Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Peti triglavski turni smuk

Železar - Janez Krušic: Letošnji peti tradicionalni triglavski turni smuk, ki je bil preteklo nedeljo (13. maja), je za nami. Z njim so bili zadovoljni vsi organizatorji (PD Javornik, Mojstrana in Martuljek), predvsem pa udeleženci.

Zaradi slabih vremenskih in snežnih razmer smo morali tudi letos preložiti izvedbo iz 22. aprila na preteklo nedeljo. Ukrepali smo pravilno, saj sta vreme in sneg presegla vsa naša pričakovanja. V soboto, 12. maja, je bilo oblačno, zamegljeno in dopoldan je celo deževalo v triglavskem pogorju. To je seveda odvrnilo mnoge, ki so se zanimali za smuk, da so ostali doma. Toda tokrat so se ušteli vsi omahljivci, saj se je že popoldne vreme izboljšalo, v nedeljo pa je bilo čudovito. Računali smo z udeležbo vsaj 300 smučarjev, saj postaja triglavski smuk iz leta v leto popularnejši. To število pa bi seveda preseglo prenočitvene zmogljivosti Staničevega doma z depandanso. Morali bi že misliti na odprtje doma na Kredarici, kar pa bo sigurno aktualno v naslednjih letih.

Že zgodaj zjutraj v soboto se je v zatrepu Krme nabralo precejšnje število jeklenih konjičkov, ki so morali čakati lastnike kar na prodišču. V manjših in večjih skupinah smo nato hiteli vkreber mimo lovske koče in prek Apnenice ves dan. Stara lovska koča, za katero samoiniciativno skrbi Krajcarjev France, je vsem predhodnim gostom nudila skromno zavetje. Le z Marjanom sva šla do zaprte koče pod Oklom, ker sva morala z zastavicami trasirati progo smuka. Kljub novozapadlemu snegu pa smo enotno ugotovili, da smo ujeli smuk prav za »rep«, saj so se že vsepovsod kazale kopnjave. Sneg kopni kar vidno, tudi v gore prihaja pomlad!

V Staničevem domu je bilo ta dva dneva živahno kot v panju. Javorniški planinci s Strgarjem na čelu so imeli polne roke dela s strežbo in delitvijo prenočišča. Najbolj pa sta se izkazala zakonca Stojana, znana iz planinskih pohodov na Stol, ki sta tudi tu požrtvovalno sodelovala v kuhinji, predvsem pa pri evidenci udeležencev in delitvi spominskih značk. Zaradi popoldanskega izboljšanja vremena so smučarji odhajali na obisk k meteorologu na Kredarico. Nekateri so se povzpeli celo na vrh Triglava. Za senzacijo pa so ta dan poskrbeli Fornezzi-Tof, Košir, Mrak in Brojan, ki so opravili »prvenstveni« smuk z vrha Triglava, prek malega Triglava nazaj na Kredarico. Vsekakor drzno dejanje — čeprav so precejšnji del poti imeli — kopno skalo.
Na večer se je pisana druščina razživela v domu in pesem je odmevala še pozno v noč ...

Nedeljsko jutro nas je vse prijetno presenetilo. Vreme je bilo čudovito, nekaj novozapadlega snega pa je napravilo smuko idealno, prijetno, nepozabno. Že ob sedmi uri so bili vsi nared za smuko. Spominsko fotografiranje, pozdrav in kratki napotki udeležencem, pa se je razvila dolga kolona smučarjev na greben Rži na start triglavskega smuka. Proga poteka v konto Rjavine, gre prek Pungrtov in Apnenice mimo Križišča med lovsko kočo, nato po dolgi prečki do ovčarske koče pod Oklom, se spusti na Polje in nadaljuje prek malih Draških vrhov in se konča ob podorih nad gozdno mejo. Trdim, da je ta smuk najlepši pri nas, tako po smuških terenih kot po lepoti in slikovitosti gorskega sveta. Turni smuk seveda nima tekmovalnega značaja, proga ni potlačena, vsak vozi po svojih sposobnostih brez merjenja časov.
Vriskaje smo vozili po zasneženih planjah, se ustavljali, se ozirali v vedno izpreminjajoče se obraze gora in bližnje okolice, pa spet odpeljali dalje. Taka vožnja je kot pesem. Kdor jo doživi prvič, bo spet prišel, drugi pa, ki zahaja v zasnežene večno lepe gore že desetletja, pa smo itak njihovi stalni gostje.

Ob ovčarski bajti si je vsa druščina privoščila daljši počitek in prijetno sončno kopel. In spet smo nadaljevali smuko navzdol mimo skupine mojstranških reševalcev, ki pa kljub pripravljenosti niso imeli nobenega dela. Tudi druga skupina mojstranških alpinistov, ki je vozila za nami kot zaščitnica, je le uživala v beli opojnosti. Nad gozdom smo s smuko žal zaključili. Prešli smo v zelenje in pomlad, ki smo jo še bolj občutili v prehodu iz zasneženih gora. Na Zasipski planini nas je sprejelo pisano cvetje in gostoljubna Kovinarska koča. V Gornji Radovni pa smo se poslavljali od bogatih preprog modrega gorskega svišča. - —

Doživeli smo dan, ki daje življenju vrednost in smisel ...

Še nekaj evidenčnih podatkov! Letos je bil triglavski turni smuk v sedanji organizaciji in izvedbi že peti po vrsti. Udeležilo se ga je 165 gornikov-smučarjev, od tega 20 žensk. Najstarejši udeleženec (65 let) je bil dr. Novak iz Ljubljane, najmlajši pa sedemletni Iztok Noč iz Kočne. Prevladovala je seveda mladina, saj jih je bilo 75 % pod 30 let starosti. Smuka so se udeležili gorniki iz vseh krajev Slovenije. Najbolj so bili »množični« z Jesenic, Javornika, Mojstrane, Ljubljane, Tržiča in drugih krajev. Za petkratno zaporedno udeležbo je letos prejelo 14 oseb zlate značke, za trikratno udeležbo pa 21 oseb srebrne značke.

Janez Krušic
Železar, 18. maj 1973
 

   Železar

 

 18.05.1973


Železar (1973)/G-L: Napoved - Peti triglavski turni smuk

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45895

Novosti