Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

S padalom v Briško jamo!

Primorski dnevnik: David Cusanelli je v nedeljo pri Briščikih menda postal prvi »jamarski padalec« na svetu
fluidotv: David Cusanelli, Base Jump - Grotta Gigante/Novi glas: Izreden športni podvig

Italijan David Cusanelli je že opravil več padalskih podvigov po vsem svetu, v nedeljo dopoldne pa je s svojim padalom skočil kar v Briški jami, največji turistični votlini na svetu (visoka je 98,5 metra, dolga 167 metrov in široka 76 metrov). S tem je menda postal tudi prvi padalec, ki je poletel v kakršnikoli jami nasploh. Podvig je izvedel v sodelovanju z italijanskim alpinističnim klubom CAI oziroma z njegovo tržaško sekcijo Società Alpina delle Giulie. Z odskočne deske, ki so jo namestili za to priložnost, je skočil v praznino, po nekaj sekundah srhljivega padanja pa je odprl padalo in z izredno natančnim manevrom pristal na dnu jame. Med samim odpiranjem padala je marsikaterega gledalca za hip obšla groza, saj je moral Cusanelli zaradi posebne gostote zraka (zaradi visoke vlage in brezvetrja) v trenutku spremeniti načrtovano smer padanja ter ubral »zasilno« smer. Izkušenost mu je omogočila brezhibno izvajanje »plana B«, očividci pa bodo težko pozabili adrenalinski dogodek v jami. Cusanellija in Briško jamo bodo bržkone vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov.

Več v tiskani izdaji Primorskega dnevnika



 Izreden športni podvig

Novi glas - Ivan Rustja: Ekstremen skok s padalom v notranjosti jame pri Trstu

V nedeljo, 2. junija 2013, je padel še en svetovni rekord - italijanski BASE jumper David Cusanelli je ob 10.30 prvi na svetu s padalom uspešno skočil v zaprti jami - iz odskočne ploščadi pod stropom Briške jame v Briščikih pri Trstu. Jama je visoka slabih 100 metrov, kar zadošča za odpiranje padala. Glavno težavo sta predstavljala slaba vidljivost in zelo omejen prostor za manevriranje in pristanek. Med poletom, dolgim približno 7 sekund, je veljala popolna prepoved uporabljanja svetilk, ki bi lahko padalca zaslepile.
S tehničnega in psihološkega vidika je bil skok izjemno zahteven, saj je potekal v slabo osvetljeni jami, na dnu katere je le ozka ploščad za pristanek. “Po odskoku sem bil popolnoma sproščen, saj bi vsakršno vznemirjenje povzročilo asimetrično padanje, kar bi slabo vplivalo na odprtje padala”, je povedal Cusanelli, za katerega je bil jamski skok najtežja preiskušnja doslej, čeprav je skočil že z nižjih, tudi 40-metrskih objektov.
Padalec se je rodil leta 1978 pri italijanskem Campobassu, za seboj pa ima vojaško kariero. Bil je reden pripadnik padalske brigade Folgore, z BASE padalstvom se je začel ukvarjati leta 2006. Opravil je več kot tisoč skokov z dvesto različnih objektov po Evropi, Južni Ameriki in Afriki - skočil je tudi iz najvišjega slapa na svetu v Venezueli. Sam je povedal, da imamo v bližnji okolici odlične pogoje za BASE jumping, saj je v Alpah veliko vertikalnih sten, preizkusil je tudi marsikatero v Sloveniji. Ob vprašanju, ali ta šport večkrat presega meje dovoljenega in krši zakone, nam je povedal, da v Italiji sploh ne obstaja zakonodaja, ki bi to urejevala, zato sam po sebi ni nezakonit. Težava je le v tem, ali imaš za dostop do odskočne točke dovoljenje.
“Občutki so pri BASE jumpingu različni, intenzivnejši kot pri navadnem padalstvu. Vedno sem si želel skočiti s hriba in odleteti kot orel... ” - to je razlog, ki Cusanellija vabi k ekstremnim skokom. Vse je v lastni režiji, brez sponzorjev, podpirajo ga le prijatelji in družina, ki je bila prisotna v jami.
Na skok v jami se je pripravljal približno eno leto, tako da je vadil skoke s podobno visokih objektov, da bi čim bolj realistično simuliral svoj jamski skok.
Kaj sploh je BASE jumping? Ta ekstremni šport se je razvil v osemdesetih letih, samo ime pa predstavlja kratico za Buildings-Antennas-Span-Earth, kar pomeni Zgradbe-Antene-Mostovi-Pečine. Za BASE jumperja je marsikateri skok skrivnost - David Cusanelli nerad razkrije točno lokacijo mostov ali podobnih zgradb, s katerih je skočil. Veliko ljudi, ki ni imelo zadostnih izkušenj, se je ob takih skokih poškodovalo.
Ob vprašanju, kakšne načrte ima za prihodnost, se je padalec le nasmehnil: “Danes bom mislil na jutri, jutri pa na pojutrišnji dan. Ne postavljam si previsokih ciljev”.
No, mogoče pa je to pravi razlog za njegove kratkotrajne in (pre) nizke skoke s padalom...

Ivan Rustja

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

7 komentarjev na članku "S padalom v Briško jamo!"

Jaka Ortar,

Prvi... naj... pa tudi, če ni.

Gl. http://www.gore-ljudje.net/novosti/37838/


Jaka Ortar,

Včasih pomaga branje komentarjev, pa tudi ogled v njih prilepljenih povezav.

Seveda ni poletel skozi "dimnik" (vhodno brezno ni povsem navpično, kot se razume iz navedka "ves čas, celih 120 metrov, se skale praktično ne dotakneš.", saj se skale vmes "praktično" dotakneš), pač pa je vzletel z zgornjega dela podora v dvorani in pristal na spodnjem delu podora.

Dvorana je druga največja v Sloveniji, njena prostornina je okoli 400.000 m^3 (--> rezultat laserskih meritev lani jeseni in letos spomladi).

Lp

Jaka


Jaka Ortar,

Se strinjam, nisem poznal (niti iz primerjave člankov razbral) teh ogromnih razlik med skokom in poletom, zaradi katerih je ta skok tako poseben in tako prvi.

Hvala za razlago.

Zakaj pa tukaj ni govora o BASE skoku/padanju, v čem je bil ta drugačen?

Torej je "prvi jamarski padalec" oz. "prvi jamarski skakalec"?

Benjamin Zupan pa "prvi jamarski letalec"?


Mitja Šorn,

http://www.youtube.com/watch?v=5zra08PLad4


Heinrich Blagne,

Žalostno, da avtor članka v Primorskem dnevniku piše nekaj o čemer nima pojma! Kdor se količkaj zanima za tovrstne športne podvige, zelo dobro ve za podvig Benjamina Zupana, ki je dejansko! kot prvi na svetu leta 2007 poletel skozi 100 metrski dimnik Brezna na Medvedovi konti v našo največjo jamsko dvorano.


Ivan Rustja,

@Jaka Ortar

Če bi si članek natančneje prebral, bi razumel, da gre za prvi skok s padalom v zaprti jami.

Ponavljam, s PADALOM. Padalo je pripomoček, ki je namenjen SKAKANJU.

Link o podvigu Benjamina Zupana pa me pripelje na članek, kjer o SKAKANJU s PADALOM sploh ni govora.

LETENJE z JADRALNIM PADALOM je nekaj popolnoma drugačnega, zato je vsakršnja primerjava popolnoma odveč.

Jadralni padalec v nobenem, ponavljam, nobenem primeru ne skače s padalom, ampak leti z jadralnim padalom, ki ni padalo, ampak z zračnim tokom napihnjeno krilo.

Z jadralnim padalom se vzleti, s padalom pa skoči.


Ivan Rustja,

@Heinrich Blagne

Zate velja isto kot za Jako Ortarja. Z razliko, da imam par sto ur več letenja od tebe ;)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti