Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Reševalna vaja PROFILES 2013

Razdrto: V soboto, 18. maja, smo se reševalci GRS Ljubljana in skupine Postojna, udeležili reševalne vaje, ki se je odvijala v kompleksu podjetja Profiles.

Namen vaje je bil prikaz reševanja s pomočjo vrvne tehnike v primeru nesreče na visokem objektu z omejenim pristopom zaradi bližine električnega daljnovoda in ostalih stavb.

Scenarij vaje je predvideval, da se na silosu za žaganje (višine približno 20 m) nahaja poškodovanec z zabodeno železno palico v prsnem košu in da gasilci na silos prinesejo še drugega poškodovanca, zastrupljenega z ogljikovim monoksidom. Obema je potrebno nuditi prvo pomoč in ju z vrvno tehniko, s pomočjo droga Stelvio, na nosilih spustiti do vznožja silosa, kjer ju v nadaljnjo oskrbo prevzamejo reševalci nujne medicinske pomoči.

Po prihodu na mesto reševalne vaje smo si najprej razdelili naloge, tako, da se je večina reševalcev po lestvi povzpela na silos, prvi je naredil vrvno ograjo, takoj za njim pa sta dva reševalca oskrbela oba poškodovanca in ju pripravila za spust na nosilih, preostali pa so izdelali sidrišča in sestavili drog Stelvio. Me tem časom smo reševalci, ki smo ostali pod silosom, s pomočjo škripca na silos potegnili vso potrebno opremo (prvo pomoč, vrvi, drog, nosila …). Prvega poškodovanca, kateremu smo namestili vratno opornico, fiksirali tujek v prsnem košu in preko maske aplicirali kisik, smo v spremstvu reševalca s silosa spustili na tla v CMC nosilih, drugega, ki je bil ravno tako oskrbljen z vratno opornico in kisikovo masko, pa v nosilih UT 2000. Pokazalo se je, da so novejša nosila CMC lažja in bolj udobna za transport kot UT 2000, vendar smo imeli reševalci na silosu z njimi več težav, ko smo jih morali prenesti preko roba silosa in pripraviti v položaj za spust. Drog Stelvio pa se je izkazal kot nepogrešljiv pripomoček pri zahtevni vaji.

Dejansko je bila celotna vaja, katere organizator je bilo Prostovoljno gasilsko društvo Razdrto, še precej širše zastavljena, ponesrečencev je bilo še nekaj, od nezavestnih, do ponesrečenih z odprtim večkratnim zlomom noge, ki so jih oskrbele ostale prisotne službe (gasilci, NMP). Vajo je poleg velikega števila gledalcev obiskal tudi župan Občine Postojna Jernej Verbič, ki je na koncu izrazil navdušenje nad pripravljenostjo vseh prisotnih služb in željo, da bi bilo vaj več, nesreč pa manj.

Helena Škrl



 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti