Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Odprtje žičnice na Veliko planino

Kamniški občan (1964): Pomembna turistična pridobitev

Ko je predsednik kamniške občinske skupščine France Vidervol v nedeljo, 13. septembra, vzel škarje iz rok gorskih reševalcev in prerezal trak pred vhodom v srebrno gondolo, smo v kamniški občin dobili pomembno pridobitev za naše gospodarstvo — žičnico na Veliko planino. Rahlo nezaupanje, ki ga je povzročila že tolikokrat preložena otvoritev, se je ob pogledu na zares impozanten objekt umaknilo ugotovitvi, da so graditelji opravili res težko nalogo.
Kabina s prvimi potniki, med katerimi je bil tudi predsednik okrajne skupščine ing. Marko Bulc, predsedniki občinskih družbeno političnih organizacij in drugi, se je tega septembrskega jutra povzpela na v meglo zavit rob Velike planine — Šimnovec.

Kabini, ki sprejmeta vsaka po 30 potnikov, drsita po 1643 m dolgih jeklenih vrveh malo več kot 5 minut in pri tem premagata višinsko razliko 858 m. Naj povemo še to, da tehta vsaka od nosilnih vrvi skoraj 17 ton, vlečna vrv pa je težka 12 ton. Za pogon žičnice skrbi 200 kilovatni elektromotor.
Tudi za varnost v primeru okvare je poskrbljeno, saj ima žičnica kar štiri med seboj neodvisne zavorne sisteme. In končno še en podatek: vrednost objekta se giblje okrog 500 milijonov dinarjev.

Nihalna žičnica na Veliko planino nam je približala lepote kamniških planin. Upajmo, da bomo to pomembno pridobitev znali s pridom uporabiti za povečanje narodnega dohodka in seveda tudi deviznih dinarjev v naši občini. Prav zaradi tega bi bilo treba z izgradnjo planinskega hotela na Šimnovcu in ostalih turističnih objektov kar najbolj pohiteti.

lj
KO 1964/10
 

oktober 1964

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti