Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.05.2013

Frikanje in iskanje snega

Sneg pospešeno izginja pred našimi očmi, njegovo belino pa nadomeščajo raznobarvni odtenki gorskih cvetic. Kljub temu smuči marsikdo še ni pospravil v kot in nekaj strmih spustov se je še dalo izpeljati, pogosto pa je bilo potrebno odpenjati smuči in se tolažiti, da bo naslednje leto zima spet prišla. Upajmo, da ta prava. Obmorske stene in bolj kot ne športnoplezalne destinacije, so bile v prazničnih dneh še najbolj obiskane. Kar hitro pa se sušijo tudi naše višje ležeče južne stene, ki bodo kaj kmalu spustile plezalce v svoj topel objem.

Spusti v Julijcih in Visokih Turah

V Lepem Špičju je ob dobrih razmerah možnih nekaj lepih in zahtevnih spustov, le redko pa bomo imeli tukaj možnost koga srečati, razen gamsov. Tumova smer (I, 300 m) v Velikem Špičju je bila pretekli teden presmučana kar dvakrat: 2. maja sta jo smučala člana AK Vertikala, naslednjega dne pa še Marko Kern in Marijana Cuderman. Smučali so po kompaktem gnilcu, ki ni preveč plazil, v izteku pa je bilo potrebno smuči za kratek čas sneti.

Marjana in Marko sta nekaj dni prej, 30. aprila, opravila tudi spust z Mangarta. Najprej sta se spustila po varianti Zimske smeri (Z, 400 m), ki je ponudila obilico gnilega, plazečega se snega. Boljše razmere sta nato našla v Slovenski grapi (Z, 45-50°, 200 m). Tudi tu je bil sneg moker, vendar bolj kompakten. Za praznik dela sta odsmučala še zahodno steno Rojacherspitze v Visokih Turah. Smučala sta po širokih, zračnih vesinah, le v enem delu sta naletela na ožino, ki pa je omogočala tekoč prehod. V zgornjem delu sta imela dobre razmere, drugod pa neprijetno skorjo. Smer sta ocenila z Z+, 600 m. Nekaj dni kasneje (5. maja) sta poskusila še Findeneggov žleb v Montažu, vendar jima je pomanjkanje snega preprečilo neprekinjen spust.

Z grebena med Malim in Velikim Triglavom se je 1. maja po smeri Severovzhodna stena, s sedla na ledenik (Z-, 250 m) spet spustilo precejšnje število smučarjev - devet v enem dopoldnevu.

V Martuljški skupini je Benjamin Ravnik 1. maja smučal s Kukove špice do sedla Gulce (III+). Do vrha mu je zmanjkalo le 20 metrov, od tam pa je kljub majhni količini snega uspel odsmučati do sedla. 

Kamniško-Savinjske Alpe

Iz Kamniško-Savinjskih Alp prihaja novica o smučanju Dava Karničarja, Primoža Vrhovnika in Davorina Goličnika v severni steni Skute. 30. aprila so presmučali Severni steber (V). Spust v 600 metrski smeri je nekoliko skazila le krajša ožina, večinoma pa so imeli dobre razmere. Žal se je v soboto Davorin Goličnik smrtno ponesrečil med poskusom deskanja z Velikega Ozebnika.

Pretekli teden je bila še vedno aktualna smuka skozi Peto žrelo v Storžiču, a tudi ta se pospešeno suši.

Skalni vzponi

Poleg zimzelenih sten v nižjih in toplejših legah, postajajo vedno bolj mikavne tudi višje ležeče stene. Prve obiskovalce že sprejemajo jugovzhodna stena Nad Šitom glave in stena Kogla. V nižjih zelenkastih stenah pa je nastala še ena nova smer. 4. maja sta jo preplezala Igor in Katarina Radovič v Kozji peči. Smer sta poimenovala Travca (IV-/II-III), ki je tudi glavna značilnost te 120 metrske smeri. Kljub nizki oceni pa je zanjo značilno še slabo varovanje in resno plezanje.

Srečno do prihodnjič.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

   


Prvomajsko plezanje na Igli

Foto: B. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46025

Novosti