Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.02.1974

Delo, Šport: ... Dve prvenstveni Celjanov

V četrtek 24. januarja je naveza Franci Čanžek - Janez Črepinjšek prvič pozimi preplezala smer »Modec - Režek« v Turski gori (III/IV+, 300 m). Dva dni za tem pa so Franci Čanžek, Marko Gabrovšek in Franci Knez prvič pozimi preplezali še »Dušanov steber« v vzhodni steni Male Rinke. V zgornjem delu so naleteli na led, prekrit s tenko plastjo snega, kar je močno oviralo vzpon.

Vesti iz AO Kranj
V nedeljo, 20. januarja, so Jože Oštrek, Robert Gabršček in Tone Perčič plezali v zahodni steni Kočne, v »Oltarjih«. Razmere so imeli ugodne in po njihovih podatkih je smer prvenstvena, dolga okoli 250 m, plezali pa so jo 7 ur. Dva dni za tem pa sta dve navezi (Šegregur - Mojca Zalar in Ditka Alif - Matjaž Dolenc - Tone Perčič) vstopili še v zahodno steno Velike Babe (smer opisana v »Našem alpinizmu« na str. 230), ki je v celoti visoka okoli 1100 m. Razmere so imeli dokaj ugodne, v spodnjem delu so imeli nekaj več težav, zgoraj pa je bilo le malo snega, kar jim je ponekod povzročalo preglavice. Bivakirali so nekako sredi stene, skupno pa so plezali 13 ur.

Zima na tujem
Tudi v Centralnih Alpah je bilo v letošnji zimi že nekaj obdobij z ugodnimi razmerami, ki so jih izkoristile številne naveze. O vzponu v Matterhorn smo že poročali. V. Sekinel - C. Jager sta v štirih dneh preplezala strmi severni ozebnik v Druju (750 m, 70 - 80 stopinj). Njun vzpon je vzbudil veliko zanimanje, še posebno ker sta uporabila nov tip derez (štiri prednji zobje) in cepina. Prvenstveni vzpon so zabeležili tudi v SV steni Mt. Blanc du Tacul.

Izredna aktivnost Poljakov
O letošnji odpravi Poljakov na Kangbačen smo že poročali. Organiziral jo je »Klub Gorski« pod vodstvom Piotra Mloteckega iz Varšave, šteje pa 16 članov. Študentski klub je dobil dovoljenje za v Baturo (Pakistan). Klub Wysokogorski pa čaka na dovoljenje za Himalajo medtem ko druga skupina pripravlja še odpravo na Anapurno II. Toda to je le del odprav.
Omeniti velja, da je na primer v lanskem letu en sam odsek (v Poznanju) kluba Wysokogorski organiziral celo vrsto odprav. Bili so na Spitzbergih (300 km prečenje in vzponi, 8 udeležencev) in v Hindukušu (6 udeležencev, med drugim so ponovili češkoslovaško smer na Koh e Hevad), v začetku januarja pa je njihova odprava (6 članov) odpotovala v Ruvenzori. Dalje so bili lani v Italijanskih Dolomitih (nova smer v Rochetta Alta di Bosconero), v Turčiji (Čilo Dag, 10 članov, več prvenstvenih) in še v Pamiro - Alaju (nova smer na Pik Moskva). Torej več akcij kot vse skupaj pri nas. Pri tem pa moramo vedeti, da odsek v Poznanju niti ni največji in da imajo na Poljskem poleg Kluba Wysokogorski še zelo močan Klub Gorski.

Spontana rast
Sovjetski alpinisti so pripravili zanimivo statistiko, kako so se množili njihovi vzponi na sedemtisočake (v SZ). Leta 1933 so zabeležili prvi vzpon (E. Abalakov na Pik Komunizma), med 1933 in 1943 jih je to višino preseglo že 20, med 1943 in 1953 jih je bilo 31, v naslednjem desetletju že 406 in v zadnjem kar 2183. Največ jih je bilo na Piku Lenina (7134 m, 1407 alpinistov). Pik Korženevske (7105 m) m Pik Komunizma (7495 m) imata skoraj enak obisk na Pik Pobede pa se jih je povzpelo le 151. Povemo naj še to, da je med sovjetskimi alpinisti kar 75 takih, ki imajo za seboj že vse štiri sedemtisočake, kljub temu pa meri njihov najvišji doseženi vrh le 7595 metrov. Dosegli so ga 16. avgusta 1956, imenuje pa se Kungur Tjube (drugi najvišji vrh Pamirja), bili so skupaj s Kitajci na katerih ozemlju stoji, vodil pa lih je K. Kuzmin.

Priročnik za gorske reševalce
Komisija za GRS pri PZS je končno dobila »Priročnik za gorske reševalce«, ki ga je več let pripravljala skupina avtorjev. Priročnik je pripravljen po vzoru bavarske GRS, tako da bo v njem mogoče zamenjevati posamezna zastarela poglavja in vstavljati nova, natisnili pa so ga v nakladi 700 izvodov, ker je namenjen pretežno interni uporabi.
Priročnik vsebuje pravilnik GRS, zapis o nalogah članov GRS na organiziranih izletih ter poglavja o opremi reševalca, nevarnostih v gorah, streli v gorah, plazovih, prvi pomoči v gorah, transportu, izčrpanosti, šoku, prehrani v gorah, higieni v gorah, poškodbah zaradi mraza, navidezni smrti in oživljanju ter ugotavljanju smrti.

Za Kavkaz
Komisija za odpravo v tuja gorstva je na svoji zadnji seji (4. t. m.) med drugim razpravljala tudi o kandidatih za »kadrovsko« odpravo na Kavkaz. Ugotovila je, da je število prijavljenih s finančno garancijo tolikšno, da je odhod z naše strani zagotovljen, za dokončen izbor kandidatov pa bo potrebno zbrati še nekaj podatkov. Sklenili so, da bodo na vse AO poslali razpis za vodjo odprave ter spremljevalca sovjetskih alpinistov po naši republiki. Dokončen izbor bo predvidoma napravljen še pred koncem meseca, torej predno bo potekel rok za nakazilo akontacije (4.000 din).

Alpinistični rally
Letošnje mednarodno alpinistično-reševalsko-smučarsko tekmovanje ali na kratko »rally«, ki ga vsako leto organizirajo alpinisti iz Lecca v Italiji, bo 17. marca. Po tradiciji nas bodo tudi topot zastopali Mojstrančani, ki so se lani vrnili s srebrnim pokalom, letos pa tudi že nekaj časa pridno trenirajo.

J steber Kukove špica
V nedeljo 27. januarja sta Janez Dolžan in Miha Smolej (oba AO Mojstrana) preplezala »direktno« na jugovzhodni steber Kukove špice. Višina 250 m, ocena IV-V, spodnji del je bil kopen, zgornji del smeri pa leden in zasnežen. Na vrh sta izplezala po JV grebenu.

JV stena Planjave
V soboto, 26. januarja, so Lojze Jerman, Jože Močnik in Ludvik Retar (vsi AO Kamnik) prvi pozimi ponovili smer Humar - Škarja v jugovzhodni steni Planjave (280 m, V). Vreme je bilo lepo, stena pa delno zasnežena in ledena. Za vzpon so potrebovali 7 ur.
V nedeljo pa so Dušan Leb, Janez Šušteršič in Franci Vrankar, vsi člani AO Kamnik, vstopili v »Nedeljsko smer« v isti steni. Ker so se razmere poslabšale, so morali bivakirati in so izstopili šele v ponedeljek. Višina smeri 260 m letna ocena IV, čas plezanja 12 ur.

  06.02.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti