Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.01.1974

Delo, Šport: ... Statistični pregled 1973

Kljub temu, da je komisija za alpinizem PZS lani pravočasno razposlala vzorce za pisanje poročil in so bila vodstva AO večkrat opozorjena na rok, tudi letos ni na voljo kompletnih podatkov - res pa je, da so vseeno bolj popolni kot pred letom dni. Anketa je namreč zajela 21 (od 27) odsekov oziroma sekcij, poslani podatki pa so dokaj realni. V odsekih in sekcijah je združen 601 član, od katerih je 274 alpinistov in 31 alpinistk ter 242 pripravnikov in 54 pripravnic. Najštevilnejši je Koroški AO (72 članov), sledi AO Matica (50) in kot tretji Akademski AO (48).
Letnih vzponov je bilo okoli 4000, zimskih 246 ter še 641 zimskih pristopov na vrhove nad 2000 m in 172 turnih smukov. Zadnja številka kaže, da je registracija te aktivnosti zelo pomanjkljiva, zato je morda opravičljiv predlog, naj bi v AO (oz. morda celo PD) uvedli posebno evidenco te aktivnosti, ki postaja iz leta v leto bolj množična. Po aktivnosti je na prvem mestu AAO z 530 letnimi in 8 zimskimi vzponi, 88 pristopi in 8 (?) turnimi smuki. Na drugem mestu je AO Kamnik z 463 letnimi in 72 zimskimi (!) vzponi, 42 pristopi in 3 turnimi smuki. Tretji je AO Matica z 412 letnimi in 36 zimskimi vzponi, 42 pristopi in 28 turnimi smuki. Pri pregledu, kateri AO organizirajo alpinistično šolo, ugotavljamo, da so to le še štirje, letnih - internih tečajev je bilo lani 9, zimskih 10 ter 2 zimska in 10 letnih taborov. In če lahko verjamemo podatkom, so vsi skupaj imeli lani le 170.900 din dotacij.

Vest iz SAAS
Boris Mlekuž je v soboto sam preplezal žleb v severovzhodni steni Hudega vršiča (Kanta). Dan za tem je vzpon ponovil še Bernard Cuder. Žleb sicer ni dolg, ima pa dva krajša skoka in njegova največja naklonina je okoli 45 stopinj. Zanimiv pa je še posebej zato, ker sta vstop in izstop na naši strani, srednji del smeri pa poteka po italijanski.

Zimska aktivnost v Kamniških Alpah
Čeprav severne stene ne kažejo nič kaj razveseljive podobe, alpinisti ne mirujejo - še posebno ne v Kamniških Alpah. Najbolj aktivna sta Stane Klemenc (AS Domžale) in Bojan Pollak (AO Kamnik). Za praznike sta opravila prvo zimsko ponovitev »Majske smeri« v Planjavi (IV +) . V soboto 5. t. m. sta preplezala Severni raz Vežice (II-III/IV). 12. t. m. smer Bauman - Trobevšek v Malem Grintovcu (IV/IV+, 4 ure). 13. t. m. pa sta opravila še drugo zimsko ponovitev »Direktne« na Konja (5 ur), in sicer v navezi s Cenetom Kramarjem. Za praznike sta Tone Trobevšek in Jane Volkar opravila prvo zimsko ponovitev Centralne smeri v Malem Grintovcu (IV). Dušan Leb in Janez Šušteršič pa sta prečila grebene od Kokrskega sedla do Kranjske Rinke.
Tudi udeleženci kamniške alpinistične šole ne mirujejo. Med prazniki so se v slabih razmerah povzpeli po Šiji na Brano, zadnjo soboto pa od bivaka na Kranjsko Rinko in v nedeljo na Tursko goro. V nedeljo so bili na Kočni in Grintovcu tudi udeleženci AŠ iz Medved.

Zimski tečaj v šotorih
Letošnji republiški začetniški alpinistični tečaj bo med 3. in 10. marcem na Kriških podih, in sicer v šotorih v pravih ekspedicijskih razmerah. Prav zaradi tega morajo vsi odseki, ki bodo prijavili svoje udeležence (splošni podatki alpinistična karakteristika in točen naslov), navesti tudi ali imajo lastne šotore, spalne vreče in podloge iz stiropora, ali pa naj to opremo priskrbi KA PZS. Oblečen stiropor za izolacijo ob prenočevanju na snegu bo KA skušala nabaviti v večji količini in ga bo potem tudi odprodala.
Prijave za zimski tečaj je potrebno poslati do 5. februarja, do 20. februarja pa bo potrebno vplačati prispevek AO oz. posameznikov v višini 500 din, drugo bo prispevala KA (delitev je bila narejena po načelu 1/3:1/3:1/3). Na vsakega inštruktorja bosta prišla le po dva tečajnika, prijavljeni udeleženci pa bodo pravočasno dobili tudi navodila za »domačo« pripravo. Vsi udeleženci bodo morali biti nezgodno zavarovani.

Sprejem na Starem vrhu
Alpinistični odsek PD Ljubljana-matica bo imel v soboto na Starem vrhu (pri Žgajnarju) sprejem med alpiniste. Pričetek bo ob 18. uri, poleg »krsta«, ki ga bo deležna peterica (Jasna Istenič, Slava Mrežar, Andrej Grasselli, Janez Marenčič in Nace Erman), pa bodo predvajali tudi izbrane diapozitive.

Kandidatom za Kavkaz
Ker je zanimanje za letošnjo odpravo v Kavkaz (Elbrus: 13. julija do 1. avgusta), odkar jo je potrdila SZ, precej naraslo, se je KA PZS odločila, da bo potrebno čim prej izbrati kandidate. Zato morajo vsi, ki so se že prijavili, pa tudi drugi kandidati, do 31. t. m. poslati od PD potrjeno garancijsko izjavo, da imajo zagotovljena finančna sredstva (okoli 6.000 din) in da bodo - po izboru - do 28. februarja lahko nakazali 4.000 din akontacije. Ker bo to »kadrovska« odprava, se za udeležbo resno zanimajo tudi alpinisti iz Bosne in Hercegovine, Srbije in Hrvatske.

Izlet v Nepal
Ker so povsem realne možnosti za V. Jugoslovansko alpinistično odpravo v Himalajo v letošnji jeseni, so začeli tudi že pripravljati dva turistična izleta v Nepal. Izleta bi bila ob odhodu odprave (avgusta) ter ob njenem povratku (novembra), torej podobno kot predlansko leto.

  16.01.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti