Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Zaradi skalnega podora

 

četrtek, 16. maj 2013, ob 13:57, Franci Savenc, ogledov: 2367

do nadaljnjega zaprta cesta skozi Visoke Ture oz. predor Felbertauern med Lienzom in Mittersilom

Na vzhodnotirolski oz. južni strani te pomembne ceste se je v nedeljo, 12. maja, okrog 1.40 ure zgodil velik skalni podor, ki je podrl lavinsko galerijo Schmidlalm. Še vedno ni znano ali je pod kamninskim gradivom ostalo ujeto tudi kakšno vozilo. Cesta bo do nadaljnjega zaprta oz. vsaj do binkoštnih praznikov.

Skalni podor se je zgodil približno kilometer pred južnim predorskim portalom. Prve ugotovitve deželnih geologov pričajo o okoli 35.000 m³ sproščenega gradiva, v glavnem grušča in zemlje. Po navedbah vzdrževalcev ceste je med najbolj verjetnimi vzroki močno taljenje snega v zadnjih tednih. Pobočje, kje se je zgodil skalni podor je bilo pred tem gozdnato.

Omenjena cesta je priljubljena "bližnjica" slovesnkih voznikov za Innsbruck, v kolikor se želijo izogniti AC prek Salzburga ali Bolzana.

Pripravil Miha Pavšek 
Vir: TirolORF.at 


Tudi k temu poročilu bi lahko dopisali: Takim nesrečam v veliki meri boitruje človekova brezbrižnost z goloseki, cenenimi projektnimi rešitvami ...

Komentiraj (4):

Aleš Zdešar, četrtek, 16. maj 2013, ob 14:42

Na fotografijah je lepo videti, da so plasti kamnin nagnjene proti cesti oz. vzporedno s pobočjem. Šlo je za zdrs po plastovitosti ob zaledni razpoki. Če se je res zgodil golosek pred samim podorom oz. zdrsom, potem je to absolutno eden od poglavitnih vzrokov.

Mijo Kovačevič, petek, 17. maj 2013, ob 07:50

Izvorno poročilo pravi: "Es handle sich um einen gut bewaldeten Bereich, der sich in Bewegung gesetzt habe". Območje ki ga je odneslo je bilo dobro poraščeno ...

Jože Primožič, petek, 17. maj 2013, ob 08:06

Tudi v objavi g. Pavška je navedeno, da je bilo področje gozdnato. Goloseki niso vedno vzrok vseh možnih katastrof, marsikdaj je v gozdovih s povdarjeno zaščitno funkcijo potrebno drevje (še posebno staro in debelo) odstraniti prav zato, da zmanjšamo težo, ki še dodatno povečuje možnost splazitve terena.

Filip Vidmar, petek, 17. maj 2013, ob 08:10

In kaj imajo pri tem binkoštni prazniki in slovesnki vozniki?

eXTReMe Tracker