Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zbor gorskih reševalcev - 2013

GRZS - Dušan Polajnar: Letošnji zbor Gorske reševalne zveze Slovenije je organiziralo društvo GRS Maribor v prostorih Izobraževalnega centra ZIR enota Pekre v Limbušu.

Za začetek so v kulturnem delu so nastopili člani Pevskega društva Ruše - sekcija Ruševci.

Po izvolitvi delovnega predsedstva za vodenje zbora je predsednik GRSZ Igor Potočnik podelil priznanja za življenjsko delo članom GRS, ki so aktivni v GRS že 40 let. Jubilantov je bilo 11. Priznanja civilne zaščite za leto 2013 so gorski reševalci že dobili na osrednji prireditvi CZ na Brdu in regijskih prireditvah. Pred začetkom uradnega dela pa smo se spomnili tudi 9. gorskih reševalcev, ki so umrli od zadnjega zbora leta 2012.

Delovni predsednik, načelnik GRS Maribor Ljubo Hansel je po potrditvi dnevnega reda povabil predsednika GRSZ, da predstavi poročilo o delu GRZS v letu 2012. Predsednik je izpostavil 413 reševalnih akcij, ki so jih opravili gorski reševalci. Postaja GRS Tolmin je opravila 101 reševalno akcijo. Na Brniku so poleg posadk helikopterjev SV in LPE dežurali v poletni sezoni gorski reševalci in zdravniki gorski reševalci, ki so v 91 dneh dežurstva posredovali v 87 akcijah. Strokovne komisije GRSZ so delovale na področju izobraževanja članov in nabave opreme za izvajanje aktivnosti GRS. Preteklo leto je bilo posebno še v tem, da smo gorski reševalci praznovali 100-letnico organiziranega delovanja. Ob tem jubileju smo izdali knjigo 100 let GRS, skupaj s TV Slovenija pa tudi igrani film o gorskem reševanju. Svoj film je iz dokumentarnega gradiva naredil tudi Janez Brojan.

Od MORS smo pridobili v brezplačno uporabo Virnikovo karavlo na Jezerskem, ki jo bomo uredili v učni center. Opozoril je še na dogovarjanj o skupnem helikopterskem dežurstvu s HNMP preko celotnega leta. Sofinanciranje dejavnosti GRS je potekalo v glavnem preko URSZR in FIHO. Sledila so še poročila o finančnem poslovanju GRZS, nadzornega odbora GRSZ, disciplinskega razsodišča GRZS in Ustanove Sklad Okrešelj. Pri finančnem poslovanje je pomembno to, da je bil presežek prihodkov nad odhodki pozitiven, pokrili smo tudi izgubo iz preteklih let. Delegati postaj in društev GRS so poročila potrdili brez razprave.

Razprava se je razvila pri usklajevanju predlaganih sprememb Statuta GRZS. Spremembe so pri glasovanju delegati GRS potrdili z večino glasov.

Predsednik GRZS je predstavil delovni program za leto 2013, Polajnar Dušan pa finančni plan sofinancerjev URSZR in FIHO za leto 2013.

Zbora so se udeležili tudi vabljeni gostje, MNZ GPU direktor uprave za policijske specialnosti Robert Sušanj, FIHO direktor Štefan Kušar, GZS podpredsednik Janez Merc, MO Maribor predstavnik Slobodan Stojanović, Izpostava URSZR Maribor vodja izpostave Ivana Grilanc, PZS predsednik Bojan Rotovnik, ki so poudarili dobro medsebojno sodelovanje z reševalci in izrazili zahvalo za dosedanje delo. Direktor FIHO je omenil tudi možne težave pri sofinanciranju dejavnosti GRS v letu 2013.

Zbor gorskih reševalcev, smo zaključili z večerjo in družabnim srečanjem.

Dušan Polajnar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti