Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V nedeljo veliko planinsko slavje na Golici

Železar: Planinsko društvo Jesenice je letos skupaj z ostalimi planinskimi društvi v Dolini pod Triglavom izredno poživilo in popestrilo svojo vsestransko aktivnost.

Namen vseh teh prizadevanj je poživitev množičnega, rekreativnega planinstva in vzpona plezalnega športa in alpinizma med delovnimi ljudmi in mladino.
Planinska društva v Kranjski gori, Martuljku, Dovjem — Mojstrani, na Jesenicah in Javorniku — Koroški Beli, so skupaj izdelala izredno bogat in pester program prireditev, delovnih akcij, kulturno zabavnih srečanj, plezalnih šol, plezalnoalpinističnih tečajev, taborov in odprav, razstav in predavanj s katerimi hočejo približati planinstvo in alpinizem vsem prebivalcem Gornjesavske doline. Na ta način hočejo ljubitelji in obiskovalci gora iz Doline dostojno počastiti 80-letnico slovenskega planinstva (1893—1973) in 70-letnico organiziranega planinstva v jeseniški občini (1903—1973).
Letos so posebno visokogorski alpski smučarji, plezalci in alpinisti zelo uspešno izvedli več kvalitetnih smučarskih tekmovanj in plezalno alpinističnih vzponov in množičnih, skupinskih izletov v čudovit planinski svet (Triglavski turni smuk, tekmovanje za Koflerjev memorial, osmi zimski spominski pohod na Stol, triglavsko in jalovško mladinsko Titovo štafeto, pohod na Oltar in grebensko prečenje Mojstrovke, Travnika itd.).

V nedeljo, 10. junija pa bodo usmerili vse planinske markacije na cvetočo in razgledno Golico, lepotico Karavank in kraljico opojno dehtečih, snežno belih narcis. To bo nekaka uvodna množična prireditev mladih planincev v jubilejno leto slovenskega in Gornjesavskega planinstva. Koordinacijski odbor gorenjskih mladinskih planinskih odsekov vabi to nedeljo na Golico vse, člane pionirskih planinskih šolskih sekcij in vseh mladinskih planinskih odsekov Slovenije in druge.
Po lepih senčnatih gozdnih poteh bodo ljubitelji razglednih in cvetočih Karavank lahko prišli na Golico ali iz Javornika — Koroške Bele prek Javorniških rovtov in Pustega rovta, ali preko Jelen kamna po mladinski poti na Španov in Črni vrh, najlaže pa iz Planine pod Golico mimo Savskih jam preko Markelnove planine ali preko Peskov. Lepa je tudi pot na Golico preko Plavških rovtov, Rožce in Jekla.

Kjerkoli bodo mladi ljubitelji gora prihajali na Golico, bodo hodili po opojno
dehtečih vrtovih in preprogah modrega encijana in snežno belih narcis. Gostitelji, mladinski odsek planinskega društva Jesenice jim pripravlja na vrhu Golice posebno prijetno praznično doživetje s čudovitim enkratnim razgledom na mogočne Julijce, zasnežene, skalne vršace in prelepo Koroško. Veselega, prazničnega razpoloženja s pesmijo in vriski bo v nedeljo, dne 10. junija na Golici na pretek.

Železar, 8. junij 1973
 

   Železar

 

 08.06.1973

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45895

Novosti