Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prečenje Nepala - 035

Matjaž Čuk: 2. oktobra 2012, (35.) etapa Rara Lake (3010 m) - počitek
A je kje še lepše jezero od jezera Rara?

Jezero Rara je eno najlepših v Nepalu. Tudi v širnem svetu se ne bi sramovalo svojih lepot.

Nisem naključno izbral tega kraja za mesto našega prvega načrtovanega počitka. Jezera mi pomenijo nekaj več. Izžarevajo neko posebno čarobno lepoto in energijo ob kateri se spočijejo oko, duša in telo. Mir in tišina, valovanje gladine v vetru, skrivnostne podobe, ki jih skrivajo v sebi, so njihovo bogastvo. Vsako je drugačno. Tega ne vidi vsak. Če jih želiš doživeti, se jim moraš posvetiti.

Vstanem še pred soncem. Stopim do bližnjega jezera in počakam na prvo svetlobo, ki obsije gladino. Le nekaj trenutkov zatem izza grebena pokuka sonce. Mraz izgine, postane prijetno toplo. Jezero od tiste hladne jutranje barve postane toplejše, svetlo modro. Čim višje bo sonce, bolj temno modro bo.

Naredim nekaj jutranjih posnetkov. Nato je na vrsti zajtrk.

Skoraj celo dopoldne preživim ob obali. Poslušam valovanje vode v vetru, pišem dnevnik in počivam.

Po kosilu se zbira vse več oblakov. Najprej so nedolžni beli, kopasti in slikoviti, kar izkoristim za nekaj lepih posnetkov. Čudovit okras jezeru so. Njihov odsev na gladini riše pravljične podobe.

Pozno popoldne se odpravim na sprehod. Ne daleč, le do bližnje klopce z razgledom na jezero. Sedim in opazujem igro sonca in oblakov, ki se množično zbirajo nad gorami. Vedno večji so, temnejši in bolj grozeči. Veter jih preganja, da plešejo svoj divji ples.

"Siva zavesa" me prežene nazaj pod streho hotela. Vsak hip se bo ulilo. V daljavi zamolklo grmi. Padejo prve debele kaplje. Hitim nazaj domov. Ravno pravi čas še uidem pod varno streho.

Ležimo v posteljah pod toplo odejo - medtem ko zunaj dežuje in grmi. Priznam, prijeten občutek je to. Biti na suhem in varnem ob pravem času.

Naša sobica je zelo udobna, najboljša na letošnji poti. Udobne postelje, tople in mehke odeje – kaj bi želeli še več ...

Zvečer se nevihta umakne, počasi se jasni.

Po večerji uživam dobro uro na klopci pred hišo v pravljični svetlobi polne lune. Moja fotografska žilica poskuša vsej delček te lepote spraviti v majhno škatlico - fotoaparat.


Počitek. Vreme dopoldne sončno, čez dan delno oblačno, popoldne nevihta z grmenjem, zvečer jasno. Temperatura zunaj 6,0 °C, v sobi 11,9 °C. Prenočevanje v hotelu v kraju Rara Lake (3010 m). 

Matjaž Čuk

 


 

  Matjaž Čuk

 Prečenje Nepala


Udoben hotel ob jezeru


Jezero Rara, eno najlepših v Nepalu


Dolgo 5 km in široko 3 km


... globoko 167 metrov


Brrr, zelo mrzlo, komaj 7 °C

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti