Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Globalna vas

Radio Slovenija, Val 202:   o Nepalu s Klemnom Volontarjem

PZSV današnji oddaji na Radiu Slovenija, 2. program, se je novinarka Anja Hlača Ferjančič podala v Nepal, telefonsko v pogovoru s Klemnom Volontarjem, ki je v Nepalu preživel toliko časa, da bi lahko rekli, da je tam tudi malo doma. Klemen ima v Nepalu tudi posebno ime, Mož z uhanom.

Val 202Čeprav Nepal ni več kraljevina, temveč republika, ne vidim razlike izpred desetih let. Mogoče se sliši malo grdo in ni ravno za gospoda Klemenčiča, a z denarjem se da doseči dobesedno vse - ali priti čez vrsto ali pa dobiti nekaj, kar je bilo še pred petimi minutami nedosegljivo, pravi Klemen Volontar, ki se v Nepal vrača vsako leto, že več kot deset let.

Vsem toplo priporočam, da imajo v Nepalu neko agencijo, ki ti po svojih poteh uredi vse potrebno, tudi za treking. S tem je nekaj dela, agencija pa to naredi za malenkostno plačilo, tako da ti ni treba v Katmanduju stati in čakati pet dni in leteti od urada do urada. Uredijo čisto birokratske stvari.

Nepal je ena izmed najmlajših držav na svetu. Leta 2007 je odpravila monarhijo in sprejela zakon, s katerim je proglasila Nepal za federativno demokratično republiko. Posel se razvija, tujci odpirajo podjetja in restavracije, opaža spremembe v tej nekaj več kot 27-milijonski državi.

Tako je tudi vzpon na najvišjo goro na svetu Everest v prvi vrsti predvsem posel.

Od 25. maja 1953, ko je goro prvi osvojil Edmund Hillary skupaj s šerpo Tenzingom Norgayjem, je vrh osvojilo že več kot 3.600 ljudi. A gora je zahtevala tudi svoj davek - pri poskusu vzpona je življenje izgubilo okoli 300 ljudi, samo letos osem.

Običajni ljudje verjetno niti ne vedo za to obletnico. Če nekaj ni posel, tam skoraj da ne obstaja. Vse mora biti povezano s predelavo denarja, kar omogoča dostojno življenje,' pravi ‘Mundre Daj' ali Mož z uhanom, kot so Nepalci poimenovali Klemna Volontarja.

Celotno oddajo drugega programa Radia Slovenija še vedno lahko poslušate...

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti RA RTV

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti