Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prečenje Nepala - 031

Matjaž Čuk: 28. septembra 2012, (31.) etapa Piplan (1780 m) - Rimi (2590 m)
Kure brez jajc in krave brez mleka?

Gor in dol. Dol in gor. To je naš vsakdan.

Naslednji prelaz, Chankheli La je skoraj 2000 metrov višje. Bi bil, če ne bi bilo vmes številnih spustov. Tako pa je treba dodati še vsaj 600 metrov. To pa je že kar spoštljiva višina.

Seveda danes ne bomo šli čez. Morda tudi jutri ne. Nikamor se nam ne mudi. Našo pot si prilagajamo sproti. So dnevi, ki so težki, dolgi in naporni in so dnevi, ko smo opoldne že na cilju in se potem malce borimo z odvečnim časom.

Raje imam tak način kot celodnevni počitek. Le enega smo imeli do sedaj, dolgo, dolgo nazaj v vasi Kolti. Pa še ta je bil "prisilen".

Danes bo spet eden kratkih, udobnih dni. Gremo v vas Rimi.

V jutranjem hladu premagujemo tisto strmino, kjer sem se včeraj popoldne uprl - v senci gre prav zlahka. Strm je vzpon do vasi Dharma, ki leži na grebenu. Gagali bi včeraj v hudi popoldanski pripeki, če bi šli - pametno smo se odločili!

Ko zajtrkujemo v preprosti krčmi, nas obsijejo prvi sončni žarki. Pot se sedaj položi. Nekaj časa še koristimo senco mogočne gore nad dolino, nato pa nas pozdravi sonce. Vzpnemo se na grebenski rob za katerim se svet zravna. Pot se sedaj vije vodoravno po odprtih pobočjih. Brez kratkega spusta tudi danes ne gre. Spet ima prste vmes reka, ki priteče iz stranske doline. Še kratek vzpon in tu je vasica Rimi, naš današnji cilj.

Ura je točno opoldne.

Rimi je srednjevelika nepalska vas. Življenje v njej je živahno, saj je dela na pretek. Prebivalci se ukvarjajo s poljedelstvom in živinorejo. Kot povsod v Nepalu je tudi tu množica otrok. Kljub temu, da so hiše ogromne, bomo morali nocoj spati zunaj, pod nadstreškom. Pa še eno stvar se mi zdi vredno zapisati. V vasi je veliko krav, a svežega mleka ne moremo dobiti. Zanimivo. Naš prijazni gostitelj nam ga je obljubljal za zvečer, a potem iz vsega tega ni bilo nič ...

Po dvorišču se podi cel trop kokoši, a jajc za mojo večerjo - nimajo ...

Popoldan je dolg. Jaz pišem dnevnik, moja prijatelja se dolgočasita.

Veš, jutri gremo čez prelaz. Tako zgodaj kot danes ne moremo končati! se mi pritoži vodič.

Meni je prav.

Dan bo naporen, a pester in zanimiv.


Hoja 4 ure. Vreme sončno, popoldne občasno delno oblačno. Temperatura zunaj 14,5 °C. Prenočevanje pod milim nebom, pod nadstreškom nepalske domačije, v vasi Rimi (2590 m).

Matjaž Čuk

 

 


 

  Matjaž Čuk

 Prečenje Nepala


Vasica Dharma na grebenu


Vas Rimi, naš današnji dom


Kosilo


Tipična hiša v vasi Rimi


Pod milim nebom - a pod streho

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti