Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.04.2013

Spet nekaj vzponov

Odjuga je udarila z vso silo in sredi dneva se iz sten trgajo spontani plazovi različnih razsežnosti. Ob primerni izbiri časa in terena, pa se je pretekli teden dalo izpeljati številne turne smuke in tudi bolj strme spuste. Zmrznjen jutranji sneg je omogočal uživaške vzpone, tudi take z obilico škripanja. Kar se plezanja tiče, so misli večinoma že v kopnih stenah, kdor pa se še ne želi ločiti od cepinov, bo še vedno našel kaj sebi primernega tudi v prihodnjih dneh. Kopne skale željni so se v preteklih dneh odločili za obisk tako naših  kot toplih obmorskih plezališč Istre in Dalmacije, marsikdo pa se že vplezava v daljših smereh Klemenče peči in Paklenice.

Vzponi v snegu

Pretekli teden se je največ plezalo v Begunjski vrtači in Begunjščici, zanimive vzpone pa smo zasledili tudi v Velikem vrhu in Dolgem hrbtu.

Nemška smer v Dolgem hrbtu je bila v suhem delu letošnje zime kar velikokrat preplezana, potem pa so prišli meseci padavin in šele pretekli teden se je spet ponudila priložnost za obisk te zimske klasike nad Jezerskim. Plezal jo je Matevž Kastrin (AO Ljubljana-Matica) s soplezalcem, odličnega snega pa jima v smeri ni manjkalo.

V Velikem vrhu je Miha Zupan (AO Tržič) pretekli teden plezal dvakrat. Prvič v torek, 9. aprila, ko je preplezal smer Gamsova solza (III, 3, 80/50-60°). Smer je prvič preplezal lansko pomlad sam. Tudi tokrat je smer preplezal sam in opravil prvo ponovitev smeri le, da so razmere bile tokrat podobne zimskim. Čez dva dni se je spet vrnil pod steno in preplezal prvenstveno smer Zob. Smer poteka po 120 metrskem žlebu, ocenil pa jo je s III, 3, 85/50-70°.

Alpinistični spusti

Benjamin Ravnik (AO Jesenice) je pretekli teden spet smučal v Begunjščici in opravil še tretjo smučarsko ponovitev smeri Nahod (IV+, S5+/S4, 250 m). Že pri samem vzponu ni uporabil ne cepina ne derez, potrebna pa je bila pazljivost zaradi nestabilnega južnega snega. V okolici je bilo presmučanih še nekaj smeri. V Begunjski vrtači je bila presmučana Lenuhova grapa (IV+, mesta S5, 350 m), v Vrtači Osrednja (IV-, S4+, 350 m) in Leva grapa (IV, S5, 350 m).

V prihodnjih dneh nam lepega, toplega vremena ne bo manjkalo, prav tako ne prireditev. Ne pozabimo na Turo 2013 in na 7. Mednarodni festival gorniškega filma.

Pišite nam o svojih turah na alp.ple@planid.org

1 komentarjev na članku "AN - 16.04.2013"

Jaka Ortar,

Luka Ambrožič je v nedeljo (14.4.) pospravil v žep 4 smeri v Pečeh, če sem prav razvozlal: vzpon na Matajurski vrh po Zahodni grapi in nato smučanje po njej (stara smučarska ocena V, 350 m; po "novi" lestvici Z+), vzpon na Novi vrh po neidentificirani smeri levo od Picajzla in spust po Skriti grapi (T-, 300 m). Luka je opazil, da je nekdo smučal tudi po Zimski grapi z Matajurskega vrha (T+, 300 m).

Objavljeno na http://razmere.turni-klub-gora.si/RazmereVsebina.php?Obv=09897

V Begunjščici je bil vsaj 4x presmučan tudi Trolko (levo od Y), ki je smučljiv le v res dobrih zimah - v torek (9. 4.) Marijana & Marko, v sredo Samo Kociper, v četrtek Jani Skrinjar. Povsem zgoraj so izstopili levo v zgornji del Vzhodne grape. Ali je bil v originalu/prvenstveno smučan kak drug prehod na greben, nam vsem ostaja uganka, a za tokrat presmučano varianto je stara ocena (IV) previsoka; po "novi" lestvici je Trolko T.

V Lenuhovi smeri smo tokrat na nekaj mestih merili naklonino in ugotovili, da je bila smer doslej rahlo podcenjena (spodaj smo smučali levo varianto) - "nova" ocena Z+ je bolj ustrezna.

V Vrtači je bila Leva grapa smučana po skrajno desni varianti, v zgornjem delu morda nekaj časa celo po smeri "Sapa". Presmučanemu pritiče "nova" ocena Z-. Tudi tu ostaja uganka, kaj je bilo smučano prvič in na kaj se nanaša stara ocena - Leva grapa je precej razvejana s kar nekaj prehodi na greben.

"Nova" lestvica = švicarska, glej www.gore-ljudje.net/novosti/73983/

Seveda so dobrodošli komentarji in dopolnitve.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti