Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Danes ob 10.10

Radio Slovenija 1, 1. program: 120 let Planinske zveze Slovenije v oddaji Sledi časa >

O oddaji: >poslušaj  

»Kako, da je po vseh slovenskih hribih, kamor koli pelje pot, videti le tuje delo? Tuja roka zaznamuje pota, postavlja koče in napravlja na naših slovenskih tleh le nemške napise in kažipote. Komu? Večinoma le nemško govorečim hribolazcem!« Tako so se med izletom na Stol sredi poletja leta 1892 hudovali piparji Hauptman, Škof in Korenčan in ob slovesu drug drugemu obljubili, da bodo začeli zbirati somišljenike za ustanovitev Slovenskega planinskega društva.
Potem je minilo samo dobrega pol leta do ustanovnega občnega zbora društva, ki je bil 27. februarja leta 1893 v vrtnem salonu pri Maliču v Knafljevem prehodu v Ljubljani, kjer so za prvega načelnika osrednjega odbora SPD izvolili zgodovinarja in geografa Frana Orožna. Iz teh korenin je potem po koncu druge svetovne vojne zraslo najprej Planinsko društvo Slovenije in se leta 1948 preoblikovalo v Planinsko zvezo Slovenije, ki je dandanes s skoraj 60 tisoč člani med najbolj množičnimi nevladnimi organizacijami v Sloveniji in najštevilčnejša športna organizacija pri nas.
Med zgodovinskimi mejniki 120 let dolge »poti« PZS se bo urednik in avtor oddaje Dušan Berne z gosti sprehodil po Sledeh časa.

31.03.2013
Radio Slovenija 1: spletno poslušanje 

 arhivski zapis če ste poslušanje v živo zamudili


Gosti v oddaji:
- Matej Planko, generalni sekretar PZS,
- Elizabeta Gradnik, kustosinja Slovenskega planinskega muzeja,
- Peter Mikša, uni. dipl. zgodovinar, soavtor knjige Slovensko planinstvo (2011, PZS).

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti RA RTV

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti