Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.10.1995

Delo, Šport: ... Slovenija s prvenstva v Lavalu s 3 kolajnami

Na svetovnem mladinskem prvenstvu srebro za Katarino Štremfelj in bron za Martino Čufar - Aleš Strojan tretji v hitrostnem plezanju
KRANJ - 22 držav in 193 tekmovalcev je bila doslej največja konkurenca svetovnih mladinskih prvenstev v športnem plezanju. Naša ekipa se je v Lavalu v Franciji odlično odrezala in prinesla domov tri kolajne.
Na svetovno prvenstvo je odpotovalo 21 plezalcev, ki so nastopali v treh starostnih kategorijah. Po letošnjih mednarodnih nastopih, kjer je bila naša reprezentanca vedno odlična, smo lahko upravičeno upali, da se dekleta in fantje tudi iz Lavala ne bodo vrnili praznih rok. Po kvalifikacijah se jih je v polfinale uvrstilo 10, v finale (najboljših 8 med fanti in 6 med dekleti) pa se je uspelo uvrstiti samo 5 dekletom.
V najmlajši skupini deklet je bila polovica finalistk iz našega tabora. Katarina Štremfelj ter dvojčici Špela in Urša Šeligo. Po prikazanem plezanju v polfinalu smo bili prepričani, da bo ena izmed kolajn naša. Finalna smer je pokazala, da sta bili mala Američanka Katie Brown in naša Katarina Štremfelj neulovljivi za druge. Obe sta se dotaknili zadnjega oprimka, čeprav je bila Katarina bližja temu, da bi smer v celoti splezala. Tako je o končnem vrstnem redu odločal polfinale, kjer pa je bila boljša in na koncu zlata Američanka. Špela, ki je bila po polfinalu celo na drugem mestu, se je morala zadovoljiti z nehvaležnim četrtim mestom, sestra Urša pa je bila šesta.
V srednji skupini deklet je bila v finalu naša edina zastopnica Maja Šuštar, ki pa je imela nekoliko smole. Nekje na polovici smeri je z nogo zataknila za skrajni rob stene, kar je proti pravilom. Sodniki so jo ustavili in po vodi je najbrž splavala možnost za še boljšo uvrstitev. Kljub temu je bila Maja s 6. mestom zadovoljna.
Najstarejša skupina deklet je imela v finalu tri imena, ki se pojavljajo tudi v finalu svetovnega pokala. Francozinji Liv Sansoz in Marie Guillet ter naša Martina Čufar. V tem zaporedju so si razdelile tudi kolajne in po tem, kar smo videli v Lavalu, je to tudi realen vrstni red.
Na prvenstvu v Lavalu je bilo tokrat prvič za mladince tudi hitrostno tekmovanje. Ob tem je treba reči, da večina reprezentanc ne jemlje hitrosti preveč resno oziroma se z njo ne ukvarja. Razen ruskih tekmovalcev seveda, ki imajo že tradicijo tovrstnih tekmovanj in so bili v Lavalu zato tudi najuspešnejši v hitrosti. Tudi naša ekipa (razen finalistov v težavnosti) se je tekmovanja v hitrosti udeležila brez posebnih pričakovanji Potem pa se je naenkrat pokazalo, da zlasti fantje nekaj možnosti vsekakor imajo. Še najbolje je šlo Alešu Strojanu, ki je na koncu ob bučnem navijanju osvojil odlično 3. mesto.
Slovenija je bila v Lavalu po osvojenih kolajnah na 5. mestu in morda bi kakšno lahko osvojili le še v najmlajši skupini fantov, kjer je imel naš najboljši Boštjan Potočnik malo smole. Po tem, kar smo videli v kvalifikacijah, bi se lahko zelo dobro uvrstil, a mu je v polfinalu v strehi odneslo noge in sanj o finalu je bilo v hipu konec.
Na koncu omenimo še, da so naši reprezentanci z opremo pomagali Panda in Likar šport Domžale, Elitex HB Ljubljana in Mojster Janez Ljubljana.
Rezultati Lavai - dekleta: 1. Katic Brown (ZDA), 2. Katarina Štremfelj (SLO), 3. Margarita Rižkova (RUS), 4. Špela Šeliga, 6. Urša Šeliga, 8. Saša Truden (vse SLO); fantje 1. Chris Sharma, 2. Dave Hume, 3. Matt Engbring (vsi ZDA), 10. Primož Žitnik, 13. Boštjan Potočnik, 21. Uroš Grilc in Matjaž Jeran (vsi SLO).
Skupina B - dekleta: 1. Ameli Haager (D), 2. Tatjana Rouyga, 3. Irina Rouyga (obe RUS), G. Maja Šuštar, 15. Katja Šturm. 18. Lenča Gradišar, 19. Rebeka Poček (vse SLO); fantje: 1. Sylvain Millet, 2. Frederic Tuscan (oba F), 3. Markus Bock (D), 11. Matej Sova, 18. Tomaž Jevšnik, 30. Peter Bračič, 35. Aleš Strojan (vsi SLO).
Skupina C - dekleta: 1. Liv Sansoz, 2. Marie Guillet (obe F), 3. Martina Čufar (SLO); fantje: 1. Frederic Sarkany (BEL), 2. Christjan Bindhammer (D), 3. Kalin Garbov (BUL) 13. David Stepanjan, 22. Anže Šanca, 26. Urh Ce-hovin, 31. Uroš Perko (vsi SLO).
Hitrost - skupina B, fantje: 1. Daniel Kadlec (ČR), 2. Stephane Roguet (F), 3. Aleš Strojan (SLO).

TOMO ČESEN

ALPINISTIČNE NOVICE

Alpinistična šola
Alpinistični klub Vertikala je začel z letošnjo alpinistično šolo 12. oktobra v klubskih prostorih v KS Tacen (100 m za tacenskim mostom desno). Vodja šole je alpinistični inštruktor Tomo Šetina.

(M. P.)

Koča na Gozdu
Oskrbnik Koče na Gozdu obvešča vse alpiniste in planince, da bo koča od 9.10. do 10.11. zaprta zaradi dopusta.

(M. P.)

Plezalna šola
AO Ljubljana matica vabi v šolo športnega plezanj a, ki se bo začela 18. 10. ob 18. uri v društvenih prostorih na Trdinovi 8,1. nadstropje. V okviru šole bodo tečajniki plezali na umetnih stenah in v plezališčih.

(M. P.)

Seminar za Al
Izpopolnjevalni seminar za alpinistične inštruktorje, ki ga organizira Podkomisija za vzgojo in izobraževanje pri KA PZS, bo v soboto 21.10. ob 9. uri v Erjavčevi koči na Vršiču.

(M. P.)

Športno plezanje
Matjaž Tršek (AO Matica) je poleti preplezal več smeri, ocenjenih s spodnjo deseto težavnostno stopnjo. V Bohinjski Beli je preplezal Love story (8a+/b), Ekosistem (8a z. IX +/X-), Žensko za nagrado (8a) in Ritem v zraku (8a). V Kotečniku je bil uspešen v Guernici (8a), v Mišji Peči pa v Giljotini (7c+/8a).

(M. P.)

Proste ponovitve v Dolomitih
Andrej Sotelšek in Aleksandra Voglar (oba Posavski AK) sta poleti plezala v Dolomitih in Julijcih. Prosto sta preplezala Constantini -Apolllonio (VII+,500m) v Tofani di Roses, Zenijevo zajedo (VIII-/VII+, 150 m) v Piz Ciavazes in Schoberjevo smer (VII-, 180 m) v 1. stolpu na prelazu Sella.
V Julijcih sta ponovila Varianto v Travniku in Helbo s Čopom v Triglavu. Sotelšek je v Ospu z rdečo piko preplezal tudi Internacionalno (7a). Smer je sedaj v celoti opremljena s svedrovci.
V Kotečniku je Sotelšek na pogled preplezal več smeri, težkih do 7a, z rdečo piko pa do 7c/c+.

(M. P.)

Predstavitev odprave Tien Šan '95
V četrtek, 19.t.m., ob 19. uri bo v Kosovelovi dvorani CD uradna predstavitev letošnje odprave Tien Šan '95. Vstopnice so že naprodaj pri blagajni Cankarjevega doma. Odpravo, ki jo je vodil Aleš Cvahte, je pripravil AK Vertikala skupaj s Komisijo za alpinizem PZS. Prvotnega cilja Pik Pobeda (7439 m) se zaradi neugodnih razmer niso niti lotili, zato pa so opravili naš prvi pristop na »lepotca« Nebeških gora Han Tengri (6995 m).

(F.S.)

Na vrhu »Ledene gore«
ILIRSKA BISTRICA - Ilirskobistriški alpinist Bojan Počkar in njegov soplezalec Žiga Petrič sta te dni preplezala pred tem še nepreplezano vzhodno steno 6501 metrov visokega nepalskega vršaca Singu Čulija ali »Ledene gore«. V dvajsetih dneh sta po 1500 metrov visoki še nepreplezani vzhodni smeri prišla pod steno, na vrh pa ste se povzpela 5. in 6. oktobra. Novo pot sta imenovala Perunova smer. Načelnik komisije za odprave v tuja gorstva pri Planinski zvezi Slovenije Tone Škarja je ocenil ta alpinistični podvig kot moderno in drzno smer. ki tudi v svetovnem merilu pomeni novo potrditev za slovenskih alpinizem.

(I. K.) (Delo, 19/10-95 )
 

  16.10.1995


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti