima ni bilo potrebno čakati do doline. Skupaj sta preplezala še Parižanko (VI+/V, 300 m) v Debelem vrhu in smer Belač-Zupan (V+, 500 m) v Šitah. Matevž Mrak in Urška Rebec sta v Trapezu Draškega vrha opravila s Spominsko smerjo Tomaža Ažmana (VI+/V-VI, 400 m). V Zadnjiškem Ozebniku sta Jurij Hladnik in Ana Kosmač preplezala Gorsko rožo (7a+, 310 m).

15. junija je Toni Groblar (AO Cerkno) s soplezalcem plezal Sekločevo (V,A1/IV+) v Debeli peči.

Še se najde kdo, ki v poletni vročini pelje smuči na sprehod. V Mangartu je bila presmučana Slovenska grapa in skoraj v celoti Italijanska pot.

Kamniško-Savinjske Alpe

Tudi tu se je plezalo že skoraj vsepovsod. Precej plezalcev se je odločilo za ogrevanje v smereh Bele peči, Mrzle gore in Velikega vrha. V Brani se je plezalo Zajedo (V-/IV, 150 m) in Šijo. Nekaj vzponov je doživela Nova centralna smer (IV+, 700 m) v Veliki babi. V Mali Rinki je bila ponovljena Igličeva smer (V+/IV, 350 m). Člani AO Črnuče so plezali smer Humar-Škarja (V-/IV, 270 m) v Planjavi in v manj znani steni Čmaževskega turna. Tu so preplezali Zajedo (V/IV, 150 m), Dopi (V/III-IV, 160 m) in Futrolco (V/II-IV, 150 m).

V Koglu sta Klemen Žumer (AO Radovljica) in David Debeljak (AO Rašica) preplezala Smer Marije Pomočnice (VIII-/VI, 150 m).

15. in 16. junija je potekalo srečanje koroških alpinističnih odsekov in klubov, PK Martinček ter AO Jezersko. Dogajanja je bilo kar precej, od spomina na ponesrečene, plezanja, predavanj in tudi plesa. Plezalo se je v stenah Laneža, Male, Srednje in Velike Raduhe. Največ obiska je bilo v smeri ZZ, plezalo pa se je še Mihovo, TV 625, Plate, Burjakovo, Micin steber, Blagajniško in še nekatere druge smeri.

V Karavankah se v glavnem plezalo v steni Kozjeka.

Gore čez mejo

Iz Hrvaške prihajajo novice o potepanju po Biokovem. Tu je nekaj smeri preplezala Petra Hadalin (AO Cerkno) s soplezalko, med drugim tudi eno prvenstveno. Pod Pločom sta ponovili Palinko (VI-/IV, II-III, 150 m) in Podvozje (IV/II-III, 250 m). V vrhu Pićet pa sta potegnili svojo linijo in jo poimenovali Veter v laseh (IV+/II-III, 300 m). Nazadnje sta ponovili še smer Veliki Macan (V-/III-IV, 165 m).

Severno in zahodno od nas se še vedno koristi dobre smučarske razmere v višjih legah, glede na vreme pa bodo tudi najbolj vztrajni verjetno kmalu preklopili na skalo.

Srečno do prihodnjič.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

 

 

Smer treh kozlov. Foto: Peter Bajec

Varianta Direktne. Vir: AO Grmada Celje

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti