Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Za sloves Dolenjske

Slovenec (1933): Planinsko slavje na Trdinovem vrha in na Kumu — Pred drugim krožnim avtomobilskim izletom

Ljubljana, 9. avgusta 1933
Centralni odbor »Krke« vabi člane in prijatelje Dolenjske, da se v dneh 14. in 15. avgusta udeleže izleta na Trdinov vrh na Gorjancih. V teh dneh proslavi podružnica SPD v Novem mestu 10 letnico, odkar je dosegla, da se prejšnji vrh Sv. Jere tudi uradno imenuje Trdinov vrh (1181 m). Na predvečer slavnosti, t. j. v ponedeljek 14. avgusta, se bo zakuril na Trdinovem vrhu velik kres, v torek pa bo ob 11 dopoldne slovesna služba božja, po maši pa planinsko slavje. Govorila bosta za SPD inšpektor Wester, za centralni odbor »Krke« pa njen ustanovitelj in tajnik Podbevšek, oba iz Ljubljane.
V istih dneh priredi centralni odbor »Krke« izlet na najvišji vrh Dolenjske, na Kum (1219 m). Izletnike bo vodil blagajnik »Krke« g. Rodič. »Krka« bo na predvečer zakurila na Kumu velik kres, tako da bosta kresova istočasno gorela na dveh najvišjih dolenjskih vrhovih. V torek dopoldne bo potem sv. maša v cerkvi sv. Neže in planinsko slavje. Odhod na oba izleta bo v ponedeljek zvečer, oziroma v torek zjutraj s prvim vlakom, povratek pa zvečer.
Dne 8. septembra priredi »Krka« tabor na Trški gori pri Novem mestu. Dne 17. Septembra priredi krajevni odbor »Krke« v Stični velik lov in piknik v lovišču predsednika »Krke« dr. Milana Perka. Prireditve se udeleže tudi Ljubljančani.
Ob koncu septembra, oziroma v začetku oktobra pa priredi »Krka« II. krožni avtomobilski izlet na Dolenjsko na progi Ljubljana, Trebnje, Mirna, Mokronog, Boštanj, Krško, Kostanjevica, Št. Jernej, Dolina gradov, Novo mesto, Ljubljana. Izleta se bodo udeležili skoraj vsi udeleženci I. krožnega avtomobilskega izleta, poleg teh pa še »Sočani«, tako bo ta izlet daleko prekašal prvega, ki je bil itak največji avtobusni izlet v Sloveniji. Izletniki se bodo pomudili za trgatev v zidanicah na Trški gori pri Krškem in se nato vozili proti Novemu mestu skozi slovito Dolino gradov. Izlet se bo vršil skozi najbolj romantične pokrajine v Sloveniji, kjer stoji še danes okoli 15 gradov. Stroški za ta izlet so preračunani na okroglo 100 Din. Prijave se prično v kratkem sprejemati.

Iz Vranskega kota
Veseli planinci na Menini planini so v nedeljo zvečer zakurili na najvišjem vrhu te razgledne točke tako velik kres, da ga je bilo videti skoro po vsej savinjski dolini. Menina planina in Šavnice imajo v sedanjem lepem vremenu zelo veliko turistov. Za prihodnjo nedeljo je prijavilo svoj prihod do sedaj že nad dvesto občudovalcev tega lepega izletnega kraja.

Slovenec, 10. avgust 1933
 

10.08.1933

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti