Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.10.1994

Delo, Šport: ... Ekstremna smer v Šitah

Za Belo čipko (VIII-, A4+) je Janko Oprešnik porabil kar pet dni - Najtežji je bil tehnični raztežaj čez veliko streho - Soliral je tudi Smer norčkov
Janko Oprešnik je v zadnjih dneh septembra dokončal zelo težko smer v Šitah, ki jo je poimenoval Bela čipka (VIII-, A4+). Zanjo je porabil kar 5 dni. Tri dni je plezal sam, dva dni pa z Milkom Kropejem. Oprešnik pravi, da sodi ta smer med njegove tri najtežje vzpone. Ni pa še plezal smeri, ki bi imela tako težko kombinacijo prostega in tehničnega plezanja.
Prvič je vstopil 20. avgusta. Začel je med smerema Vroči živci in JLA. Po nekakšnem stebru je splezal krušljiv raztežaj (VI). Nadaljeval je po krušljivi poči in čez drobljiv previs (A3) do strehice. Tretji raztežaj (VII) je potegnil čez dve manjši strehi do gredice v popolnoma navpičnih belih ploščah. Prvi dan je plezal 10 ur. Sestopil je po Smeri norčkov.
4. septembra se je vrnil z Milkom Kropejem. Tega dne sta preplezala tri težke raztežaje (VIII, VIII-, VII) po kompaktnih belih ploščah. V prvih dveh raztežajih sta morala najprej v izredno kompaktni skali za varovanje zavrtati nekaj svedrovcev (v 1.R tri, v 2.R pa štiri), nato pa sta ju ponovila še prosto. Tretjo vrvno dolžino sta uspela preplezati na pogled. Po devetih urah plezanja sta prišla pod veliko rumeno streho, ki se vleče od Zajede Šit do JLA, nato pa sta se po vrvi spustila do vznožja. Smer sta nameravala kar zaključiti, saj v veliki rumeni strehi nista opazila nobenih razčlemb.
Nekaj dni kasneje je Oprešnik soliral Smer norčkov (VI+, A2-3, 350 m), ki poteka desno od najnovejše smeri. Zanjo je porabil 11 ur plezanja. Ko je plezal tehnični raztezaj, je opazil kot nit tanko zasigano poklino, po kateri bi lahko nadaljeval Belo čipko.
11. septembra sta s Kropejem ponovno vstopila. Spodnji del stene sta preplezala po Zajedi, nato pa pod streho prečila do mesta, kjer sta prejšnjič zaključila s plezanjem. Ob pol devetih zjutraj sta bila že pod streho. Vstop vanjo je precej masten in zelo krušljiv. Prvih nekaj metrov je povsem brez razčlemb, potem pa se pojavi poklina, ki jo je Oprešnik opazil iz Norčkov. Za prvih 8 metrov sta porabila kar štiri ure, nato pa sta zaradi Oprešnikovih težav s kolenom odnehala. Vrnila sta se v Zajedo in po njej splezala do vrha.
Sledilo je obdobje slabega vremena s prvim snegom. 28. septembra je bilo vreme spet dobro, pa tudi sneg je že skopnel. Tokrat je Janko Oprešnik vstopil sam. Po Zajedi je bil že ob osmih zjutraj pod streho. Raztežaj čez streho (A4+, VII+) je eden najtežjih tehničnih raztežajev, kar jih je doslej preplezal. V njem je zavrtal en svedrovec. Z rurpi, kremplji in doma narejenimi noži je plezal po tanki sigasti poklinici, ki se je ob nabijanju ves čas krušila. Za 45 metrov dolg raztežaj je porabil kar 9 ur in pol. Na stojišču nad njim je zavrtal dva svedrovca, nato pa se spustil nazaj in izbil vse kline. Ko je prišel do spodnjega stojišča, se je odpel in na vrvi, ki je bila pripeta na stojišču nad streho, zanihal v zrak. Ko je žimaril po vrvi proti stojišču, je opazil, da se mrači. V temi seveda ni mogel nadaljevati, zato je hladno jesensko noč (s seboj ni imel opreme za bivak) predrgetal nad streho. Naslednje jutro je preplezal še tri raztežaje (VII A0, VII in VI) do smeri Jesihove in po njej sestopil.
Bela čipka je dolga 400 metrov in v celoti samostojna smer. V njej je ostalo 20 svedrovcev in 10 klinov. Ponavljalci bodo v njej potrebovali veliko opreme, med drugim tudi kremplje in bakrene glavice. Oprešnik meni, da je v enem dnevu zaenkrat še ni mogoče preplezati, priporoča pa jo vsem, ki »si žele težkega prostega plezanja s slabim varovanjem in plezanja skrajno težavne tehnike v krušljivi skali,« kot se je odrezal.

MIHA PETERNEL

ALPINISTIČNE NOVICE

Mariborčani napredujejo
Mariborska odprava na Anapurno III (7555 m) uspešno napreduje. Silvo Babič in Boris Strmšek sta preplezala štiristometrsko krušljivo skalno steno nad prvim višinskim taborom. Nad njo so na višini 5800 metrov postavili drugi tabor. Postaviti nameravajo še en višinski tabor, nato pa bodo skušali v enem zamahu splezati na vrh.

(M. P.)

Umetna stena v Pirničah
AK Vertikala obvešča vse, ki bi radi trenirali na umetni steni v osnovni šoli v Pirničah, da bo od 17. 10. dalje redno odprta. Stena bo odprta petkrat tedensko (ponedeljek 17.30-20, torek 17 -20, sreda 19.30-22.30, četrtek 16-18.30, sobota 17-20.)

(M. P.)

Alpinistični šoli
Začetna alpinistična šola AO Lj.-Matica se bo pričela v sredo, 19. t.m. ob 19. uri v društvenih prostorih na Trdinovi 8.
Alpinistična šola AO Kranj (vodi jo Andrej Prinčič) se je začela že 13. t.m. Kdor bi se še želel pridružiti, naj se oglasi ta četrtek ob 18. uri v prostorih PD Kranj, Koroška 27.

(M. P)

Izpiti za sprejem med alpiniste
Podkomisija za vzgojo in izobraževanje pri PZS razpisuje jesenski rok izpitov za sprejem med alpiniste. Izpiti bodo konec novembra. Alpinistični odseki in klubi naj do 2.11. pošljejo prijave na PZS. Vsaka prijava mora vsebovati ime, priimek, rojstni datum, naslov in telefon kandidata, seznam njegovih alpinističnih vzponov, leto vpisa v AŠ, leto sprejema med pripravnike in mnenje odseka oz. kluba o kandidatu.

(M. P.)

Nogometna tekma
V nedeljo, 23. t.m. ob 12. uri bo tradicionalna (že petnajsta!) nogometna med Kranjci in Štajerci na Korošici (1808 m). Za žogo bo poskrbel AO Kamnik.

(M. P.)

Koča na Gozdu
Koča na Gozdu, ki stoji ob cesti na Vršič, bo zaprta od 20. t.m. do 10. novembra, nato bo spet redno odprta.

(M. P.)

Bodoče odprave
Komisija za odprave v tuja gorstva pri PZS bo v naslednjih dveh letih organizirala tri odprave. Odprava na Anapurno I (8091 m) bo na poti aprila in maja prihodnje leto. Predviden je klasični vzpon s severa z možnostjo prvega vzpona po razu med severnim pobočjem in zahodne steno in prvi smučarski spust z vrha. Rok za orientacijske prijave je 31. oktober 1994.
Cilj odprave na Gašebrum IV (7984 m) je nova smer v zahodni steni. Odprava bo potekala poleti 95. Tudi za to odpravo KOTG zbira prijave.
V letu 1996 pa bo organizirani odprava v vzhodno steno Kangčendzenge (8586 m). Stena še ni bila preplezana. Predstavljena bo to jesen na predavanju v Cankarjevem domu. Okvirne prijave pošljite do 30. novembra.

(M. P.)

17.10.1994


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I. K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti