Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 23.04.2013

Prvenstveni spusti, neznanke in peklenska pomlad

Travne zaplate so se pretekli teden bliskovito širile višje in višje, sneg pa niti ponoči ni imel miru pred taljenjem. Aktivnost v suhih stenah se je povečala, še vedno pa ni videti konca turnemu in alpinističnemu smučanju. Zadnja ohladitev bo morda nekoliko podaljšala snežno sezono, ki bi ob temperaturah prejšnjih dni kmalu dočakala konec.

Alpinistični spusti

Iztok Tomazin (AO Tržič) je v ponedeljek, 15. aprila, spet začrtal novo smučarsko linijo, tokrat v južnem ostenju grebena med Tolsto Košuto in Košutnikovim turnom v Karavankah. Razmere v smeri naj ne bi bile najboljše, v senci je smučal po narebreni pomrznjeni skorji, na soncu pa je prevladoval nepredelan gnilec. Smer je poimenoval Orlovo jutro (IV, S5-/S3-S4, 400 m).

Benjamin Ravnik (AO Jesenice) je zadnji konec tedna dvakrat obiskal Vršič. V soboto, 20. aprila, je smučal Meniskusov žleb (III+, mesto S4) v Robičju. V žlebu je naletel na precej kamenja. Ocenjuje tudi, da zaradi sončne lege žleb ne bo več dolgo smučljiv. Naslednjega dne v nedeljo, 21. aprila, se je povzpel še po Butinarjevi grapi v Grebencu. Sneg je bil ob vzponu že precej južen, zato je polovico smeri raje preplezal po travnatem skalovju desno od grape. S smučmi se je nato spustil po Pripravniški grapi(III+, S4+), nad katero se je z dolino spogledovala ogromna opast, kar je spust nekoliko popestrilo.

Novica starejšega datuma se nanaša na skupen spust zgornjih dveh akterjev po Petem žrelu v Storžiču, ki sta ga opravila v nedeljo, 14. aprila. Vzpela sta se po ozkih, tudi 60 stopinj strmih žlebovih Cankarjeve smeri. Dobro smučanje v Petem Žrelu pa so motili le izjedeni snežni žlebovi.

Vrh Kanjavca je bil v zadnjem tednu večrat obiskan, njegova dobro zalita zahodna stena pa je verjetno doživela le en spust. Desni spust (IV), ki poteka z zahodnega vrha do sedla med Kanjavcem in Poprovcem in nato proti Jezeru pod Vršacem, sta v sredo, 17. aprila, v dobrih razmerah presmučala Luka Ambrožič z sosmučarjem Rokom.

Zanimiva spusta je opravil Metod Škarja v Kamniško Savinjskih Alpah. Tam je smučal najprej Grapo (IV-, S4+ oz. T-/T) v Lučki Babi, nato pa se je povzpel še na ramo pod Koto 2335 od koder je odsmučal Stransko grapo (IV-, S4+, oz. T-/T) in nadaljeval proti Grlu. O smučanju v teh pobočjih ni nič znanega in možno je tudi, da gre za prvenstvena spusta. Priporočamo se za kakršnekoli podatke.

Skalni vzponi

Pretekli teden se je največ plezalo v daljših smereh Graškega pogorja, Klemenči peči, stenah nad Vipavsko dolino in Paklenici. Kar se klinov tiče, sta se z njimi še največ ukvarjala Silvo Kragelj (AO Ljubljana-Matica) in Marko Turk (AO Rašica), ki očitno ne zdržita prav dolgo brez novih smeri. Tokrat sta preplezala še eno ˝peklensko˝ smer v JZ steni Velikega Oltarja v Kovku. Smer poteka desno od pred kratkim preplezane Peklenske napolitanke, poimenovala pa sta jo Peklenska zajeda (VII-, A2-3/V-VI, 110 m). Tudi v tej strmi smeri je skala bolj krušljive narave. 

Srečno do prihodnjič!

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

   

   

Smučanje po Petem žrelu

Foto: Iztok Tomazin  

4 komentarjev na članku "AN - 23.04.2013"

Jaka Ortar,

Z zahodnega vrha Kanjavca do Poprovca je turni smuk, nadaljevanje proti Jezeru pod Vršacem pa nosi ime "Zahodna stena" in staro oceno IV- (glej http://gosak.turni-klub-gora.si/get?query=D&Tabela=2&id=77), in ne "Desni spust (IV)".

Smučane so bile tudi:

- Osrednja grapa v Begunjščici,

- Grapa Y v Begunjščici,

- Lenuhova grapa v Begunjski Vrtači,

- z Grintovca Jugovzhodna stena na Jamo,

- SV pobočje Brane

- Severna grapa Viševnika

Spust po Petem žrelu s Storžiča seveda ni potekal po "60° strmih žlebovih" - to se nanaša na vzpon po Cankarjevi smeri.

Bravo vsem za lepe spuste!

Lp

Jaka


Jaka Ortar,

No, potem imamo očitno manjšo zmešnjavo - v AR 54/1996 na str. 51 je navedeno takole:

Poprovec (2495 m)

Zahodna stena: IV-, 500 m.

Marko Čar, Simon Čopi, 8. 4. 1993

To je tudi vir za zapis v GOSAKu.


Mitja Filipič,

Hvala za popravke in dodatke.

Za smer s Kanjavca sem sedaj pogledal še na stran Primorske stene, kjer sta navedeni imeni Poprovec in Desni spust. Po zadnjih informacijah pa naj bi veljalo ime Poprovec (?).

Lp,

Mitja


Marko Kern,

Jaka je omenil Osrednjo grapo v Begunjščici - velja dodati, da je ta smučarska smer samo letos, ko je res krasno zalita, doživela že 2013 ponovitev... ;-)

Glede spusta s Kanjavca/Poprovca. Dosedaj je veljalo, da je ime smeri in ocena točno takšna, kot je zapisal Jaka. Ko sem pred leti videl na Primorskih stenah našteta spusta s Kanjavca, sem uredniku (Peter Podgornik) poslal naslednje:

- Smučarska smer z zahodnega vrha Kanjavca, Aerotik - ocena je znižana na V, smer je očitna, opisa ne rabiš, fotka pove vse

- Desni spust IV, pravzaprav je originalno ime tega spusta Poprovec, Z stena in ocena IV-. Vsaj na spisku je tako. Ocena je pa lahko z minusom ali brez, pač tam-tam.

Na PP se je zatem nekaj dodalo (Aerotik), nekaj pa je bilo zmede (Poprovec).

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti