Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 11.06.2013

Začenja se poletna sezona

Zadnjih nekaj tednov je bilo alpinističnega dogajanja izrazito malo. V tokratnih novicah je opazen ponoven zagon dejavnosti in če optimistične vremenske napovedi držijo, lahko pričakujemo v prihodnjih dneh še več vzponov. Večje stene so razen redkih izjem še vedno brez obiskov, je pa izbor nižjih sten toliko večji in spet je nastalo nekaj prvenstvenih smeri. Nekaj novic prihaja tudi iz tujih dežel.

Češki peščenjak

Sever Češke je na bogato posejan s stolpi in stenami iz peščenjaka. Večinoma je v teh predelih tradicija še vedno močno zakoreninjena in to predstavlja svoj čar tamkajšnjega plezanja. Tudi smeri starejšega datuma so na račun tega še vedno toliko težavne, kot so bile v času nastanka. V najbolj strogih območjih je zatikanje vozlov in vpenjanje redkih jeklenih obročkov edina možnost varovanja in padci so dopustni le redkokdaj. Magnezije vajeni plezalci pogosto posežejo z roko tja, kjer naj bi bila vrečka, toda v teh predelih niti prah ni dovoljen. Člani SMAR so od 18. do 26. maja plezali v območju Dečina in Adršpacha. V Dečinu jih je usmerjal lokalni vodnik Karel Belina, v Adršpachu pa Petr John. Z njuno pomočjo so stopnjevali težavnost smeri in se privajali na svojevrsten način plezanja. Akcije so se udeležili Luka Krajnc, Tadej Krišelj, Luka Lindič, Nejc Marčič, Martin Žumer in Marko Prezelj. V Dečinu se jim je pridružil še Tomaž Jakofčič, v Adršpachu pa Miha Gašperin. Več...

Andi 2013

5. junija so se na pot odpravili člani alpinistične odprave Andi 2013, ki jo organizira AK Slovenska Bistrica.Cilj njihove odprave je preplezati eno ali več velikih sten v območju Cordillere Blance in Cordillere Huayhuash v Peruju. 8. junija so že začeli z aklimatizacijo nad Huarazom. Povzpeli so se na nekaj manj kot 5000 m visok predvrh Rima Rima. Po opravljeni aklimatizaciji načrtujejo ponovitve že obstoječih smeri in po možnosti tudi kakšno prvenstveno. Odprava bo trajala do 4. julija. Želimo jim veliko sreče in dobrega vremena.

Prvenstvene pri nas

6. junija sta Miha Zupan (AO Tržič) in Davor Ržek (AAO) plezala v Tegoški gori. Linija, ki sta si jo izbrala, poteka v območju smeri iz leta 1982. Smeri sta dodala nekaj svojih variant in jo poimenovala Divje rože (VI/IV-V+, 250 m). Do vrha stene sta potrebovala 5 ur. Nekaj dni kasneje, v soboto 9. junija, je nastala nova smer v južni steni Toplarja. Na enem koncu vrvi je spet bil Miha Zupan, na drugem pa Sebastjan Potočnik (AO Kranj). Smer sta poimenovala Samo doma ne in jo ocenila s V+/II-IV+, 550 m.
Naslednjega dne, 10. junija, je Bojan Hribernik s soplezalcem Rokom v južni steni Jurjevca pod Kokrskim sedlom preplezal 180 m dolgo smer. Imenovala sta jo Šnopc na dilo (VI/IV-V, A1, 180 m). Skala naj bi ponujala obilo možnosti za zatikanje zatičev in metuljev.

Ponovitve

Veliko se je plezalo v južnih navrtanih in nenavrtanih smereh Karnije, Graškega pogorja, Novega vrha, Pece, Kogla, Planjave, Kozjeka, Mrzle gore in Bele peči.

V torek, 4. junija, je Miha Zupan (AO Tržič) sam preplezal Smer za Luizo (III-IV)  v Velikem vrhu. Opravil je verjetno prvo ponovitev smeri v letnih razmerah.

V Mali Raduhi je bila opravljena prav zanimiva ponovitev smeri ZZ. Tik pred poletjem sta jo v popolni zimski opremi preplezala člana AK Črna Rok Barbič in Andrej Jež. Ocenila sta jo z M5.

Srečno do prihodnjič.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

 

 

Divje rože v Tegoški gori. Vir: Friko.si

 Šnopc na dilo in Samo doma ne

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti