Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.05.2013

Redki vzponi pred zimsko idilo

V zadnjih dneh so gore priredile nekakšen pust in se spet preoblekle v zimska oblačila. Pršni plazovi v močnem poznopomladanskem soncu so predstava, ki je ne vidimo prav pogosto. Še enkrat so na svoj račun prišli ljubitelji pršiča in marsikatere turne smuči so spet zagledale svetlobo. Težjih alpinističnih tur v takšnem vremenu ni bilo pričakovati in zasledili smo le redke vzpone. Največ se je plezalo v plezališčih, kakšna naveza se je odpeljala do Paklenice in Graškega pogorja, v naših gorah pa se je plezalo v Šiji Brane, Kozjeku in Mrzli gori. V Mrzli gori je pred sneženjem nastala še ena nova smer, nove izkušnje pa sta domov prinesla tudi naša dva udeleženca mednarodnega srečanja v Veliki Britaniji.

Srečanje plezalcev v Cornwallu

Britanska gorniška zveza vsako leto organizira mednarodno srečanje plezalcev, ki poteka izmenično enkrat pozimi, drugič spomladi. Lansko leto je bilo srečanje pozimi na Škotskem, letos pa so se plezalci zbrali v grofiji Cornwall, ki leži na skrajnem jugozahodu države in predstavlja eno boljših področij za tradicionalno skalno plezanje v Veliki Britaniji. Srečanje je potekalo od 12. do 19. maja, udeležilo pa se ga je 66 plezalcev iz 22 držav. Iz Slovenije sta se tokrat tja podala Miha Habjan in Jan Podgornik (oba AAO). Plezala sta vsak dan in tako dodobra spoznala tamkajšnjo plezalno etiko, ki tudi v kratkih smereh omogoča močna doživetja. Preplezala sta povprečno pet smeri dnevno in okusila ocene do E4 6a, kot druga v navezi pa tudi več. Za predstavo kaj te ocene pomenijo, pa je potrebno obiskati te kraje.

Mrzla gora

V monolitni plošči sredi južne stene Mrzle gore je 22. maja nastala nova težka smer. Plezala sta jo Marko Mavhar in Miran Šumak (oba AO Grmada Celje). Smer sta poimenovala Instinkt (VII+, 110 m). Najtežji raztežaj sta najprej obdelala s tehniko, nato pa še prosto ponovila. Smer sta zaradi pomanjkanja klinov zaključila nekoliko pod gredino, ki vodi do sidrišč za spuste.

Razstava Mogočne stene

Gorenjski muzej vabi na odprtje razstave Mogočne stene, ki je posvečena spominu na alpinista Nejca Zaplotnika. Na razstavi bo prikazano fotografsko gradivo iz odprav, ki so pustile pečat tako v našem kot svetovnem alpinizmu. Odprtje bo v četrtek, 6. junija, ob 19. uri v Gorenjskem muzeju - Mestna hiša, Glavni trg 4, Kranj.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

   

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti