Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.04.2013

Manj plezanja, več kulture

Tokratne novice so bolj bogate z vabili kot pa z vzponi. Omenili bomo le dve gorski dogodivščini, eno sicer že nekoliko postano.

Tolsti vrh

Novica nekoliko starejšega datuma se nanaša na sončno soboto predpreteklega vikenda in na smučarski spust v Tolstem vrhu, ki sta ga opravila Iztok Tomazin (AO Tržič) in Benjamin Ravnik (AO Jesenice). Smučala sta v vpadnici vrha in začrtala verjetno prvenstveno linijo. Smer poteka po precej poraščenem pobočju, ki pa je bilo v takratnih razmerah prava izbira. Smer sta ocenila s IV, mesto S6, ostalo S3 do S5, 300 m.

Lanež

V teh oblačnih dneh se kakšnih resnejših podvigov ni uspelo izpeljati, kot nalašč pa so se ponujale grape v Lanežu, ki jih je plezal Igor Radovič s hčerko v soboto, 30. marca. Vzpela sta se po Večerni in sestopila po Detektivski, lepih razgledov pa jima ob tem ni manjkalo.

Joža Čop, gornik in alpinist

Ob 120. letnici rojstva enega najbolj prepoznavnih imen slovenskega alpinizma, bo v četrtek, 4. aprila, v Galeriji Atrij v Tržiču odprtje razstave z naslovom Joža Čop, gornik in alpinist. Na razstavi bodo na ogled postavljeni Čopovi osebni predmeti, arhivsko gradivo, fotografije in filmi v katerih je nastopil. Razstava bo odprta med 4. aprilom in 7. majem 2013, vsak delovni dan med 8. in 16. uro, ob sobotah od 9. do 12 in od 16. do 18. ure in ob nedeljah od 16. – 18. ure. Ob tej priložnosti je izšla tudi knjiga z istoimenskim naslovom, ki jo je napisala in izdala Irma Lipovec.

Prvi Slovenci v El Capitanu - pred 40. leti

Slovenski planinski muzej vabi na predavanje Janeza Dolžana z naslovom ˝Prvi Slovenci v El Capitanu – pred 40. leti˝. Predavanje bo v petek, 5. aprila, ob 19. uri. Prvi Slovenci so se odpravili v to mogočno steno in preizkusni kamen tako prostega kot tehničnega plezanja že v času, ko so jo obiskali le redki Evropejci.

XIV. mednarodno srečanje plezalcev

V NP Paklenica bo od 26. aprila do 1. maja potekalo že 14. mednarodno srečanje plezalcev. V programu najdemo 14. Big wall Speed Climbing tekmo, 6. filmski festival, predavanje, plezanje za družine in otroke, treking tekmo in še kaj.

Ne pozabimo na filme

Kmalu bomo lahko obiskali 7. mednarodni festival gorniškega filma Domžale, ki bo od 16. – 19. aprila in za katerega si je vredno rezervirati nekaj časa. Tudi letos je nabor filmov pester in ponuja široko paleto slovenskih in tujih filmov.

Tura 2013

Vzporedno s festivalom gorniškega filma se bo nad Vipavsko dolino odvijal 8. plezalni vikend Tura 2013. Ta bo od 16. do 21. aprila in tudi letos ga sestavljajo številne športno rekreativne dejavnosti, tekmovanja in večerna predavanja.

Izpiti za alpiniste

Komisija za alpinizem PZS razpisuje izpite za naziv alpinist v letu 2013. Izpiti bodo potekali maja, popravni izpiti junija, izpitna tura pa septembra 2013. Rok prijav je 19. april 2013.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti