Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Podcenjevalen odnos do gora je nevaren

24ur.com: Obiskovalci gora se morajo ob naskakovanju vrhov zavedati, da je treba na pot odriniti ustrezno opremljen in s primerno psihofizično pripravljenostjo. Policisti so zato na izhodiščna mesta za odhod v gore začeli nameščati opozorilne plakate Varno v gore.

S prihodom daljših in toplejših dni se v gore odpravlja vse več ljudi. Med njimi pa so tudi takšni, za katere velja pregovor Gora ni nora, nor je tisti, ki gre gor. Policija zato opozarja, da z vse številčnejšim obiskom gora pogosteje prihaja do nesreč, ki so največkrat posledica slabe psihofizične pripravljenosti, podcenjevanja zahtevnosti poti, neustrezne opremljenosti, neodgovornega ali napačnega ravnanja ali pa zgolj premajhne izkušenosti. Policisti se zato skupaj s pohodniki in planinci sprašujejo, "kako varno združiti šport, zabavo in doživljanje narave, da bi varno prišli do cilja in potem še nazaj", in dajejo v tej smeri tudi koristne napotke.

Treba je poznavanje osnovnih pravil gorništva, svojih lastnih zmožnosti in tehnik gibanja v gorskem svetu. Pomembno je tudi zavedanje, da možnosti nesreče včasih ni mogoče izključiti, čeprav je storjeno mnogo, da do nje ne pride. "Podcenjevalen odnos do gora je nevaren," poudarjajo policisti.

Gorenjski policisti so zato na izhodiščna mesta za odhod v gore začeli nameščati opozorilne plakate Varno v gore, s katerimi obiskovalce opozarjajo na nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo v gorskem svetu. Policisti izpostavljajo predvsem, naj pohodniki pri izbiri poti upoštevajo telesno in duševno pripravljenost, vremenske razmere ter zahtevnost in dolžino planinske poti.

Svetujejo še, naj pohodniki pot načrtujejo in naj se primerno opremijo. Med opremo sodi visoka planinska obutev, nahrbtnik s toplimi oblačili in rezervnim perilom, vetrovka in vetrne hlače, kapa in rokavice ter zaščitna sončna očala. S seboj je treba imeti tudi brezalkoholne napitke, komplet prve pomoči, baterijsko svetilko in vžigalice, alpinistično čelado in nepogrešljiv mobilni telefon. Glede na to, da so ponekod še zimske razmere, ki že same po sebi predstavljajo nevarnost, je pomembno pravilno gibanje, priporočljiva pa je tudi uporaba derez in cepina. V določenih predelih bo sneg namreč obležal še vse do poletja, kar lahko za pohodnike predstavlja dodatno nevarnost.

Če slučajno pride do nesreče ali če potrebujejo pomoč, naj planinci pokličejo Center za obveščanje na telefonsko številko 112 oz. Policijo na telefonsko številko 113.

G.G.


Aktivnosti policije za varen obisk gora so se že začele

Policija - 13.03.13: Gorenjski policisti so na izhodiščna mesta za odhod v gore začeli nameščati opozorilne plakate Varno v gore, s katerimi obiskovalce opozarjamo na nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo v gorskem svetu.

Izpostavljamo predvsem, naj pohodniki pri izbiri poti upoštevajo telesno in duševno pripravljenost, vremenske razmere ter zahtevnost in dolžino planinske poti. Svetujemo še, naj pohodniki pot načrtujejo in naj se primerno opremijo.

Med opremo sodijo visoka planinska obutev, nahrbtnik s toplimi oblačili in z rezervnim perilom, vetrovka in vetrne hlače, kapa in rokavice ter zaščitna sončna očala. S seboj je treba imeti tudi brezalkoholne napitke, komplet prve pomoči, baterijsko svetilko in vžigalice, alpinistično čelado in nepogrešljiv mobilni telefon. Glede na to, da so ponekod še zimske razmere, ki že same po sebi predstavljajo nevarnost, je pomembno pravilno gibanje, priporočljiva pa je tudi uporaba derez in cepina.V določenih predelih bo sneg namreč obležal še vse do poletja, kar lahko za pohodnike predstavlja dodatno nevarnost.

Hoja v gore namreč, poleg dobre volje, dobre opremljenosti in ustreznega načrtovanja ture, zahteva tudi poznavanje osnovnih pravil gorništva, torej poznavanja samega sebe, lastnih zmožnosti in tehnik gibanja v gorskem svetu ali njeni okolici. Pomembno je tudi zavedanje, da možnosti nesreče včasih ni mogoče izključiti, čeprav je storjeno mnogo, da do nje ne pride. V gore navsezadnje hodimo zato, da bi tam živeli in se ne poškodovali ali celo umrli. Podcenjevalen odnos do gora je nevaren!

Aktivnosti policije za zagotavljanje varnosti v gorah se bodo nadaljevale. Načrtovane so tudi preventivne akcije na terenu, v katerih bomo policisti pohodnikom svetovali o varnem gibanju v gorskem svetu. Pozorni pa bomo še na odnos pohodnikov do okolja ter do zavarovanih rastlinskih in živalskih vrst, kar je tudi ena od nalog policije.

Vsem planincem in pohodnikom želimo srečno pot in varno vrnitev v dolino. Če pa vendarle pride do nesreče ali če potrebujete pomoč, pokličite Center za obveščanje na telefonsko številko 112 oz. Policijo na telefonsko številko 113.


Slovenija je alpska dežela. Velik del ozemlja je hribovit, športne in turistične aktivnosti v gorah pa so gorski svet približale širšim množicam.

Planinstvo je med ljudmi vedno bolj priljubljeno, saj je na eni strani tesno povezano z rekreacijo, s sprostitvijo in z naravo, na drugi strani pa je tudi dostopno vsakemu posamezniku.

Vendar pa z vse številčnejšim obiskom gora pogosteje prihaja do nesreč, ki so največkrat posledica slabe psihofizične pripravljenosti, podcenjevanja zahtevnosti poti, neustrezne opremljenosti, neodgovornega ali napačnega ravnanja, ali pa zgolj premajhne izkušenosti.

Zato se moramo vprašati, kako varno združiti šport, zabavo in doživljanje narave, da bi varno prišli do cilja in potem še nazaj.


V gore nikoli nepripravljeni!

Preventiva - Javni red in mir

Policija.si: Planinstvo je med ljudmi nadvse priljubljeno, saj je tesno povezano z rekreacijo, sprostitvijo, uživanjem v naravi, a navsezadnje tudi z nevarnostjo.

Vsakoletni, skorajda milijonski obisk slovenskih gora pri ljudeh s seboj prinaša varljiv občutek varnosti, zato se povečuje število nesreč.

Vzroki nesreč so največkrat telesna in duševna nepripravljenost, pomanjkljiva in neustrezna oprema, neusposobljenost in pomanjkanje znanja o gibanju in pravilni uporabi opreme, nepoznavanje poti ter podcenjevanje trenutnih vremenskih razmer v gorah, kjer se srečujeta zima in poletje.


Statistika gorskih nesreč kaže, da sta zdrs in padajoče kamenje na prvih mestih med vzroki nesreč v naših gorah. Da bi se nesrečam izognili, se je treba v gorah držati osnovnih pravil.

Kako na pot v gore?

PRIPRAVE NA PLANINSKI VZPON ALI POHOD:
Planinski vzpon ali pohod začnite dovolj zgodaj, da se izognete zgodnjemu mraku pozimi ali prehitremu in zato neprevidnemu vračanju v dolino.
Pozanimajte se o vremenu (nevarnost poletnih neviht ipd.) in kategorizaciji planinske poti, kar vam bo olajšalo načrtovanje vzpona in s tem omogočilo boljšo pripravo nanj.
Cilj vašega vzpona ali pohoda je nedvomno varna vrnitev domov in ne samo osvojitev vrha. Ko ste na vrhu, je pred vami še najmanj polovica poti. Če le morete, izberite za vzpon težjo pot, za sestop pa lažjo, predvsem pa ne hitite.
Vzpon naj bo prilagojen vašemu zdravstvenemu stanju. Soparno vreme in visoke temperature so lahko usodni za posameznike. Pohodov v gore ne svetujemo osebam, ki imajo kakršne koli zdravstvene težave. Pred naprezanji se posvetujte z lečečim zdravnikom.
Od zahtevnosti poti je odvisna tudi oprema planinca. Sestavni del osebne opreme so planinski čevlji, saj je mehka obutev nevarna. V nahrbtniku naj bodo poleg malice, pijače in osebnih dokumentov tudi rokavice, kapa, vetrovka, zaščitna krema, sončna očala, rezervna oblačila, kompas, ustrezen planinski zemljevid, zavitek prve pomoči z zaščitno folijo, piščalka, bivak - spalna vreča, vžigalice, sveča in baterijska svetilka, mobilni telefon. Seveda je treba temu glede na izbrano pot pristaviti tudi dodatne, specializirane pripomočke (plezalna vrv, cepin, včasih tudi dereze in čelada).
Za planinski vzpon ali pohod si izberite primernega spremljevalca, saj je samohodstvo po gorah tvegano in že ob manjši poškodbi lahko usodno. Priporočljivo je, da se nanjo odpravite z vodnikom Planinske zveze Slovenije, gorskim vodnikom Združenja gorskih vodnikov Slovenije ali z nekom, ki pot dobro pozna.
O nameravani poti in času trajanja obvestite domače, saj lahko ti le tako pravilno ukrepajo, če vas ob dogovorjeni uri ni domov, ker se vam je zgodila nesreča.
Če želite v koči prenočiti, se predhodno pozanimajte glede odprtosti koče in prenočišče rezervirajte.

HOJA V GORE:
Začnite počasi, da se telo ogreje. Hodite z enakomernim tempom, ki ga poskušate odkriti in vzdrževati tudi znotraj večje skupine.
Hoja naj bo varna, udobna in ekonomična. Za varno hojo je potrebno imeti čas in budno je potrebno opazovati okolico ter poslušati - padanje kamenja se večkrat napove z bobnenjem.
Osnovni tempo, pa tudi počitke in trajanje hoje naj določa najšibkejši član skupine. Na vsako uro hoje si privoščite pet-minutni počitek.
Če greste v gore z otroki, jim morate nameniti posebno pozornost in se jim povsem prilagoditi.
Zaradi varnosti se mora planinec v planinskih kočah in na vrhovih vpisati v vpisno knjigo.
Po poteh hodite z odprtimi očmi. Gore ne dopuščajo raztresenosti ali površnosti. Dobro označena planinska pot je le pogoj in možnost, da dosežete želeni cilj, saj morate kot obiskovalec gora dobro poznati osnove orientiranja.
Med turo stalno spremljajte vreme in mu prilagodite njen potek. Če se razvijejo nevihtni oblaki, se morate nemudoma umakniti z grebenov in drugih izpostavljenih mest, saj vanje pogosto udarijo strele.
Daljše počitke izbirajte na krajih, ki so varni in udobni. Redne malice in pogosto pitje preprečuje izčrpanost in dehidracijo.
Poskrbite, da vse, kar prinesete s seboj v gore, tudi odnesete v dolino.
Ko začutite znake utrujenosti ali izčrpanosti, se ustavite za daljši počitek. Ob najmanjši slabosti in bolečinah v prsih takoj prenehajte z vzponi ali sestopi. Takoj se povežite z dežurnimi na telefonski številki 112, ti pa vam bodo omogočili takojšen stik z zdravniki gorskimi reševalci, ki vam bodo lahko svetovali po telefonu, dokler ne bodo prišli reševalci.
Če vam grozi nesreča, hranite moči in si poiščite zavetje, ko je za to še čas.
Dolžnost vsakega obiskovalca gora je, da ob nesreči pomaga v okviru svojega znanja, izkušenj in možnosti.
Poškodovanega najprej zavarujete pred nadaljnjimi poškodbami in mu dajte prvo pomoč. O nesreči čimprej obvestite gorsko reševalno službo na številko 112 ali policijo na številko 113.

Ob upoštevanju teh napotkov in lastnih zmožnosti se boste z gora vračali s prijetnimi izkušnjami!

11.05.2013


13.05.2013

Preventiva- Javni red in mir


Komentarji:

Tonček Balonček 11.05.2013 21:59:05
Nikjer ne omenjate Planinske zveze Slovenija, katere psolanstvo je, med drugim, tudi planisnka vzgoja. Skoraj vsaka šola ima planisnki krožek in mentorja, vzpodpujajte otroke, d ase vključijo v plansinko izobraževanje, ne pa da s ekot odrasli odpravijo v trgovino, nakupijo za tisoč in več EUR neke opreme, od katere je pol ne potrebujeo in tričetrt ne , razen mobilca in čutare ne znajo uporabljati, potem pa hajd v hribe. Ko gledam dandanašnje turne smučarje, s emi zdijo kot novoletne ejlke, toliko opreme imajo na sebi in v nahrbtnikih. Pomembnejša je izurjenost ter izkušnje, to je menda jasno. In zakaj naj bi biel vžigalice nujna oprema, v območju TNP je prepovedano kurjenje ognja!

Litav
11.05.2013 20:45:25
Slisi se da je bilo pri enenem resevanju nekaj narobe pa bo policija bolj spredaj ...
Plon
a 11.05.2013 11:49:21
Spet se vtikujejo tam k jim ni treba naj gredo rajsi raziskovat kam gre denar v vladi in kdo ga krade...
nikagaja 11.05.2013 11:15:07
zakaj pa policisti?! saj te ne resujejo policisti.
toliko je stalno govora o neizkusenosti in neopremljenosti, pa ce pogledate vso statistiko - v glavnem "pobira" izkusene in dobro opremljene. tako da nehajte nabijat s to neizkusenosjo in neopremljenostjo. ko pride tvoja ura, jo "odpotujes" tako ali drugace.
jest504 11.05.2013 10:35:42
Sem aktiven planinec in se se strinjam s tem, da bi morali neustrezno opremljeni planinci plačati reševanje. Vendar se mi pa pri tem pojavlja še ideja, da naj potem tudi kadilci, alkoholiki plačajo zdravljenje bolezni povezane s kajenjem in alkoholom.
mjau_no_8 11.05.2013 10:13:39
Jaz ne grem v hribe brez mobilca (ker si sproti beležim pot pa tudi navigacija z njim pomaga, ker se z lahkoto izgubim), ampak da ti nekdo predpiše, da ga moraš imet, to je pa grozljivo. Javni upravi se je zmešalo.
Djoser 11.05.2013 09:55:54
Vse, ki ki se ponesrečijo zaradi neustrezne ali pomanjkljive opreme je potrebno kaznovati kot voznike, ki v vinjenem stanju povzročijo nesrečo s smrtnim izidom!!Pa bo kmalu red.
factory 11.05.2013 10:05:42
točno tako in vsak pohodnik in planinec prevzame odgovornost za svoje neustrezno obutev in svoje početje ter če ga morajo reševat naj potem vse plača in to je to.
gostilnca 11.05.2013 09:05:31 0
Tožilstvo sodi ne policisti
factory 11.05.2013 08:44:10 1 In spet se policisti zanimajo za pohodnike v gore prav tako se preveč zanimajo za gorske kolesarje namesto da bi lovili tajkune ki so nam pokradli državo žal policija se vtika tja kjer jih nič ne srbi no sej vedno je tako da so tam kjer jih ne potrebuješ.
KoToTamoPjeva? 11.05.2013 09:02:41 ko pa boš jih ti potreboval pa upam da bo operater rekel da nimajo časa za tebe ker lovijo tajkune

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
24ur novosti

3 komentarjev na članku "Podcenjevalen odnos do gora je nevaren"

Jani Bele,

Ne vem, zakaj je treba poklicati policijo na 113, če se zgodi nesreča v gorah.


Tomaž Ogrin,

Včasih smo odpravljali plavalno nepismenost. Že kar v osnovnih šolah. Bi kazalo začeti podobno odpravljanje planinske nepismenosti v osnovnih in srednjih šolah. Saj PD to počno, a je, tako izgleda, to premalo.


Bernard Štiglic,

Klicanje vseh drugih številk razen 112 samo podaljšuje dragocen čas od nesreče do prihoda reševalcev.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti