Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prečenje Nepala - 001

Matjaž Čuk: 29. avgusta 2012, (1.) etapa Chainpur (1270 m) - Tutigaon (1940 m)
Vsak začetek je težak ...

Začelo se je ...

Zares!

29. avgusta, točno ob enajstih krenemo na dolgo, težko pričakovano pot.

Celo noč je močno deževalo. Zjutraj ležim v postelji in poslušam enakomerno ropotanje dežnih kapelj po strehi. Torej, začeti bom moral v dežju. Nič kaj sanjski začetek ...

Avgust je. V Nepalu je to čas monsuna. Vedno sem si želel izvedeti, kakšen pravzaprav je. In sedaj ga imam. Tu pred seboj ...

S počasnim, a odločnim korakom stopamo po ulici na katero se stekajo potočki od vsepovsod. Nepalske hiše nimajo žlebov in zato curlja naravnost na ulico. In ker ulice nikoli niso ravne po njih tečejo pravi potoki. Več kot je dežja bolj so živahni in žuboreči.

Na koncu vasi zavijemo desno. Vodič sprašuje za pot. Vsi smo prvič tu. Težko delo bo imel. Nepalski "divji zahod" ni področje turistov in s tem dobrih in jasnih poti. Če bomo zašli pa bomo itak vsi v isti kaši.

Čeprav je prenehalo deževati pa nam to ne pomaga kaj dosti. Vlažno je in soparno, da kar teče od nas. Vzpnemo se do osamljene hiše nad reko. Vodič spet sprašuje za pot. Najprej kažejo navzdol, da moramo ob reki, nato navzgor. Hmm, čudno ... Odločimo se, da gremo navzgor. Lepa pot nas pripelje na greben. Odtod prečimo po mestoma ozki stezi, ki nas v položnem vzponu pripelje do prvih hiš.

Katera vas je to? vprašamo šolarje, ki hitijo iz šole domov.
Khetkot! je njihov odgovor.

Pogledam na zemljevid. Mislim, da smo na pravi poti. Za vasjo se spustimo do reke. Prečkamo jo čez most in se na drugi strani vzpnemo na planoto. Na razpotju vodič izbere desno pot. Prav kmalu se izkaže za napačno, saj je vedno slabša. Sedaj se moramo prebiti po strmi spolzki bližnjici čez riževa polja do zgornje poti. Muči me neznosna žeja, vsemu skupaj se pridruži še močno popoldansko sonce, ki žge z vso silo. Premočeni smo od potu, kot bi nas ujel najhujši naliv. Tiste hiše tam zgoraj pa izgledajo neskončno daleč.

Končno smo na pravi poti. Sedaj moramo še enkrat navzdol do bližnjega potoka. Še zadnji strmi vzpon nas pripelje v vas Tutigaon.

Težak začetek. Ne maram vročine v gorah. A sonce je zašlo, vročina popustila in večer je prinesel ohladitev. In dobili smo za piti, jesti, pa tudi skromno sobico s posteljo zame. Sicer trdo in leseno, pa vendarle. V domačem, nepalskem domu, kjer se vedno počutim prijetno.

V domačem vzdušju so tegobe današnjega dne prav hitro pozabljene ...


Hoja 6 ur. Vreme zjutraj dež, dopoldne oblačno, popoldne delno jasno, ponoči dež, vroče in soparno. Temperatura zunaj 20,5 °C, v sobi 21,9 °C. Prenočevanje v nepalski domačiji v vasi Tutigaon (1940 m).

Matjaž Čuk

 


 

  Matjaž Čuk

 Prečenje Nepala


Na cilju v vasi Tutigaon


Gospodinja v domači kuhinji


Večerni pogovori


Prva noč na trekingu

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti