Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Velika manifestacija planinstva

Železar: Posamezni alpinistični odseki pri planinskih društvih zelo pogosto prirejajo številna spominska smučarska alpinistična tekmovanja (Kramarjev smuk pod Storžičem, Štuparjev memorial na Jermanovih vratih, VTK memorial pod Jalovcem, Koflerjev memorial pod Triglavom).

Tudi naš jeseniški AO bo letos sredi poletja organiziral spominsko smučarsko tekmovanje v Za Aku v spomin na smrtno ponesrečenih Brede in Jane.
Alpinistični odsek akademskega planinskega društva iz Ljubljane prireja vsako zadnjo nedeljo v mesecu maju, že tradicionalno alpsko smučarsko tekmovanje pod Jalovcem, v spomin na Franca Vavpotiča, Slavka Tominca in Igorja Kavčiča, ki so se smrtno ponesrečili v severovzhodni steni Jalovca, inž. Hornovi smeri 28. maja 1950, pod imenom »VTK memorial«.
Udeležba na teh tekmovanjih je vsako leto večja, plezalci in alpinisti se radi in s spoštovanjem spominjajo smrtno ponesrečenih tovarišev. Vsa tekmovanja so vključena v vsakoletno republiško prvenstvo plezalcev, alpinistov-smučarjev.
Alpinistični odsek jeseniškega planinskega društva vsako leto organizira skupinski pohod plezalcev in alpinistov, ki niso navdušeni in dobri smučarji na to prireditev.
Skupinskega pohoda se je udeležilo 170 alpinistov iz 15 alpinističnih odsekov iz vse Slovenije. Zato je bila v nedeljo na plazu pod Jalovcem velika manifestacija alpskega smučanja. Petnajst udeležencev se je zbralo že v soboto 26. maja v postojankah na Vršiču, v nedeljo pa je bil skupni odhod z Vršiča prek Male in Velike Mojstrovke proti Travniku in Šitam ter dalje preko Malega Kota na nastopno mesto. Najbolj navdušeni in zagnani se bodo z Malega Kota povzpeli preko Goličiče na vrh Jalovčevega ozebnika in se skozi spustili na cilj VTK memoriala.
Pomladanski pohod po grebenih Mojstrovi, Travnika in Šil je edinstvena tura, ki mora zadovoljiti in navdušiti še tako zahtevnega ljubitelja in občudovalca gora. To je zahtevnejša plezalno alpinistična tura, ki zahteva, primerno opremo in kondicijsko pripravljenost.

Tretja planinska slikarska kolonija
Sedem dni je enajst slikarjev upodabljalo čudoviti planinski svet na Vršiču in okolici. Dež, megla, veter in sneg niso zavrli ustvarjalne zagnanosti udeležencev tretje planinske slikarske kolonije v organizaciji PLANINSKEGA DRUŠTVA JESENICE.
Po dveh kolonijah, prvi 1970. in drugi 1972. v jesenskem času, je tretja izzvenela v letošnji pomladi, od 17. do 23. maja izzvenela v pravem pomenu besede, kajti v teh dneh so slikarji doživeli vse melodije planin; zimo s pravimi viharji, dežjem in sodro, zasnežena plazišča, meglo okrog vrhov in v dolini, pa tudi prebujajočo se gorsko pomlad, polno sonca in prijetne toplote.
Pot je slikarje vodila na grebene, dosegljive s slikarsko kramo; v globel Pišnice, ki v razdrapani strugi vali v dolino vse, kar se ji stavi po robu; v dolino modro-zelene Soče prav do tesni, ki si jih je vdolbla v sivi davnini; pa v Zadnjo Trento, dolino nepozabnih pogledov na Bavški Grintavec s soseščino, tem nasproti pa na plečati Prisojnik in razorani Razor, kjer snežišča krasijo sivo skalo v nikdar izpeti ep.
Za kratko odmerjeni čas trajanja kolonije in zahtevi časa za upodabljanje, je to področje obširno, preobširno, da bi uspeli upodobiti vse, kar se je nudilo in odpiralo ob vsakem koraku. Kljub temu pa so na platnih zaživeli suhi in razbičani viharniki, v družbi izpod snega razcvelih snežnih rož in za temi drugega prehajajočega se cvetja; tokrat trmaste megle so sem pa tja le klonile napadom mrzlega, seveda in v razjasnitvah so se razgrnila ob ličja vrhov okrog Vršiča in oddaljenega sosedstva.
Snegovi v kontah, žlebovih in na plaziščih so se ponujali v komponiranje s strmimi stenami in zeleno rušje poudarjalo pestrost gorskega sveta.
Zares bogatija za vse, ki ljubijo to stvarstvo. Še prav posebno pa za slikarje Petra ADAMIČA, Janeza AMBROŽIČA, Dano BEMOVO, KOPORC Leona, MERHAR Milana, MOLE Izidorja, Marjana PLIBERŠKA, SMOLE Franceta, TAVŽELJ Borisa, Toneta TOMAZINA in TRPIN Jožeta — ki so se z veseljem odzvali vabilu za to kolonijo.
Vsak po svojem okusu in posluhu so slikarji pisali in komponirali pesnitve, ki brez besed govore in pojo lepoto iz ozelenelih dolin v nebo kipečih vrhov.
Nepopisna paleta!
PLANINSKO DRUŠTVO JESENICE s prirejanjem teh kolonij prav gotovo odpira novo stran svojega poslanstva. Planinsko slikarstvo sicer ni od danes v plejadi slikarjev, ki so se že spuščali v ta področje, nova pa je ta oblika vzbujanja zanimanja za planinski motiv v širšem. Posebno še, ko se bo z deli teh kolonij polnila predvidena galerija planinskega slikarstva, ki je v programu dela PD JESENICE. Pobuda je brez dvoma idealna.
Slikarji, ki so 23.- maja zaključili tretjo planinsko slikarsko kolonijo, so neradi zapuščali raj na Vršiču. Polni navdušenja pa so se zahvalili predsedniku PD JESENICE Janezu Košniku, vsemu osebju Tičarjevega doma z oskrbnico Vengarjevo in neumornemu Božu, ki so za izredno pozornost doprinesli k čudovitemu počutju slikarjev in s tem seveda tako dobremu uspehu kolonije.
Podobe s te in jesenske kolonije bodo na ogled od 21, do 30. junija tl. v avli občinske skupščine Jesenice, zatem pa še v hotelu Prisank v Kranjski gori. Verjetno pa bo razstava obiskala še več krajev Slovenije.
Slikarska kolonija tako dosega svoj namen.

Železar, 1. junij 1973

   Železar

 

 01.06.1973

Kategorije:
Novosti SMU SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45899

Novosti