Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.08.1995

Delo, Šport: ... Matej Mejovšek: 8a+ na pogled

Prvi slovenski vzpon na pogled v takšnih težavah - Do uspeha hitro tudi v drugih smereh
Le nekaj minut je bilo potrebnih, da je Matej Mejovšek (Iglu šport) v soboto 19. avgusta uspel v smeri Specialist za življenje 8a+ v plezališču Kotečnik. S tem je opravil svoj najtežji vzpon na pogled, hkrati pa je to tudi najtežji slovenski vzpon te vrste.

Matej Mejovšek v elementu (Foto: Maja Čonč)

Smer Specialist za življenje je nekaj manj kot 20 metrov dolga in zelo previsna smer, saj se prevesi za 7 metrov. Smer, ki jo je prvi preplezal Borut Kavzar in za njim še Vili Guček, poteka desno od Guernice. Ključno mesto so trije zaporedni in zelo težavni gibi, kjer se je moral Mejovšek vsakič vreči na naslednji oprimek. Nato pa je, po Matejevih besedah, treba le še zdržati do vrha.
Na pogled preplezanih smeri z višjo oceno kot 8a+ tudi po svetu ni ravno veliko. Največ, kar je najboljšim plezalcem do sedaj uspelo preplezati na pogled, so smeri z oceno 8b. V takšni težavnosti je uspelo Severinu Scassi (ki je imel v smeri že komplete), Stefanu Glowaczu, Elieu Chevieuxu, nedolgo tega pa se je elitnemu klubu »8b na pogled« pridružil še Italijan Christian Brenna.
Sicer ima Matej Mejovšek na svojem seznamu vzponov na pogled že eno smer z oceno 8a (smer Massaya v plezališču Cave rock v ZDA) in več smeri, ki so ocenjene s 7c+. Tudi letos, pred vzponom v Specialistu, je pri svojem obisku v Frankovski Juri preplezal večje število smeri do vključno 7c, v Iškem Vintgarju mu je v drugem poskusu uspelo v smeri El Condom passa 8a, že prej pa je v Mišji peči preplezal Pingvina 8a+ v tretjem poskusu. Pred vzponom v Specialistu je Mejovšek že dvakrat poskušal v tako težkih smereh (8a+), vendar obakrat neuspešno.
Vzpon so Mateju omogočili Iglu šport, Beal in Gorenje.

URBAN GOLOB

Iz AO Nova Gorica
Zlatko Koren in Iztok Ipavec sta v SV steni Jerebice opravila eno redkih ponovitev Metulja (VI, A2, 450 m), Peter Štefančič in Zlatko Koren pa sta imela najboljši namen ponoviti Desno postojnsko v Kotovi špici. vendar sta zgrešila vstop in se morala zadovoljiti s Ta sitno (V/IV, 250 m). Naslednjič pa je bil Koren natančnejši in s Tanjo Šuligoj opravil verjetno 2.P. Desne postojnske, ki je ocenjena s V+, A0, 350 m. Ista naveza je preplezala Lepotičko v Plešivcu (V, A0, 300 m), Ipavec in Štefačič pa sta dodala še Čopa, do katerega sta priplezala po originalu Skalaške - Čez sodčke.

(U.G.)

Palačinka
Franci Jensterle je 21. avgusta uspel v Palačinki 8b/b+ v Retovju pri Vrhniki. To zahtevno smer je študiral že lani, letos pa jo je uspel relativno hitro preplezati.

(U.G.)

Ameriška direktna
Brata Miklavž in Gašper Eiselt (oba AO Lj. - Matica) sta se konec julija mudila v Chamonixu in tam prosto preplezala Ameriško direktno (VII) v Druju. Za 600 m visoko smer sta potrebovala 7 ur.
V Martin turnu, krajši steni nad Kamniško Bistrico, pa sta prva ponovila Obutega mačka (VHI-). Smer je dolga tri raztežaje (VIII-.VII- in VI) in opremljena s svedrovci. Strinjata se z oceno, vendar je po njunem mnenju težji prvi raztežaj, za zadnjega pa pravita, da je precej hribovski. Miklavž je z Matevžem Gradiškom ponovil še Smer norčkov v Šitah (VI+.A2-3), preplezala pa sta jo v 11 urah.

(U.G.)

Akademski AO Kozjak
V juniju se je PD Kozjak preimenovalo v Akademsko PD Kozjak, saj so se povezali z mariborsko univerzo. Člani njihovega AO so v naših hribih preplezali tudi nekaj smeri. Dva Borisa, Lorenčič in Strmšek, sta ponovila Ajdovsko deklico v Prisanku (V+, A1-A2). V raztežaju čez lice do očesa se je izpulil svedrovec, ki sta ga zamenjala. Pravita, da jih še nekaj kandidira za puljenje, zato ponavljalcem priporočata, da s seboj vzamejo sveder in kakšno pušo. Špela Hleb in Silvo Babič (AO TAM) sta preplezala Direktno v Špiku. Dušan Golubič in Branko Starič pa Čopa v Steni.

(U.G.)

AO Radovljica v okolici Mt. Blanca
Šest članov AO Radovljica: Miro Pogačar, Miloš Šlut, Marko Pogorevc, Janez Robič ter pripravnika Uroš Vrhunc in Grega Vida so bili od 12. do 17. avgusta v gorah nad Chamonixom. V JV steni Aig. du Midi sta 13. 8. Robič in Pogorevc kljub slabemu vremenu v treh urah in pol preplezala Rebuffatovo smer (VI+, 200 m). Dan kasneje so vsi skupaj opravili prečenje Mt. Blanca in sestopili čez Boussons. Šestnajstega avgusta pa sta Robič in Pogorevc prosto preplezala smer Contamine (VII+, 250 m, 5 ur) v Point Lachenalu, medtem pa so ostali štirje zlezli Severni ozebnik vTaculu. Sicer pravijo, da so ozebniki v Taculu skoraj vsi popolnoma kopni, nekoliko bolje pa kaže za Brenvo in Grand Pilier d'Angle.

(U.G.)

  28.08.1995


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti