Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 23.10.1995

Delo, Šport: ... Kajzelj in Kresal prosto preplezala Obraz Sfinge

Miha Kajzelj (AK Vertikala) in Gregor Kresal (AO Matica) sta 8. oktobra opravila prvo prosto ponovitev Obraza Sfinge, najtežjo prosto ponovitev v naših stenah
Sfinga je gladek previsen steber tik pod robom severne triglavske stene. V šestdesetih letih je bil ta steber glavni problem Stene. Leta 1966 sta Ante Mahkota in Peter Ščetinin preplezala Sfingo nekoliko desno od njenega raza in tako dokončala smer, ki so jo dolga leta poskušali preplezati naši najboljši alpinisti. Smer sta imenovala Obraz Sfinge in jo ocenila VI+, A4. Smer in generacijo, ki jo je prva preplezala, je opisal Ante Mahkota v knjigi Sfinga.

PODVIG - Gregor Kresal v Sfinginih previsih. Foto: Miha Kajzelj

Za proste plezalce je bil Obraz Sfinge trd oreh. Vse, ki so poskušali, je zavrnila velika streha v tretjem raztežaju.
Kajzelj in Kresal sta v smeri prvič poskušala 25. julija. Takrat sta prosto preplezala vse raztežaje razen strehe.
Smeri sta se drugič lotila 7. in 8. 10. Tako kot prvi plezalci in večina ponavljalcev sta se v steno spustila z vrha. Prvi dan je vsak od njiju dvakrat poskusil preplezati streho, vendar jima ni uspelo. S pomočjo klinov sta že v temi priplezala na rob stene.
Naslednji dan sta se še enkrat spustila v steno. Po dveh raztežajih (VI- in VIII-) sta prišla pod streho. Tokrat jo je obema uspelo preplezati v prvem poskusu z varovanjem od spodaj. Od stojišča do strehe sta morala najprej preplezati previsno ploščo (VIII+/IX-). Na vrhu plošče se brez možnosti počitka začne več metrska streha, ki jo prereže za prst široka poč. V poč sta gvozdila prste in po nekaj dolgih in zahtevnih gibih priplezala do roba strehe.
Dodaten problem v strehi predstavlja varovanje, saj so klini v njej zabiti od spodaj navzgor, poleg tega pa so že stari in rjavi. Na nekaterih mestih sta povezala po dva klina med seboj, da bi zadržala morebitni padec.
Ocene raztežajev pri prosti ponovitvi Obraza so: VI-, VIII-, IX+/X-,VII+,VII-.
Med pripravami na ta vzpon sta oba preplezala vrsto, zahtevnih smeri po naših plezališčih. Kajzelj je preplezal Brdavsa (8a/a+) v Retovju, Ritem v zraku (8a+ oz. X-) v Bohinjski Beli, v Mišji Peči pa Oktoberfest (8a), Ptičjo perspektivo (8a/a+) in Giljotino (7c+/8a). Kresal je preplezal novo smer v Iškem Vintgarju (8a oz. IX+/X-), Ekosistem (8a) v Bohinjski Beli in Giljotino v Mišji Peči.

MIHA PETERNEL

Tretji osemtisočak za Marijo Štremfelj
Hrvaški odpravi na Čo Oju (8201 m), kije odšla na pot konec avgusta, so se pridružili tudi štirje Slovenci. Stojan Burnik ter zakonca Marija in Andrej Štremfelj so se po normalni smeri povzpeli na vrh, Darko Urbančič pa je moral zaradi mraza in težav z višino odnehati nekoliko pod vrhom. Burnik je stopil na vrh 27. 9., dan kasneje pa sta prišla na vrh še zakonca Štremfelj. Odprava je bila zelo uspešna, saj je poleg treh naših prišlo na vrh še šest članov odprave.
Marija Štremfelj je najuspešnejša slovenska himalajka, saj je to že njen tretji osemtisočak. Leta 1986 je osvojila Broad Peak, kar je bil prvi slovenski ženski osemtisočak. Štiri leta kasneje je kot prva Slovenka stopila na vrh najvišje gore na svetu, Mt. Everesta. Na vse tri osemtisočake je priplezala skupaj z možem Andrejem.

TRETJIČ NA 8000 - M. Štremfelj

Andrej Štremfelj pa ima na svojem seznamu že šest osemtisočakov in en stranski vrh, višji od 8000 metrov. Po novih smereh je priplezal na Gašebrum I, Šišo Pangmo, Everest na južni vrh Kangčendzenge. Na Everestu je bil kar dvakrat. Prvič sta priplezala na vrh po novi smeri z Nejcem Zaplotnikom kot prva Slovenca in tako kronala dvomesečne napore velike odprave. Drugič se je povzpel na vrh z ženo Marijo in Janezom Jegličem po normalni smeri čez Južno sedlo. Odmeval je tudi njegov vzpon na južni vrh Kangčendzenge, na katerega sta z Markom Prezljem priplezala po zelo zahtevni prvenstveni smeri. Na Broad Peak, Gašerbrum II in Čo Oju se je povzpel po normalnih smereh.
Za Stojana Burnika je Čo Oju prvi vrh, višji od 8000 metrov.
Udeležbo Slovencev na odpravi so podprli KA in KOTG pri PZS, Mestna občina Kranj, Ministrstvo za notranje zadeve, Hermes plus - Ljubljana, Gorenjski sejem, Unihem, Planika Kranj, Foto Boni in AO Kranj.

MIHA PETERNEL

Plezanje na Tajvanu
Zagrebčan Boris Čujič se med 27. decembrom in 22. januarjem odpravlja na plezalno potovanje v Tajvan, kjer je v zadnjem času nastalo nekaj lepih plezališč. Pravi, da še vedno išče sopotnike. Interesenti mu lahko pišejo na naslov Malešnica 52, Zagreb.

(M. P.)

Najvišje gore sveta
Vladan Vukašinovič, ki je v zadnjih letih, odkar je pripravljal svojo knjigo o najvišjih gorah sveta, postal že kar dober znanec naših himalajcev, nam je sporočil, da je njegovo knjigo »Najviše planine sveta« že mogoče kupiti (2900 SIT) tudi v ekonomatu Planinske zveze Slovenije na Dvorakovi 9.
Po uvodnem delu (opis in delitev Himalaje ter prva raziskovanja) je predstavljenih vseh 14 samostojnih osemtisočakov in tudi nekaj znanih nižjih vrhov (Gašerbrum 4, Mašerbrum 4, Nanda Devi, Rakapoši ...). Na koncu pa je še seznam 125 vrhov, ki segajo nad višino 7400 m. V knjigi (klasičnega formata, prek 150 strani) so tudi trije vložki s po 16 stranmi barvnih fotografij 19 (pretežno slovenskih) avtorjev. Knjigi se sicer pozna, da jo je moral avtor tik pred natisom precej skrčiti (podatki tudi ne segajo v najnovejši čas) in da si - verjetno zaradi stroškov, izdal jo je v namreč samozaložbi - ni mogel privoščiti najkvalitetnejših grafičnih uslug, je pa zanimiva dopolnitev knjižnih polic vseh, ki jih zanima Himalaja in alpinistično dogajanje v njej.

(F. S.)

Novi uspehi Aljoše Groma
Aljoša Grom (AO Pivka, Sled d.o.o., Veritas, Red Buli) je v oktobru izpolnil še nekaj od svojih ciljev. V Mišji Peči je splezal smer Chiquita, težavnostne stopnje 8b+, vendar pa Grom meni, da je smer lažja in bi bila zato bolj primerna ocena 8b. Chiquita je 25 metrov dolga smer, ki se nahaja v centralnem delu stene. Sicer je bila to šele druga ponovitev te smeri, poleg postavljalca Sreča Rehbergerja jo je do zdaj splezal le Dorian Šuc. Aljoša Grom je nato ponovil še smer v stranskem delu plezališča in sicer Pingvina, ocena 8a+.

J. Golob ponovil Marjetico
Jure Golob (AO Rašica) je splezal Marjetico, smer v Mišji Peči pri Ospu, ki je ocenjena 8b/b+. Smer leži v stranskem delu plezališča, desno od smeri Missing link, kateri se na vrhu tudi priključi. Gre za drugo ponovitev te smeri, ki jo je postavil Tadej Slabe, za njim pa jo je preplezal še Vili Guček. Podvig je Golobu uspel v četrtem dnevu študiranja smeri.
V Mišji Peči je bil dejaven še en član AO Rašica. Rudiju Grahku je v 3. poskusu uspelo premagati smer Preobrazba, ki je ocenjena 7c+. Ta smer stoji v centralnem delu stene in je visoka 23 metrov. Poleg tega je ponovil tudi Mañano, smer težavnostne stopnje 7c. Le-ta se nahaja v levem stranskem delu Mišje Peči, Grahek pa jo je splezal v četrtem poskusu.

TINA KAVČIČ

V Pirničah si je Matej Mejovšek že zagotovil naslov prvaka
KRANJ - Četrta tekma državnega prvenstva, ki je bila 15. oktobra na umetni steni v Pirničah, je že dala marsikateri odgovor o razvrstitvi najboljših slovenskih plezalcev. Do konca letošnjega točkovanja sta sicer še dve tekmi, toda čisto na vrhu razpredelnice je bolj ali manj vse jasno.
Pri ženskah je bil vrstni red šestih finalistk po kvalifikacij dokaj nenavaden. Lukančičeva je smer splezala do vrha, druge pa so se bolj ali manj gnetle približno na isti višini. Finale je bil po pričakovanju drugačen in Martina Čufar, nedvomno naša najboljša tekmovalka, je ob bučnem aplavzu zahtevno smer zaključila z vrhom in tako s svojo tretjo zmago v letošnjem prvenstvu potrdila resno kandidaturo za osvojen naslov. Ta ji skoraj ne more več uiti iz rok, saj bi njena tekmica Metka Lukančič morala zmagati obe preostali tekmi, pri čemer bi morala biti Čufarjeva vedno slabša od drugega mesta. To pa je ob njeni trenutni formi kaj malo verjetno.
Pri moških je bil finale zelo podoben drugim na minulih tekmah, ko se je vrstni red kvalifikacij kot po pravilu obrnil na glavo. Kvalifikacije je suvereno najbolje odplezal Grom, zelo je presenetil mladinec Šanca z enakim rezultatom, sledila sta jima Jensterle in Guček, Mejovšek pa je bil spet nekoliko slabši. Večerni finale je marsikomu razdražil živce, le-te pa je imel ponovno najbolj mirne Matej Mejovšek in spravil v žep že svojo tretjo letošnjo zmago, ki je bila nedvomno najbolj pomembna. Z njo si je že dve tekmi pred koncem zagotovil naslov državnega prvaka. Vili Guček je obdržal abonma za drugo mesto, obema našima izkušenima tekmovalcema pa sta tokrat zelo presenetljivo sledila mladinca Anže Šanca in Matej Sova, Aljoša Grom pa si je tudi tokrat v drugem nastopu zaradi zdrsa pokvaril uvrstitev.

USPEŠEN - Tretjeuvrščeni med člani in zmagovalec med mladinci Anže Šanca. (Foto: Matej Mejovšek)

Kot že rečeno, sta do konca letošnjega točkovanja za državno prvenstvo še dve tekmi, in sicer prva bo 5. novembra v Škofji Loki, zaključek pa bo 12. novembra v Ljubljani. Čeprav je pri vrhu veliko že znanega, pa bo boj za druga mesta še kako zanimiv.
Rezultati iz Pirnič: članice: 1. Martina Čufar (AO Mojstrana), 2. Metka Lukančič (AO Trbovlje), 3. Blaža Klemenčič, 4. Katarina Štremfelj (obe PK Škofja Loka), 5. Urša Šeliga (Šaleški AO), 6. Maja Šuštar (AO Kamnik); člani: 1. Matej Mejovšek (Šaleški AO),2. Vili Guček (AO Trbovlje), 3. Anže Šanca (ŠPO Radovljica), 4. Matej Sova (SPO Tržič), 5. Jure Golob (AO Rašica),6. Stanko Zidan (AO Matica) in Uroš Perko (AO Kamnik), 8. Aljoša Grm (PC Pivka), 9. Franci Jensterle (AO Žiri) in 10. Marko Lukič (AO Kozjak).

TOMO ČESEN

Vzponi Borisa Čujiča
Najboljši hrvaški plezalec Boris Čujič je poleti preplezal smer Specijalist za življenje (8a+ oz. X-) v Kotečniku. Opravil je tretji vzpon v tej smeri, za Borutom Kavzarjem in Vilijem Gučkom ter pred Matejem Mejovškom.
Seveda pa je veliko plezal tudi na Hrvaškem. V plezališču Kalnik pri Križevcih je opremil in preplezal nove smeri Stribor (6c), Lora (7a/a+), Rainbow Warrior (7c) in Črna kraljica (7c).
Čujič je obiskal tudi plezališče Marjan pri Splitu, kjer je ponovil Marulianus (7c/c+) in Zadnja ruža Hrvatska (7c+). Za slednjo predlaga oceno 7c.

(M. P.)

ALPINISTIČNE NOVICE

Alpinistična šola
Alpinistični odsek Jesenice bo začel z letošnjo alpinistično šolo v četrtek, 26. t. m. ob 19. uri v prostorih PD Jesenice na Cesti železarjev 1 (TVD Partizan).

(M. P.)

Aktivnosti AO Jesenice
Jeseniški alpinisti so tudi letos največ plezali v Julijskih Alpah, ki jih imajo tako rekoč pred nosom. O nekaterih vzponih njihovega najboljšega člana Benjamina Ravnika smo poročali že poleti, sedaj pa smo dobili še poročilo o aktivnostih drugih članov.
Borut Čampa in Dejan Pretnar sta ponovila Ago (VI) v Rušici, Andrej Babič in Žiga Jensterle pa sta v isti steni preplezala kombinacijo Lijak - Aga (VI-/V, IV). Sekločevo v Debeli peči sta ponovili navezi Ravnik - Uršej in Babič - Ramuš.
Miha in Žiga Jensterle sta preplezala Spominsko Srečka Rihterja (VI-) v Nad Šitom glavi, Babič in Ramuš pa smer Bernard - Kristan v sosednji steni Male Mojstrovke.
Ravnik je soliral Kaminsko (V) v Stenarju. Zajedo Šit sta ponovili navezi Čampa - Ž. Jensterle in Sebastjan Vidmar - Miha Pintar. Slednji je z Iztokom Arnolom preplezal tudi Čopov steber v Triglavu. Ravnik in Čampa sta ponovila Trikot v Dolgem hrbtu.

(M. P.)

Tabor v Brenti
Jeseniški alpinisti so imeli v dolomitski skupini Brenta konec avgusta tabor, katerega se je udeležilo 6 alpinistov. Navkljub nestabilnemu vremenu s popoldanskimi nevihtami so preplezali več smeri, med njimi Maestrijevo (VI+/IV-V Babič - Ramuš) in Grafferjevo (VI-, A0, Ž. Jensterle - Ravnikar) v Campanile Basso ter Via degli astronavti (VI+, Bohnec - Pretnar) v Torre Prati. Dve navezi sta ponovili tudi eno najlepših smeri v skupini, Vodniško v Crozzonu di Brenta.
Na koncu so Babič, Jensterle, Ramuš in Ravnikar preplezali še Biancograt (III) na štiritisočak Piz Bernina in po njem tudi sestopili.
Žiga Jensterle in Roman Štih sta obiskala skupino Pala in tam preplezala Raz tančic (V+) v Cimi della Maddona.

(M. P.)

Črnogorci šele prihodnje leto
»Jugoslovanska alpinistična odprava«, ki naj bi jo sestavljalo 14 članov Planinsko-smučarskega društva Javorak iz Nikšiča in je odhod (nazadnje) napovedovali za letošnji september, je spet odložena; »zaradi neobičajno dolgega monsunskega vala, ki je Himalajo na debelo prekril s snegom. Zaradi debele snežne odeje, bi bila nevarnost prevelika, šanse, da se kdo v takih okornostih povzpne na Mount Everest, pa izjemoma majhne«, je (kot poroča Montena-fax) izjavil tehnični vodja ekipe Dragan Lalovič.
Odpravo, ki pa menda v Beogradu ni dobila soglasja, da je lahko »jugoslovanska«, so zaradi pomanjkanja denarja (proračun znaša menda kar 250.000 USD) preložili že l. 1993. leta. Naslednje leto se je njihova izvidnica »povzpela« do baznega tabora, letos pa naj bi se še spopadli kar z najtežjo, z »Jugoslovansko smerjo« po zahodnem grebenu! Za prihodnje leto upaj(m)o, da bodo vendarle dobili dovoljenje za Klasično smer prek Južnega sedla, da jih gora ne bi zavrnila že na samem začetku. V Nikšiču in sploh v Črni gori namreč nimajo prav veliko alpinistov, takih s himalajskimi izkušnjami pa sploh ne.

(F. S.)

Na tečajih v Nepalu
Bojan Pollak je pripravil zanimiv pregled inštruktorjev na začetniških tečajih za nepalske gorske vodnike. Od leta 1979, ko je Aleš Kunaver vodil prvi tečaj, jih je bilo skupaj že 14 (tri so morali tik pred realizacijo odpovedati nepalski organizatorji iz NMA). In vsi razen enega, ki je bil v Lantangu, so bili (vsaj za osrednji - praktičen del) v »naši šoli«, v objektu imenovanem po pokojnem Alešu Kunaverju v Manangu. Pri vodenju tečajev je sodelovalo 40 gorskih vodnikov, alpinističnih inštruktorjev in predavateljev ter zdravnikov iz Slovenije, šest iz Hrvatske in eden iz Srbije, 6 iz drugih evropskih držav, eden je bil iz Indije, 18 pa iz Nepala. Med našimi se je doslej najbolj angažiral Bojan Pollak, ki je že trikrat tečaj vodil, pred tem pa je bil na njem enkrat še inštruktor (enako število sodelovanj ima le še Nepalec Bandari Kamal). Po trikrat pa so pri vodenju tečaja sodelovali Zvone Korenčan, Peter Markič in Darja Jenko.

(F. S.)

Ameriška turneja
Z enomesečne plezalne turneje po ZDA so se vrnili člani PK Rifnik Špela Kračun, Sašo Lekič, Avgust Robnik in Nejc Grudnik (PK Planika). Preplezali so 140 smeri, dolgih od 15 do 250 metrov in težkih od 5.7 (V+) do 5.11c (VIII-/VIII).
Plezali so v kalifornijskih centrih Yosemitih, Tuolomne Meadowsih. Smith Rocku, Archesu, Joshua Tree in Williamson Rocku.
Grudnik in Kračunova sta z rdečo piko preplezala Aid Route (5.11b) v Yosemitih. Grudnik in Lekič sta z rdečo piko preplezala tri raztežaje dolgo smer Zebra (5.11a, 150 m) v Smith Rocku, na pogled pa Eagle's Roost (5.11a, 100 m) v Williamson Rocku.
Najtežjo krajšo smer je splezal Robnik, in sicer Labirynth (5.11c, na pogled) v Williamson Rocku. V Joshua Tree so plezali poči težke do 5.10c s sprotnim nameščanjem varovanja.
Povejmo še nekaj besed o Williamson Rocku, ki ga naši plezalci bolj slabo poznajo. Plezališče leži le 100 km od Los Angelesa in ponuja plezanje v strmih granitnih ploščah z dobrimi oprimki. Varovanje je odlično. V plezališču je najti smeri vseh težavnosti, tako da je zanimivo za vse kategorije plezalcev.
Turnejo so omogočili Constructa d.o.o., Facig d.o.o., Logarska dolina d.o.o., občini Luče in Slovenske Konjice, ŠZ in PD Slov. Konjice, Skiplet Bočna, Mizarstvo Robnik Krnica in Bistro Knez Luče.

(M. P.)

M. Čufar 5. v SP
LJUBLJANA - V Moskvi, kjer se je nadaljeval svetovni pokal v športnem plezanju, so bila od naših uspešnejša dekleta. Martina Čufar, 18-letna plezalka iz Mojstrane, je plezala odlično in dosegla najboljšo uvrstitev doslej. V finalu je zasedla 5. mesto, kar je obenem tudi najboljša slovenska uvrstitev na tekmah svetovnega pokala. V Moskvi je med vso svetovno elito ponovno je zmagala Francozinja Guyon, ki je najresnejša kandidatka za končno zmago. Poleg Čufarjeve sta od naših nastopili še Metka Lukančič, ki je bila l3. in Maja Šuštar, ki je na svoji prvi tekmi za SP osvojila 21. mesto med 40 tekmovalkami.
Pri moških je bil trikratni zmagovalec svetovnega pokala Francois Legrand ponovno poražen in je na koncu pristal na 5. mestu. Zmagal je Švicar Eli Chevieux pred bratoma Petit. Od naših se je le Aljoša Grom uvrstil v polfinale in na koncu osvojil 31. mesto.
Rezultati, ženske: 1. Laurence Guyon (Fra), 2. Robin Erbesfield (ZDA) in Liv Sansoz (Fra), 4. Nathalie Richer (Fra), 5. Martina Čufar (Slo), 6. Karin Kavoussi (Avs), 13. Metka Lukančič, 21. Maja Šuštar (obe Slo); moški: 1. Eli Chevieux (Švi), 2. Arnaud Petit, 3. Francois Petit (oba Fr), 4. Christian Brenna (Ita), 5. Francois Legrand (Fra), 6. Salavat Rahmetov (Rus), 7. J. Baptiste Tribout (Fra), 8. Fausto Alippi (Ita) ..., 31. Aljoša Grom, 32. Matej Mejovšek, 41. Vili Guček, 59. Franci Jensterle (vsi Slo).

(T. Č.)

  23.10.1995


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti