Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Koroška pleza

AK Črna na Koroškem: Na sestanku upravnega odbora kluba konec decembra 2012 smo se odločili za vsebinsko in organizacijsko spremembo tradicionalne komemoracije pod Raduho,

... ker je taka, kot je bila, izgubila svoj prvotni namen. Rok je prišel na sestanek pripravljen s predlogom, katerega rezultat je današnje obvestilo in povabilo. Njegova je bila tudi ideja o sodelovanju vseh koroških alpinističnih kolektivov, torej tudi AO Jezersko. Zelo veseli smo bili, ko nam je načelnica Anja sporočila, da so zraven.

Ocenili smo, da bi bilo prav, da v času, ko prevladujeta individualizem in zaverovanost vase, koroški alpinisti presežemo ozke meje svojega jaza, se spomnimo zibelke slovenstva in naših zgodovinskih korenin, ne pozabimo na povezanost naših prednikov in na osnovi prijateljstva ohranjamo delček naše skupne preteklosti; da delujemo povezovalno ter se enkrat letno organizirano družimo. To manjka !

Na srečanje pod stenami Laneža in Raduhe, ki naj bi bilo v osnovi nekaj več kot zgolj plezalno druženje, vabimo tudi vse ostale alpiniste in plezalce. Pričakujemo, da nas bo vsako leto več ali vsaj mnogo.

Danes, ko se tudi v gorah vse pogosteje pritiska na štoparico in beremo o takih in drugačnih nesmiselnih rekordih, ko nekateri poznajo le še arabske številke opremljene z a-ji,b-ji in c-ji in ne vedo, kako zgleda celodnevno uživaško potepanje po velikih stenah, ko slišiš tudi takšno neumnost, da bi nekdo raje padel, kot si pomagal s klinom, nam morda le uspe obuditi vsaj nekaj tiste pravoverne alpinistične romantike, pripadnosti in prijateljstva, kot smo jih mnogi poznali še ne tako dolgo nazaj. Časa se ne da ustaviti ali celo zavrteti nazaj, a naj kljub temu vsem koroškim (pa tudi drugim) alpinistkam in alpinistom, plezalkam in plezalcem ob povabilu pod Raduho z Ezopom vzkliknem: hic Rhodus, hic salta!

Prisrčno vabljeni!

Igor Radovič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti