Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Drugi človek na vseh osemtisočakih

21.05.1988

Arhiv: planID. Priredil: G. Š.

sobota, 21. maj 1988, ob 05:28, Boris Štupar, ogledov: 1803

Dnevnik: Poljak Jerzy Kukuczkà

VARŠAVA - Svetovna javnost je komajda zvedela, da je še enemu človeku uspel podvig, s kakršnim se je doslej lahko postavljal samo sloviti alpinist južni Tirolec Reinhold Messner. Poljaku Jerzyju Kukuczki je »samo« v devetih letih uspelo tisto, za kar je Messner potreboval skupaj kar 17 let: vzpon na vseh štirinajst osemtisočakov na svetu.

Poljski alpinist Jerzy Kukuczka
Poljak Jerzy Kukuczka predstavlja pravega višinskega alpinista. To je človek, ki je zapustil že izhojene poti, ubral popolnoma svoje, se z osemtisočaki skorajda poigral in pri tem odprl še nekaj novih perspektiv za alpinizem na takšnih višinah. »Pred njim imam veliko spoštovanje,« je priznal »številka ena« Reinhold Messner prav pred kratkim.
18. septembra 1987, je bil Jerzy Kukuczka na vrhu 8046 metrov visokega Shisha Pangma in je Messnerjevo ambicijo »en človek na vseh osemtisočakih« potrdil kot drugi človek. Tako kot Messner je tudi Kukuczka, izučeni elektrotehnik, skušal iti nova pota: ne po običajnih ekspedicijskih poteh, temveč po veliko bolj zahtevnih smereh, deloma celo pozimi!
Ali oba superplezalca - Messner je zaključil svojo rundo štirinajstih osemtisočakov le eno leto pred tekmecem - gledata drug na drugega kot na rivala? »Tekmo za najlepše prvenstvene vzpone lahko razumem, tekme za največ osvojenih osemtisočakov pa ne,« je menil k temu Južni Tirolec.
Je bila to res odkrita beseda? Vsekakor tudi Poljak poudarja, da pri zasledovanju svojega velikega alpinističnega cilja ni imel pred očmi tekmeca. Zdi se, da Messnerju uspeh celo neomejeno privošči: »Ta človek zasluži vse naše spoštovanje; Bil je prvi, ki je osvojil vse osemtisočake - nekatere med njimi celo večkrat«. Simpatične besede.
Začetek je za Kukuczka predstavljal leta 1979 Lotse (8516 metrov), sledil pa je Mount Everest (8848 metrov). Oktobra 1981 se je sam povzpel na Makalu (8463 metrov). Leto kasneje je priplezal na Broad Peak, poleti 1983 pa na Gasherbrum II in I. 1985 sta se mu posrečila Daulagiri (8167 metrov) in Cho Oyu (8201 meter). Kukuczkov deveti osemtisočak je bil Nanga Parbat (8125 metrov). »Postaje« 10,11, in 12 so bile - vse v letu 1986 Kangdžendzenga (8586 metrov), K 2 (8611 metrov) in Manaslu (8163 metrov). Anapurna (8091 metrov) je bila na vrsti februarja 1987. Naposled, kot že omenjeno, pa še septembra 1987 Shisha Pangma. Na vrhu te gore je Poljak bivakiral, prinesel je s sabo smuči in se naslednje jutro spustil do baznega taborišča!
Jerzy Kukuczka stanuje s svojo družino - ženo in majhnima sinovoma - v Katowicah. Velja za precej sramežljivega, nikakor noče biti v središču pozornosti, ne mara televizijskih kamer. Sloves si je priboril ne samo z lastnimi vzponi, ampak tudi kot vodja alpinističnih odprav. Vedno si je prizadeval, da bi čim več alpinistov spravil na najvišji vrh. Na Shisha Pangami je bila z njim Wanda Rutkiewicz, njegova rojakinja, ki velja za najuspešnejšo plezalko na najvišje gore.

Dnevnik, 21. maj 1988

Oznake: HIM
eXTReMe Tracker