Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Štuparjev memorial (1963 - 1988)

Med Grintovci: 50 let od prve izvedbe na Kamniškem sedlu

Najboljša oznaka, ki se je držala teh spominskih smučarskih tekmovanj, je navedena z naslednjimi besedami: »To so bile tekme, v katerih je zmagal smučar, ki je najmanjkrat padel!«

Aprila 1963 (točen datum še preverjamo) je bil izveden prvi memorial, ki je bil namenjen spominu na Alberta Štuparja in Ignaca Zupana. Oba sta jeseni leta 1956 končala svojo življenjsko pot v Lijaku Brane in za seboj pustila pekočo družinsko rano.

Smisel takšnih posvetil v obliki tekmovanj (v tistem času sta bili še dve tovrstni alpinistično-smučarski tekmovanji: VTK memorial in Kramarjev smuk, ki so skupaj šteli za »smučarsko prvenstvo alpinistov«) je bil svoje čase zagotovo drugačen kot danes. Sama tekmovalna motivika pa je prišla do izraza v obliki alpinističnega smučarskega prvenstva. Sprememba in individualizacija je s časom naredila svoje in le malo od nekdanjih tekmovanj se je še ohranilo. Tekmovanje je organiziral Alpinistični odsek Kamnik, ki mu je vse od začetka pomagal tudi Mladinski odsek pri PD Kamnik in samo Planinsko društvo, sodeloval pa je tudi kamniški smučarski klub. Po 25 letih bolj ali manj uspešnih izvedb s(m)o prekinili z izvedbami.

Boris Štupar
Foto: spominski album


.
1969
.
1971
.
1979
.
1981
.
1983
.

1 komentarjev na članku "Štuparjev memorial (1963 - 1988)"

Franci Savenc,

Velja vkomponirati Bojčev zapis: http://www.drustvo-pdkamnik.si/dejavnost_prikazi.php?rid=144

Zadnji Štuparjev memorial 1988, nasledil ga je "Kamniški memorial za smučlko in cepin".

Pa Volkarjev: http://www.gore-ljudje.net/novosti/64842/

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti