Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.09.1994

Delo, Šport: ... Najtežja tehnična smer v zahodni steni Štruce

V novi smeri prva plezalca nista zavrtala nobenega svedrovca - Na najtežjih mestih praktično brez varovanja - Eden zadnjih vzponov pred Himalajo
Tomaž Humar (AO Kamnik) in Gregor Kresal (AO Lj.-Matica) sta 7. septembra preplezala prvenstveno smer Jagenjčki v zahodni steni Štruce. Nova smer poteka po belih ploščah med Sanjskim potovanjem in Smerjo treh svedrovcev. Glavni cilj prvih plezalcev je bil, da smer preplezata brez uporabe svedrovcev. Prvič sta poskušala že lani, vendar se jima takrat vzpon ni posrečil. Letos sta smer uspela preplezati. Ker sta se odpovedala svedrovcem - v dveh raztežajih praktično nista imela varovanja.

NOVA SMER V ŠTRUCI - Gregor Kresal v tretjem raztežaju. (Foto: Tomaž Humar)

Vstopila sta na najnižjem delu stene. Težave v prvem raztežaju niso presegle zgornje pete stopnje, tako da sta bila hitro na prvem stojišču. V drugem raztežaju (VII, A3+) pa je že šlo zares. Za tehnično mesto na koncu tega raztežaja pravita, da je eno najtežjih, kar sta jih doslej preplezala. Naslednjih 30 metrov je bilo malce lažjih (VII, A1), vendar pa je bila skala krušljiva, kar je za Štruco nekoliko nenavadno.
Četrti in peti raztežaj sta bila najtežja in najbolj nevarna. V četrtem (VI+, A4) sta prosto splezala le prvih 10 metrov, nato pa sta 20 metrov plezala izključno po hudičevih krempeljcih brez vsakega varovanja. Na najbolj gladkem delu sta morala narediti nekaj luknjic, v katere sta zataknila krempeljce. Plezala sta ga štiri ure. Peti in hkrati zadnji raztežaj, ki ju je pripeljal pod izrazit Štrucin trebuh, sta preplezala prosto. Najprej sta prečila v desno čez ploščo (VII+) do črnega žlebiča, nato pa po njem (VI+) plezala do police. V tridesetih metrih, kolikor je dolg ta raztežaj, nista uspela namestiti čisto nobenega varovanja.
Po tihem sta si želela, da bi brez svedrovcev preplezala tudi Štrucin trebuh. Po treh urah, v katerih sta preplezala le tri metre, sta ugotovila, da ne bo šlo. Umaknila sta se v Sanjsko potovanje in po njem splezala do vrha.
Jagenjčki (VII+, A4/VI+, A3) so dolgi 150 metrov, prva plezalca pa sta zanje porabila 9 ur. Psihično so zelo zahtevni. Varovališča so sicer dobra, varovanje med njimi pa je zelo slabo oz. ga sploh ni. Morebitni padec na ključnih mestih – bi bil lahko dolg tudi 60 metrov. Med vzponom sta prva plezalca uporabljala precej tankih, doma narejenih nožev, rurpov in specialcev, poleg tega pa še komplet krempeljcev in metuljev.
10. oktobra odhajata Humar in Kresal v himalajsko skupino Ganeš. Zaželimo jima lahko, da bi ob dobri formi, ki jo dokazujeta v domačih gorah, tudi v Himalaji dosegla zastavljene cilje!

MIHA PETERNEL

Ponovitve težkih modernih smeri v Julijcih
Marko Prezelj je sporočil, da je poleti ponovil nekaj modernejših smeri v Julijcih. Z Daretom Juhantom sta opravila drugo ponovitev Novih časov v Škrlatici. Prvi raztežaj, ki je krušljiv, je ocenjen VI+, drugi pa VII+. Najtežje mesto je prečka pod streho, ki jo je potrebno preplezati viseč na rokah.
Z Andrejem Štremfljem sta preplezala Diretisimo (VI-I+/VI-VII, 500 m, druga ponovitev) v Šitah. V spodnjem delu smeri so težave konstantne. Najtežji je raztežaj, ki vodi iz grabna, po katerem poteka Belač-Zupanova. Je zelo dolg. težave so neprekinjene, varovanje pa ni najboljše.
Dve ponovitvi je Prezelj opravil z Matjažem Wiegeletom. V Šitah sta opravila prvo ponovitev Čubija in drugo ponovitev Butnskale. Čubi (VII+/VI, 500 m) poteka v spodnjem delu levo od Butnskale, zgoraj pa levo od Četrt stoletja. Najtežji je vstopni raztežaj. Butnskala (VIII+/VI-VII, 220 m) poteka le čez spodnji del stene. Ves čas je treba plezati VI in VII težavnostno stopnjo. Najtežje mesto (VIII+) je kratko. Na ključnih mestih tiči nekaj klinov, vendar še zdaleč ne gre za športno smer. Nove čase, Diretisimo in Čubija so preplezali na pogled, najtežje mesto v Butnskali pa z rdečo piko.

(M. P.)

Športno plezanje
Martina Čufar je z rdečo piko preplezala tri težje smeri. V Radovni je bila uspešna v Down Townu (7c oz. IX). V Bohinjski Beli pa je preplezala kombinacijo Ženska-Ekosistem (7c) in Literarni noktumo (7c+ oz. IX+).
Gregor Kresal je v Iškem Vintgarju z rdečo piko uspel v Midlife crises (7c). Po njegovem mnenju je ta smer prenizko ocenjena. V istem plezališču je v drugem poskusu preplezal Ubij me nežno (7b+). V Bohinjski Beli je na pogled preplezal Lady, na fleš pa Ples komarjev (7b+). Po dva poskusa je potreboval za Nathalie (7b), Solzo (7b+) in kombinacijo Ženska - Ekosistem (7c).

Potovanje po plezališčih in gorah Amerike in Kanade
Tadeja Križnar in Boštjan Ložar (oba AO Lj .-Matica) sta 12. julija odpotovala v ZDA, kjer sta plezala večinoma po plezališčih. Obiskala sta plezališča Shelf Road, City of Rocks in Wild Iris. Skala v Shelf Roadu je podobna dolomitski. Smeri so večinoma opremljene s svedrovci.
V City of Rocks potekajo smeri v granitu. Po počeli si je potrebno sproti nameščati varovanje z zatiči in frendi, v ploščah in na nekaterih ključnih mestih pa so zavrtani svedrovci. V tem plezališču je Ložar na pogled preplezal smer z oceno 5.12a (pribl. 7b). V Wild Irisu sta zopet plezala v apnencu. Varovanje je urejeno s svedrovci.
V ZDA sta preplezala tudi eno daljšo smer. To je Ben Hombre v Hudičevem stolpu (Devil's Tower). Dolga je 250 metrov in ocenjena 5.9 (pribl. 6a). Plezanje se jima je zdelo kar zahtevno, saj smer poteka po širokih, navzven obrnjenih počeh, ki jih nista vajena.V začetku avgusta sta se odpravila v Kanado, kjer so se dobili z Andrejem Gasparijem (AO Rašica). Gaspari je prišel v Kanado že kakšen teden pred njima in v tem času splezal dve smeri.
V Yamnuski je z Andervvom Brashom ponovil Kahl Wall (5.10a, 290 m). To smer sta kasneje ponovila tudi Ložar in Križnarjeva. V Yamnuski so proti koncu popotovanja vsi trije splezali še Pangoline (6a+, 160 m).
1. avgusta se je Gaspari s Stevom Normandinom odpravil v Severovzhodni steber (5.10a / 5.7 - 5.8,1100 m) Howse Peaka (3250 m). V steni sta dvakrat bivakirala. Vsako popoldne je bilo v steni zelo slabo vreme. Za 28 km dolg sestop po dolini reke Howse sta porabila cel dan.
Sredi avgusta so vsi trije odšli v Sqamish, kjer so plezali granitne poči s sprotnim nameščanjem varovanja. Gaspari in Ložar sta v 600 metrski steni Chiefa preplezala kombinacijo smeri Angel Crest in Split Pillar ( 5.10b, 7 raztežajev), ki se konča sredi stene. Smer poteka po počeh. Varovanje je treba nameščati sproti, le varovališča so opremljena s svedrovci.
V drugi polovici avgusta sta Gaspari in Ložar poskusila še v njunem glavnem cilju - severni steni Mt. Templa (3500 m). V načrtu sta imela prvenstveno smer v desnem, še nepreplezanem in 1000 metrov visokem delu stene. Vstopila sta ponoči. Prvih 300 metrov sta plezala po koluarju, v katerem je bil vodni led (50-70 ), vanj pa je ves čas letelo kamenje. Nadaljevala sta po zelo krušljivih skalah (III - V-). Zaradi hude krušljivosti sta plezala kar v derezah. 250 m pod vrhom postane stena previsna. V njej ni nobenih večjih razčlemb, skala pa je še vedno zelo krušljiva. S seboj sta imela le tri svedrovce. Ker sta ocenila, da bi jih rabila precej več, sta se obrnila. Nad vstopnim koluarjem sta počakala do enih zjutraj, ko se je nevarnost padajočega kamenja nekoliko umirila, nato pa sestopila nazaj po steno. Odpravo so podprli PZVA pri PZS in AO Lj.-Matica.

(M.P.)

ALPINISTIČNE NOVICE

Dve predavanji Mihe Praprotnika v Italiji
Miha Praprotnik (AO Lj.-Matica) bo imel v četrtek, 29. in v petek, 30. t.m. ob devetih zvečer predavanji v Kulturnem domu v Gorici ( ul. J. Brass 20, Gorica, Italija). Prvi večer bo posvečen vzponu prek južne stene Et Capitana po smeri Jolly Roger (A5, 5.10, 1100 m). Na drugem večeru bo predstavil prvenstveno smer Kaj ima ljubezen s tem? v južni steni Cerro Torreja v Patagoniji. Oba vzpona bo predstavil z dokumentarnima filmoma in barvnimi diapozitivi.

(M. P.)

Razpis za akcije v letu 1995
Komisija za alpinizem pri PZS je objavila razpis za akcije v letu 1995. Razpis velja za vse dejavnosti, ki so v pristojnosti KA (vrhunski alpinizem in alpinistično smučanje, vzgojne akcije, oprema, informiranje, ...). Prijave morajo vsebovati podatke o organizatorjih, izvajalcih, ciljih, terminih in finančni konstrukciji akcije. Rok za oddajo je 10. oktober.

(M. P.)

Pošljite mu podatke
Komisija za alpinizem želi sestaviti čim popolnejšo bazo podatkov o slovenskih plezalnih smereh in vzponih čeznje. Podatki o smereh bodo seveda računalniško obdelani. Zato vodja projekta Matjaž Wiegele prosi vse, ki imajo na računalniku kakršnokoli evidenco o smereh in vzponih, da mu na disketi pošljejo ASCII datoteko, na kateri naj ima vsaka vrstica format STENA, SMER (lahko še VIŠINA, OCENA). Disketo, ki jo bo takoj vrnil, mu lahko pošljete po pošti (Matjaž Wiegele, Podgorje 127/b, 61240 Kamnik, tel. (061) 811-570) ali pa pustite na PZS pri Meti Vukič.

(M. P.)

Na turnejo po ZDA
V ZDA so odšli Metka Lukančič, Aljoša Grom in Vili Guček. Prekrižarili naj bi zahodni del združenih držav, od plezališč okoli Salt Lake Cityja, Smith Rocks do Red Rocks pri Las Vegasu in Boulderja v Koloradu. Njihov glavni cilj je splezati čim več težkih smeri na pogled, pa tudi kakšno z RP. Pred odhodom so splezali nekaj dobrih smeri. Vili Guček je nazadnje uspel v Palačinki (8b) v Retovju in v Butnskali (8b/b+), o letošnjih najtežjih vzponih Metke Lukančič (CŠN in Pokraculja) pa smo v AN že poročali. Metki in Viliju so priskočili na pomoč: Zavarovalnica Triglav, Bogo šport, Iglu Lj., EFS Trbovlje, EOS Lj., Annapurna Lj., Montana Tržič, SAMPS Trbovlje, Oria Zagorje, Intact Zagorje, Foto Trbovlje, FotoWeis, CZ Trbovlje in PSP pri PZS.

(U. G.)

Odprava na Anapurno IV že proti baznemu taboru
Vodja slovenske odprave na Anapurno IV (7525 m) Žare Guzej je iz Katmanduja sporočil, da 16. t.m. zapuščajo mesto. Najprej bodo potovali s kamionom do Besi Saharja, nato pa bodo s 40 nosači peš nadaljevali pot proti baznemu taboru.

(M. P.)

Tri nove smeri v Kamniških Alpah
V Martin Turnu sta bili v tem mesecu preplezani dve novi smeri. Janez Cerar in Klemen Miklič sta v osrednjem delu stene preplezala Pozabljeno škatlico (VII+/VII-, 100 m). Najprej sta jo preplezala tehnično in pustila v njej 11 klinov in 5 svedrovcev, nato pa jo je Cerar splezal še prosto. Ponavljalcem svetujeta, da vzamejo seboj komplet zatičev in frende št. 1 do 3.
Z vrha sta se z enojno 60 metrsko vrvjo spustila prek druge nove smeri, ki se imenuje Obuti maček (VIII-, obvezno VII-, 80 m).To smer sta preplezala Urban Golob in Miha Peternel. Najprej sta jo preplezala tehnično (VII-, A1), nato pa še prosto. V njej sta pustila 18 svedrovcev in dva navadna klina.
Tretja prvenstvena smer je bila splezana v Dolgem Hrbtu. Urban Golob in Miha Peternel sta v ploščah, čez katere poteka Triangel, potegnila Male bogove (VI+, obvezno VI, 200 m). Tudi to smer sta med plezanjem od spodaj opremila s 24 svedrovci, nato pa sta vse raztežaje preplezala še prosto. Skici zadnjih dveh smeri lahko dobite v trgovini Iglu šport na Tržaški cesti v Ljubljani.

(M. P.)

Mladi alpinisti v Chamonixu
Podkomisija za vrhunski alpinizem pri PZS je letos podprla več mladih alpinistov, ki so odšli plezat v Centralne Alpe. Letos poleti je bilo vreme v Chamonixu precej slabo. Nevihte so bile zelo pogoste.
Res lep je bil le prvi teden avgusta. Nekatere ledne smeri (npr. Superkoluar) so bile popolnoma kopne, zato so bile obiskane predvsem skalne smeri. Navkljub neugodnim vremenskim razmeram pa je bilo preplezanih nekaj lepih smeri.
O vzponih, ki sta jih opravila Rok Čeme in Tomaž Jakofčič, smo že poročali, sedaj pa smo dobili tudi poročila ostalih navez. 600 metrov visoki Bonattijev steber (ED-) so ponovile tri naveze: Mitja Gregorič in Boštjan Slatenšek, Matevž Kramar in Gregor Sluga ter Matic Jošt in Peter Mežnar. Zadnja dva sta plezala prosto raztežaje do VII+, v najtežjem raztežaju pa sta si zaradi prevelike gneče v smeri pomagala s klini. Jošt in Mežnar sta plezala tudi v Grand Capucinu. Prvi dan sta po jutranjem dežju vstopila v Švicarsko (VII, A1, TD+, 300 m) in jo splezala v štirih urah, drugi dan pa sta ponovila O sole mio (VII, ED-, 300 m).

(M. R)

Srečanje mladih alpinistov v Pirenejih
Mednarodnega srečanja mladih alpinistov v španskih Pirenejih se je na povabilo Španske zveze udeležil Damjan Kočar. Plezali so na področju Ventoza. V plezališčih je na pogled preplezal Quan un toca el dos (7b), poleg tega pa še eno 7a+ in eno 7a. Z dosežki je bil zadovoljen, saj vse smeri potekajo v granitu, ki ga ni navajen. Čeprav je imel težave z iskanjem soplezalca, pa je s španskimi alpinisti ponovil tudi dve daljši smeri: v steni Paret de l'E-stany je splezal Espero del mondo (6a, 200 m), v Agulla de Mandages pa El marauilloso mundo de los pax (6b, 140 m).

(M. P.)
 

26.09.1994


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I. K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti