Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dalai-Lama

Jutro: Dalai-Lama je vrhovni poglavar vseh pravovernih budistov. Prebiva v Lhassi, svetem mestu tibetanskega pogorja, v palači, ki je prav za prav ogromen samostan.

Dostop v palačo Dalai-Lame imajo samo budistični menihi in svečeniki, a še ti le po izrecnem predhodnem dovoljenju.
Evropejci so dosedaj le v izrednih slučajih doživeli srečo, da so po protekciji
prišli pred obličje Dalai-Lamo. Budisti svojega papeža drugače čuvajo nego mi katoličank a zato je tudi Dalai-Lama drugačen mož nego rimski papež; on se briga samo za čisto versko življenje svojih vernikov, služi le Budi, v vsakdanje dogodljaje se ne vtika v nobenem primeru.
Nedavno se je posrečilo Angležu Mac Governu, članu britanske budistične misije v Tibetu, da je prišel blizu tibetanskemu papežu. V Lhasso se je vtihotapil po dolgotrajnih potih in ovinkih, preoblečen v služabnika nekega budističnega meniha. Da bi ga ne spoznali prodno pride na cilj, si je našminkal obraz ter vzel na pleča težko butaro, radi katere je moral ves čas hoditi sklonjen k tlom. To so Tibetanci prezrli in pustili Governa dalje.
Ali neprijetnosti je zopet imel s svojim jezikom. Izdajala ga je namreč nepravilna izgovorjava, vsled česar je moral rabiti izgovor, da prihaja iz okolice
Sihhima, kjer je narečje med prebivalstvom jako popačeno.
Naposled je Govern ujel priliko, da vidi Dalai-Lamo. Moral se je po budistični šegi sezuti ter priti pred vrhovnega poglavarja budistov v posebnih copatah. Dalai-Laina je Governa prijazno sprejel, a govoril ž njim ni mnogo. Izrekel je samo par besed. Govern zatrjuje, da je budistični papež jako dobrodušen; drugače pa je še precej rejen, okrogel ter je v tem oziru podoben vsem drugim cerkvenim poglavarjem na zemlji.

Jutro, 10. april 1923

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti