Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plezalca v steni sta obtičala za dva dni

Reševanje v triglavski steni

Rešili so ju piloti MNZ in mojstranski gorski reševalci. Popoldne še po angleškega planinca, ki je omagal na poti čez Prag, in po dekle na Golico - Sezona nesreč.

VRATA, 5. avgusta - V dobrih tridesetih minutah je posadka helikopterja AB 412, Letalske policijske enote z Brnika, Jože Brodar, Rajko Špitaler in Jože Kumer, naredila to, kar bi naredilo deset mojstranskih reševalcev čez ves današnji dan, če ne bi bilo helikopterskega načina reševanja.

Z jeklenko iz helikopterja so nad Skalaško smerjo, v severni triglavski steni, pod Ladjo najprej spustili k zaustavljeni navezi dveh plezalcev, zdravnika dr. Janija Kokalja in reševalca letalca Janka Ažmana. Tadva sta nato pomagala iz pasti 32-letnemu Petru Čižmeku iz Pirana in 31-letnemu Marku Jeklarju iz Kopra. V sredo sta odšla, da splezata Skalaško smer z Ladjo, ocenjeno s četrto in peto težavnostno stopnjo, visoko več kot tisoč metrov.
Po štirih raztežajih je Peter ugotovil, da je zgrešil prave prehode, nazadnje je v tej smeri plezal pred desetimi leti, zato sta morala sestopiti, šele ob 18. uri sta priplezala, nenavezana do Gorenjskega turnca. Tam sta prvo noč prebivakirala in v četrtek zjutraj nadaljevala plezanje. Šlo je počasi, ker je bil Jeklar brez plezalnega pasu, ki ga je pozabil doma, zato je bil navezan le na vrvi.
»Priznam, polomil sem ga. Precenil sem svoje sposobnosti in nad Skalaško sem zavil preveč v desno, pod Ladjo, kjer sva v četrtek dopoldne obtičala. Nikamor več nisva mogla. Pri prvem bivakiranju naju je trikrat namočil dež, v četrtek sva bila že izčrpana, zato nisva več tvegala. Klicala sva in naveza v Dolgi nemški smeri naju je slišala. Obljubili so nama, da bodo za najino zaustavitev zvedeli gorski reševalci, pravi Peter Čižmek, ki se po nesreči v Dolomitih počasi vrača med njemu tako ljube stene.
»Tone Jeglič nas je v četrtek zvečer, ko se je vrnil v dolino, obvestil o zaustavljeni navezi. Ker smo vedeli, da sta živa in zavarovana v Steni, smo se odločili, da ju zjutraj s helikopterjem poberemo iz skalne pasti. Brez pilotov MNZ in s tem helikopterskega stenskega reševanja si danes več ne zamišljamo hitrih reševanj,« trdi Janez Brojan, načelnik postaje GRS Mojstrana.
Zjutraj je bil še z devetimi reševalci in vso opremo v Vratih. Toda pilota sta ocenila, da lahko med lebdenjem spuste iz helikopterja več kot 30 metrov jeklenke in zaustavljeno navezo potegnejo kar v helikopter. Zahtevno reševanje v prepadni triglavski steni je potekalo hitro, usklajeno in natančno tako, da so redke priče lahko v živo podoživljale uigranost in sposobnost ekipe policijskih pilotov z Brnika.

Besedilo in foto: MIRKO KUNŠIČ

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti