Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

O plezalni tehniki

Slovenec (1933): Slovensko planinsko društvo je izdalo letos že drugo strokovno brošuro - Smrt v gorah ni junaštvo!

Poleg izbornega spisa dr. Bogdana Breclja: »Prva pomoč in reševanje v gorah«, ki je izšla meseca junija, je izšla te dni druga brošura M. M. Debeljakove »O plezalni tehniki«. Gospa Debeljakova je znana po svojih spisih, predavanjih in činih, da je pač ena prvih naših alpinistinj, znana tudi med hrvatskim in nemškim občinstvom. Spisala je po želji SPD izborno monografijo o plezalni tehniki z nazornimi slikami in skicami. Poleg splošnih navodil glede lastnosti plezalca, tovarištva, opreme, orodja, hoje in dr. je podrobno opisala različne načine plezanja ter rabe vrvi in plezalnega orodja. Skice in fotografije je posnel znani alpinist g. Edo Deržaj.

Gospa Debeljakova nam v svoji monografiji pove mnogo novega, tudi našim plezalcem še neznanega ter lahko trdimo, da je njen opis plezanja in rabe plezalnega orodja najmodernejši. Pisateljica je s toplimi besedami opozorila naše plezalce na nevarnosti visokih Alp: Smrt v gorah ni junaštvo! Je za izurjenega alpinista najčešče nesrečno naključje, za neukega planinca: — potrebna posledica njegovega neznanja. Čas je, da se zdramimo! Dovolj, preveč mladih žrtev smo žrtvovali v dobi razvoja in procvita naše mlade alpinistike. Križ na gori naj nam ne bo vedno le resen memento, temveč znamenje, pri katerem po prestani, očiščujoči borbi hvaležno odložimo svojo plezalno vrv.

Cena knjižici je 15 Din. Dobiva se v uradu SPD, palača »Grafike« na vogalu Masarykove in Miklošičeve ceste, od 7. t. m. naprej pa tudi po vseh knjigarnah. Vabimo občinstvo, da seže po lepi in prepotrebni knjižici, s tem pa tudi podpira literarno akcijo našega SPD.

Slovenec, 6. avgust 1933
 

06.08.1933

dLib.si

Avtor: Debelak-Deržaj, Mira Marko, 1904-1948
Naslov: Plezalna tehnika / M. M. Debelakova; [vse risbe izdelal Edvard Deržaj]
Vrsta/vsebina type of material priročnik
Jezik: slovenski
Leto: 1933
Založništvo in izdelava v Ljubljani: Slovensko planinsko društvo, (1933)
Ostali avtorji: Deržaj, Edo
Fizični opis: 89 str. / ilustr. / 19 cm
Zbirka Planinska knjižnica ; 2
Predmetne oznake: alpinizem / športno plezanje / priročniki
UDK 796.52(035)
COBISS.SI-ID
30590465

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti