Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smrtna nesreča na Triglavu

Jutro (1924): Dr. Klement Jug ponesrečil

Triglav je zahteval te dni novo žrtev. Eden najspretnejših, obenem pa nedvomno tudi najdrznejših naših plezalcev, mladi in simpatični turist, dr. phil. Klement Jug, je v ponedeljek na Triglavu smrtno ponesrečil.

Podrobnosti o nesreči še manjkajo in dosedaj tudi še niso dobili njegovega
trupla. Prva vest, da ga pogrešajo, je prišla v Ljubljano v sredo zvečer, včeraj dopoldne pa je bil obveščen tudi Osrednji odbor SPD.

Dr. Jug je po pripovedovanju njegovega tovariša turista Ogrina nameraval v ponedeljek na Triglav. Kot skrajno predrzen turist se je odločil, da gre čez severno steno. Čeprav je na glasu kot neprehodna, je šel že dvakrat čez njo. Očividno je krenil proti zahodu, in šel čez oni del stene, ki se vidi od spodaj navzgor popolnoma navpična. Na vsak način pa je šel po jako eksponiranem terenu proti Kugyjevi poti. Pred odhodom na nevarno turo je pustil v Aljaževem domu svoj nahrbtnik, vzel s seboj pol litra vode, vrvi štiri kline in nekaj živeža. Ker se do večera ni vrnil, je njegov tovariš Ogrin takoj zaslutil, da se mu je zgodila kaka nesreča. Dr. Jug se je namreč vedno vračal ob napovedani uri. Odpravil se je zato takoj na poizvedovanje in posetil vse triglavske koče, vendar pa o dr. Jugu ni mogel dobiti nobene vesti, gotovo mu je na navpični steni spodrsnilo in je padel potem v prepad. Mogoče se je še kje ujel, vendar pa je jako malo upanja.

Iz Mojstrane so odšli orožniki in lovci - gonjači že v sredo na Triglav, vendar pa se do včeraj zvečer še niso vrnili. Tudi iz Ljubljane je odšla včeraj rešilna ekspedicija, obstoječa iz več dr. Jugovih ožjih plezalskih tovarišev, med njimi tudi g. Vladimir Kajzelj.

Dr. Jug je znan našim planincem tudi po svojih zanimivih spisih v »Planinskem Vestniku«. Pravkar izhajajo njegove »Plezalne ture v vzhodnih Julijskih in Kamniških planinah«. Doma je bil iz Solkana in star šele 25 let. Bil je izredno nadarjen mladenič. Študiral je tudi na pariški univerzi in ravno letos končal svoje študije v Ljubljani.

Jutro, 15. avgust 1924

15.08.1924

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti