Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Preverjanje usposobljenosti

V Starem trgu pri Ložu je bilo v soboto, 8. junija, regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči, v katerem smo kot ekipa tekmovali tudi člani GRS Ljubljana, Skupina Postojna.

Na povabilo Občine Postojna smo se tako že četrtič pomerili z drugimi ekipami prve pomoči, med katerimi so člani Rdečega križa, Civilne zaščite in gasilskih društev.

Organizator je osmim ekipam letos pripravil štiri delovišča.
Prva delovna točka so bili trije poškodovanci v delavnici, v kateri je prišlo do razlitja nevarne tekočine in do požara; delavnico so pred našim prihodom prezračili in zavarovali gasilci. Oskrbeti smo morali zlom stegnenice, hudo krvavitev in obsežno opeklino prsi.
Drugo delovišče je bilo prizorišče prometne nesreče, kjer je ena oseba obležala pod motorjem, druga ostala ukleščena v avtomobilu, nekaj deklet pa je bilo bolj ali manj nepoškodovanih, vendar jih je bilo vseeno potrebno odstraniti z mesta nesreče. Da je bilo vse še bolj »zanimivo« je sredi dela na prizorišče pritekla prodajalka iz Mercatorja, ki je vpila, da se je zgodil rop, da je ropar eden od udeležencev prometne nesreče in da ima pištolo.
Tretje delovišče je bilo že bolj podobno nesrečam, s katerimi se srečujemo v praksi, s strehe je padel možakar in posumili smo na poškodbo hrbtenice, medtem, ko je njegova žena po srčnem infarktu izgubila zavest in jo je bilo potrebno oživljati.
Tudi zadnje delovišče je bilo nekoliko podobno dejanskemu delu gorskih reševalcev – med delom v gozdu je ženski drevje ukleščilo noge, potrebno pa je bilo poskrbeti še za njenega pijanega moža in otroka brez znakov življenja.

Vse ekipe so delo opravile dobro, naša ekipa je za končno šesto mesto prejela diplomo, nova znanja in izkušnje pa so tako ali tako neprecenljive.

Helena Škrl 

DGRS Ljubljana, Skupina Postojna
 


Foto: Milan Simčič in Nina Jerič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti