Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Za 40 let PD Jesenice - nov Tičarjev dom

Železar: Že leta 1950 so hoteli gorniki z Jesenic na Močilih na Vršiču zgraditi nov planinsko-smučarski objekt, toda zmanjkalo je nujno potrebnih sredstev.

Zgradili so le elektrovod na Vršič, ki nudi idealne pogoje za nadaljnjo izgradnjo Vršiča kot bodočega planinsko smučarskega turističnega centra med Trento in zgornjo savsko dolino.
Toda želja in potreba po novem objektu je bila iz leta v leto večja, zato so Jeseničani nenehno iskali sredstev za gradnjo. V letošnjem jubilejnem letu našega planinstva, ko se Planinsko društvo Jesenice načrtno pripravlja na svoj 40-letni delovni jubilej (1924—1964) so 8. julija na Vršiču zapeli kram­pi in lopate. Remontno gradbeno podjetje iz Bovca je začelo z gradnjo novega Tičarjevega doma, v katerem bo za vse ljubitelje gora, gornike, alpiniste, smučarje in turiste dovolj prostora. Dela ob ugodnem poletnem vremenu naglo napredujejo. V kolikor remontno gradbeno podjetje iz Bovca ne bo zmoglo vsega, bodo priskočile na pomoč prostovoljne delovne brigade, ki bodo pomagale urejevati dostope k novemu Tičarjevemu domu in njegovi okolici.
Do sedaj so odobreni krediti v višini 20 milijonov dinarjev iz okrajnih in republiških sredstev, nekaj pa bo prispevalo tudi matično planinsko društvo samo. Investitor in gradbeno podjetje sta prepričana, da bo nov objekt s preko 100 težišči in 80 sedeži do letošnje zime že pod streho in zasteklen. Za notranjo opremo bo potrebnih novih 40 milijonov dinarjev in nov Tičarjev planinsko smučarski turistični dom na Lepem sedlu med Savo in Sočo bomo lahko v počastitev 40-letnice PD Jesenice, sredi poletja 1964 izročili namenu. To bo lep nov reprezentančen objekt, ki je Vršiču že nekaj let več kot potreben. S to gradnjo bo PD Jesenice najlepše in dostojno počastilo pomembne planinske jubileje, ki se jih spominjamo v letošnjem in prihodnjem letu.
Da bi bil na Vršiču čim prej rešen pereč in kritičen stanovanjski problem moramo kot mravlja marljivim planincem iz našega kovinarskega mesta z vso dobro voljo pomagati tudi mi. PD Jesenice bo s svojim mladinskim in alpinističnim odsekom od časa do časa po potrebi organiziralo in izvedlo prostovoljne delovne akcije, katerih se moramo udeležiti vsi, ki ljubimo veličasten planinski svet med Prisojnikom in Mojstrovko.

Planinsko slavje pod Stolom
V vrsti pomembnih proslav, prireditev in akcij, ki jih širom Slovenije v letošnjem jubilejnem letu organizirajo posamezna planinska društva, alpinistični in mladinski odseki, bo prav gotovo ena izmed najpomembnejših, najmožičnejših in kvalitetnih proslava 70-letnice PZ Slovenije, ki jo pripravljajo in organizirajo gorenjska planinska društva.
Proslava bo v soboto in nedeljo dne 3. in 4. avgusta pri Valvazorjevem domu pod Stolom. V soboto popoldan in zvečer bo pester kulturnozabavni program. Nastopili bodo pevci in recitatorji iz vseh gorenjskih planinskih društev, mladinskih in alpinističnih odsekov. Zato lahko pričakujemo, da bo to popoldne in zvečer pri Valvazorju zabavno in prijetno, kot je mogoče le med pravimi ljubitelji in obiskovalci gora.
V nedeljo pa bodo vsi zbrani gorniki pohiteli na vrh cvetočega Stola in se tam poklonili nesmrtnemu spominu padlega prvoborca Jožeta Kodra, ki je na vrhu Stola padel in žrtvoval svoje mlado življenje 20. februar­ja 1942, ko se je štirideset prvoborcev borilo proti 2.000 Nemcem in domačim izdajalcem. Ob priliki bo tudi simboličen začetek akcije za zgraditev novega Prešernovega planinskega doma na Stolu, ki ga bodo začeli graditi gorenjski planinci v letu
1964.
Pridite tudi vi v soboto in nedeljo k Valvazorju in na Stol, v prijetno in razigrano
družbo ljubiteljev in obiskovalcev razglednih in cvetočih Karavank.

Žuro
Železar, 2. avgust 1963

   Železar

 

 02.08.1963

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti