Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.10.1994

Delo, Šport: ... Danes odhod v Ganeš Himal

Danes dopoldne je v Nepal odpotovala sedemčlanska alpinistična odprava. Vodja odprave je Stane Belak-Šrauf, člani pa: Dare Alič, Vinko Berčič, Cene Griljc, Tomaž Humar, Gregor Kresal in Franci Vetorazzi. Iz Zagreba bodo prek Delhija leteli v Katmandu, kamor bodo prišli 12. t. m. Tam bodo tri dni porabili za zadnje priprave, nato pa s kamionom odpotovali do 150 km oddaljenega Syabrubenzi, kjer se cesta konča. Sledil bo šestdnevni pristopni marš po nenaseljenih dolinah do baznega tabora pod južnim grebenom Ganeša V.
Alpinisti nameravajo najprej preplezati južni greben, ki ga je prva preplezala nepalsko-japonska odprava. Na njem bodo postavili dva tabora. Kasneje bodo poskusili preplezati prvenstveno smer v jugozahodni steni v alpskem stilu. Za sestop po prvenstvenem vzponu bodo uporabili južni greben. Odprava bo prenehala s plezanjem najkasneje 15. novembra, ko jim poteče uradno dovoljenje za vrh.

(M. P.)

SP višek za mlade plezalce
KRANJ - V Nemčijo, kjer bo v Leipzigu od 14. do 16. t.m. mladinsko svetovno prvenstvo, odhaja 15 naših plezalcev in plezalk. Po samo eni mednarodni tekmi za mladinske kategorije v lanskem letu, je bila letošnja sezona bogatejša - poleg Ravene in Prage je bila tekma še v Škofji Loki - povsod pa je slovenska ekipa imela veliko uspeha. Konkurenca je bila sicer različna, vendar je bilo jasno, da so naši plezalci v tem trenutku zelo močni v najmlajših kategorijah in tudi pri dekletih imamo nekaj plezalk, ki veliko obetajo.
Tako naša ekipa po treh mednarodnih tekmah na svetovno prvenstvo upravičeno odhaja z lepimi upi. Ob tem moramo dodati, da bo naša ekipa odšla v Nemčijo vendarle nekoliko oslabljena, saj za najmlajšo kategorijo (letnik 79 in 80) velja starostna omejitev. Tako mlajši, kljub svoji kvaliteti, ne bodo mogli nastopiti.
Sploh je bilo okoli starostnih kategorij pred prvenstvom izrečenih veliko besed V Nemčiji bo najstarejša kategorija letnik 75 in 76. Večina držav je zastopala stališče, da bi morala biti to letnika 76 in 77. Kljub temu se ni nič spremenilo, brez dvoma pa bodo pristojne komisije v UIAA morale upoštevati večino, predvsem pa narediti red okoli letnikov v posameznih kategorijah.
Slovensko reprezentanco bodo v Leipzigu v kategoriji 75-76 zastopali pri fantih Anže Šanca, Boris Novak in Primož Grilc. Kategorijo 77-78 pri fantih sestavljajo Urh Čehovin, Peter Bračič in David Stepanjan, pri dekletih pa Martina Čufar, Lenča Gradišar in Rebeka Poček. V kategoriji 79-80 pa bodo pri fantih nastopili Aleš Strojan, Uroš Grilc in Matej Sova, pri dekletih pa Katarina Štremfelj, Maja Šuštar in Eva Tušar.
Vodstvo naše ekipe, bi se rado zahvalilo vsem sponzorjem (Kompas Holidays, Mojster Janez Lj., Prizma Commerce Rent a car Lj., Pletilstvo Ros IJ. in Pletilstvo Strojan Šk. Loka, Rock Zelinka Lj., SIovenijales Lj., Termo Šk. Loka, Zavarovalnica Triglav Kranj, Šport in rekreacija Šk. Loka, Primož d. o. o. Lj. in Pivovarna Union), ki so pomagali, da bodo slovenski upi lahko odšli v Nemčijo, kakor tudi, da so pomagali pri organizaciji mednarodne tekme v Škofji Loki.

(T. Č.)

Pregled alpinističnih smukov
Andrej Zorčič (Akademski AO), ki že vrsto let zavzeto beleži pomembnejše (ekstremnejše) alpinistične smuke, tako doma kot na tujem je pripravil doslej najboljši pregled le-teh. V zvezku formata A4 -enostaven računalniški izpis z nekaj skicami - so na več kot 30 straneh (ob uvodu) nanizani najpomembnejši podatki razvrščeni po izhodiščih; petina obsega je namenjena tovrstni aktivnosti naših na tujem.
Čeprav je bilo doslej fotokopirano le nekaj izvodov, ki so namenjeni predvsem najbolj aktivnim in tistim, ki podobno kot Zorčič beležijo to aktivnost, je to, upajmo, tudi že zametek edicije, ki bi lahko izšla kot dopolnilo Alpinističnim razgledom ali vsaj v tem formatu.

(F. S.)

Broad Peak ima novo smer
Broad Peak (8051 m) je med tistimi himalajskimi velikani, ki imajo najmanj smeri. Že deset let ni bila v njegovem ostenju preplezana nobena nova, doslej pa vsega skupaj le dve. Carlos Carsolio, 32-letni mehiški himalajec, pa je spet zaoral na novo. Iz baznega tabora (4900 m) je plezal po JZ grebenu (V, v ledu 70') do tam, koder tisti, ki se na klasični, ekspedicijski način vzpenjajo po Normalni smeri, postavljajo tretji tabor (7000 m). Od tu dalje pa je plezal (V, 50-70°) spet po svoje, naravnost na predvrh (8035 m), ki ga je dosegel ob petih popoldan. Potem pa še na glavni vrh, ki je s tem postal njegov deveti samostojni osemtisočak (spada med redke, ki je bil na vseh petih najvišjih). Za celoten vzpon, ki ga je opravil 8. in 9. julija, je potreboval le 34 ur. Med sestopom je ob predvrhu, nekako na višini 8000 m še enkrat bivakiral in sestop potem nadaljeval po smeri prvih pristopnikov.

(F. S.)

Pripravlja se posebna številka AR
V začetku prihodnjega leta bo izšla posebna številka Alpinističnih razgledov, v kateri bodo objavljene skice in opisi vseh prvenstvenih smeri, ki so bile (oz. še bodo) splezane v letu 1994. V ta namen je potrebno zbrati vse skice in opise. Dopisnik AN v Delu Miha Peternel bo na KA poslal vse skice in opise novih smeri, ki jih je prejel tekom leta. Tisti odseki in posamezniki, ki mu jih niso poslali, pa naj jih do 10.12.1994 pošljejo na Komisijo za alpinizem pri PZS.

(M. P.)

Alpinistične šole
AK Vertikala bo letos organizirala alpinistično šolo. Letni del tečaja bo na Turncu pod Šmarno goro, zimski pa v gorah. Tečajniki bodo lahko tudi trenirali na umetni steni v Pirničah. Šolo bo vodil Tomo Šetina. Interesente vabijo na uvodno predavanje v četrtek, 13. t.m. ob 19.30 v Domu krajanov v Tacnu ( Gasilski dom Tacen, avtobus št. 8, 16).
Alpinistični odsek Črnuče bo pričel z alpinistično šolo 13. oktobra ob 19,00 na Dunajski 367 v Črnučah. V svojo šolo vabijo vse, ki bi radi spoznali lepote gora, alpinizma in plezanja.
V AO Mengeš so z alpinistično šolo začeli že 6. oktobra. Vse, ki bi se jim še želeli pridružiti, vabijo, da se oglasijo v četrtek, 13. 10. ob 18.00 v društvenih prostorih na Kolodvorski 2.
Alpinistična šola AO Litostroj se bo začela v četrtek, 13. t.m. ob 18. uri,. Kandidati naj se zberejo pred glavnim vhodom v tovarno Litostroj.

(M. P.)

Tudi idrijski alpinisti so bili letos v Peruju
Precej pozno smo dobili poročilo dveh idrijskih alpinistov, Jožeta Makuca in Dragana Obida, ki sta junija plezala v Cordilleri Blanci v Peruju. Za aklimatizacijo sta odšla v dolino Cojup, kjer sta se povzpela na Huapi (5421 m) Pet dni kasneje sta stala na vrhu Pisca (5760 m), na katerega sta prišla iz doline Llanganuco. Obiskala sta tudi ostali glavni dolini v tej andski skupini. Iz doline Santa Cruz sta prišla na Alpamayo (5942 m), iz doline Paron pa sta konec junija osvojila najvišji vrh na odpravi Artensonraju (6025 m). Po tem vzponu sta zaradi nestabilnega vremena in slabih snežnih razmer prenehala s plezanjem.

(M. P.)

Nova varianta Markacije v Planji
Slavko Svetičič je 18. julija 1992 sam preplezal prvenstveno smer Markacija (Vil-, 500 m) v severozahodni steni Planje. Letos sta v Markacijo vstopila Iztok Ipavec in Blaž Stres. Spodnji del stene sta preplezala po originalni smeri, na veliki polici pa sta zavila levo in zgornji del splezala po svoji varianti. Imenovala sta jo Tralala. V njej je veliko prečnic. Težave segajo tja do zgornje šeste stopnje.

(M. P.)

Hrabri mišek v Srebrnjaku
Borut Čadež in Andrej Prinčič ( oba AO Kranj) sta v Srebrnjaku preplezala prvenstveno smer Hrabri mišek (V / III - IV, 200 metrov). Smer poteka v skrajnem levem delu stene. 10 metrov nad vstopom sta našla klin z zanko za spust po vrvi, višje pa ni bilo nista našla nobenih sledov morebitnih predhodnikov. Za smer pravita, da je lepa in vredna ponavljanja.

(M. P.)

Triglavska stena ne sameva
Klasične smeri v severni triglavski steni so še vedno priljubljen cilj alpinistov. Sašo Aničin je v navezi z Markom Novakom (oba AO Lj.-Matica) prosto ponovil Peternelovo (VII-). Bojan Jevševar in Gorazd Pozvek ( Posavski AK) sta preplezala Šlosarsko. Helbo sta ponovila Dušan Cerar (AO Domžale) in Marjan Kovač (AO Mengeš). Kranjčani so preplezali naslednje smeri: Čopov steber (Andrej Brajnik - Renata Mezeg, VI-, A0), Helbo s Čopom (Miha Marenče-Tone Štern,VI, A0) in Zahodno zajedo (Alenka Jerala- Janja Merlak, V, A0).

(M.P.)

10.10.1994


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I. K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti