Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 23.01.1974

Delo, Šport: ... Dobre razmere

Za širše področje kot je na primer Slovenija, sicer redko lahko podamo enotno oceno zimskih razmer v stenah, vendarle lahko po grobih ocenah sklepamo, da so razmere solidne. To še posebno velja za Kamniške Alpe, kjer je veter v zadnjih dneh skoraj istočasno topil sneg in sušil skalo. Tisti, ki so tekoče spremljali dogajanje v gorah so to tudi izkoristili.

Vodja kot primer
Vodja V. JAHO Tone Škarja je v soboto (19. januarja) z Metodom Humarjem (oba AO Kamnik) vstopil v zahodno steno Brane, ki doslej vse od Kotličev do južnega grebena pozimi še ni bila preplezana. V soboto sta kljub hudemu viharju preplezala okoli 700 metrov Bosove smeri (III) in bivakirala malo pod vrhom stene, na zadnjem primernem mestu. Spodaj sta imela težave s poledenelimi travnatimi vesinami, v drugi četrtini so bile razmere dobre, v zgornjem delu pa je bilo precej snega in mestoma ledeno. Izplezala sta v nedeljo dopoldne, po skupno 8 urah plezanja.

Prva v Široki peči
Branko Klinar (AO Jesenice) in Jože Rožič (AO Mojstrana) sta v soboto kot prva pozimi preplezala Centralno smer (320) v Široki peči, ki je poleti ocenjena s IV, izredno krušljivo. V steni sta imela veliko snega (največ spodaj), ki se je močno prediral, srednji del pa je bil precej poledenel. Plezala sta skupno deset ur in pol, za sestop (do bivaka III) pa sta porabila kar devet ur.

Vzhodna stena Kočne
V nedeljo 13. t m. sta Jože Hobič in Marko Štremfelj (oba AO Kranj) preplezala »Pustolovsko smer« (II-III) v vzhodni steni Kočne. Razmere sta imela še dokaj ugodne, saj je stena ravno prav osončena. Po razpoložljivih podatkih sta opravila prvo zimsko ponovitev.

Zahodna stena Krna
Predzadnjo nedeljo so Alojz Fon, Silvo Kragel in Jože Rakušček preplezali smer Fon - Rakušček (III/IV) v zahodni steni Krna, kar je bil tudi zimski prvenstveni vzpon. Težave so imeli že takoj na začetku, kjer je bilo do 30 cm suhega snega, največ težav pa je bilo v grebenu, ki je bil tako poledenel, da niso mogli uporabljati tehničnih pomagal. Plezali so 6 ur.
Na začetku zime 23. decembra pa sta Alojz Fon in Albin Kapitan preplezala Zahodni steber Batognice (689).

Planinstvo in alpinizem
Poročali smo že, da bo v založbi PD »Travna gora« maja izšla knjiga (23 x 16 cm, 400 strani) Inž. Zlatka Smerketa »Planinstvo in alpinizem«. V njej bodo poglavja: o planinstvu in alpinizmu, razvoj, geografski prikaz gora, kako začeti, oprema, orientacija, nevarnosti, planinske postojanke, prenočevanje v gorah, prehrana, visokogorsko smučanje, meteorologija, prva pomoč, planinska fotografija, alpinizem, reševanje, transverzale, speleologija, planinska organizacija, izrazoslovje ter favna, flora in zaščita narave - torej vse kar zanima planince in alpiniste. Cena edicije v prednaročilu je 50 din (nakazati na žiro račun PD 34800-678-886), v prodaji pa bo 70 din.

Popravek za AO Kamnik
Že lansko leto smo poročali, da je bila aktivnost članov AO Kamnik, v letu 1973 rekordna. V pregled komisije za alpinizem pa so se prikradle netočnosti, zato so bili statistični podatki objavljeni pretekli teden nepopolni in pomanjkljivi. Korigirajmo jih!
20 članov in 20 pripravnikov AO Kamnik je v preteklem letu opravilo 48 vzponov prve, 97 druge, 140 tretje, 135 četrte, 130 pete in 57 šeste težavnostne stopnje, skupno torej kar 607 plezalnih vzponov. Razen tega imajo v knjigi vzponov vpisanih še 111 zimskih pristopov ter 224 zimskih
vzponov. Skupno torej kar 831 tur ali povprečno 20 vzponov na člana (največ pa jih je opravil Stane Klemenc in sicer 65 potem Bojan Pollak 55, Franc Vrankar 41 itd), kar je verjetno najvišja številka doslej.

Alpinistični rally
Letošnji alpinistični rally, ki ga organizirajo v italijanskem Leccu, se bo predvidoma pričel 17. marca. Po tradiciji nas bodo zastopali tudi letos Mojstrančani, ki so se lani vrnili s srebrnim pokalom, morda pa bi veljalo razmisliti, da bi na to tekmovanje poslali še kako ekipo, saj tovrstne preskušnje vse bolj pridobivajo na veljavi.

Novi AO v Splitu
Čeprav žive ob morju, je med Spličani precej zanimanja za planinstvo in alpinizem (samostojna odprava na Spitzberge). Prav sedaj pripravljajo vse potrebno, da bi pri Planinskem klubu Split ustanovili še samostojen AO (vodil naj bi ga Goran Gabrič), torej drugega poleg AO Mosor. Novoustanovljeni AO naj bi že takoj na začetku združeval okoli 15 novih pripravnikov, malo težje pa bo z alpinisti.

Vrnitev iz Hoggarja
V torek nekaj pred poldnevom se je iz Hoggarja vrnila osemčlanska odprava Akademskega PD pod vodstvom Franca Jeromna. V gorah Afrike so preplezali sedem prvenstvenih smeri, dve pa ponovili. Le s prvimi pristopi niso imeli sreče, saj kaže, da marsikateri obisk teh gora v literaturi ni natančno obdelan. V to gorstvo posebno radi prihajajo iz Francije, pa tudi Italijani so pogosti gostje, saj pozimi za trening in preizkus moči nimajo takih možnosti kot mi npr. v Paklenici.
Obširnejši zapis o odpravi bomo še objavili, že sedaj pa lahko zapišemo, da so bili udeleženci z okoli 8400 kilometrov dolgo potjo zadovolnji, kljub temu da so jim slabe ceste precej »pretresle« vozilo (IMV kombi), pa tudi z alpinistično bero, čeprav je tudi res, da so pričakovali več.

»Potepanje« po Andih
Že od oktobra je v Južni Ameriki skupina 10 alpinistov iz Krakowa (Klub Wysokogorski), ki so si zadali nalogo, da v 10 mesecih prekrižarijo celino od Patagonije (Fitz Roy) do Venezuele. Potujejo s pettonskim kamionom, manjšim furgonom in dvema motocikloma. Zanimivo je, da imajo v načrtu tudi obisk skupine Cordillera Real.

  23.01.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti