Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Peti triglavski turni smuk

Jlib.si

petek, 11. maj 1973, ob 18:39, Boris Štupar, ogledov: 1369

Železar - Janez Krušic: Planinska društva Javornik - Koroška Bela, Mojstrana in Martuljek organizirajo tudi letos tradicionalni triglavski turni smuk v dneh 12. in 13. maja.

Letošnji smuk v sedanji organizaciji in izvedbi je že peti po vrsti. Dne 11. maja 1969 je bilo na smuku 56, 24. maja 1970 že 100, 25. aprila 1971 130 smučarjev (od tega 26 žensk) in lani že kar 215 udeležencev (od tega 35 žensk). Torej že rekord. Letos računajo organizatorji s še večjo udeležbo, saj so snežne razmere ugodne.

Triglavski turni smuk pa postaja iz leta v leto popularnejši. Pomladanskega uležanega snega je še prek dva metra. Cesta iz Mojstrane prek Tnala v Radovno ali prek Bleda, Gorij po dolini Radovne do Kovinarske koče (892 m) in še dalje, v Zatrep Spodnje Krme je prevozna. Tako Kovinarska koča kot Staničev dom bosta odprta in oskrbovana od 10. oziroma 11. maja dalje. Pijača in kakšne juhe bodo na razpolago, suho, kalorično hrano pa je treba vzeti s seboj. Kovinarska . koča ima omejeno kapaciteto prenočišč, zato je prav, da tu prenočujejo le oddaljenejši smučarji. Bližnji (do Ljubljane) se lahko pripeljejo do organiziranega odhoda z motornimi vozili.
Zbor in skupni odhod bo v soboto 12. maja ob 6. uri zjutraj izpred Kovinarske koče. Zložne hoje do Staničevega doma (2352 m) je pet do sedem ur. Vsa številna počivališča dopolnjujejo čudoviti razgledi na mogočno triglavsko kraljestvo.

Oprema: primerna topla obleka, rezervne nogavice, rokavice, smučarska očala, smuči, maže, po možnosti kože za smuči (psi), suha hrana in čutarica brezalkoholno pijačo.

Prenočišče: v Staničevem domu in depandansi (stara
koča). V slučaju večje udeležbe bi lahko del smučarjev prenočil tudi v domu na Kredarici, ki je oddaljen le eno uro od Staničevega doma.
Start udeležencev triglavskega turnega smuka bo v nedeljo 13. maja, ob 7. uri iz grebena Rži nad Staničevim domom. Proga poteka iz Rži v konto Rjavine, prek Pungrtov in Apnenice mimo ovčarske koče na Polje. Od tod na Vrtačo in Plešo prek melise Draških vrhov do Gozda.

Proga je dolga sedem km z višinsko razliko 1200 m. Smuka se lahko udeležijo vsi člani planinskih društev in dobri smučarji s primerno opremo in potrebno kondicijo. O vseh udeležencih se vodi evidenca. V planinske legitimacije in na razglednice udeleženci lahko dobijo posebne žige. Vsak smučar-planinec prejme za enkratno udeležbo bronasti znak, za trikratno srebrnega in za petkratno zlati spominski znak. Letos lahko prejme že 16 udeležencev »zlato«, ker so se udeležili prejšnjih štirih smukov. Propagando, evidenco o udeležbi, žig in znake ima PD Martuljek, o prenočišču in pijači vodi račune PD Javornik — Kor. Bela, za tehnično organizacijo in reševalno službo pa so zadolženi planinci, alpinisti in reševalci iz Mojstrane.
Povratek bo v nedeljo 13. maja, po turnem smuku okrog 11. do 12. ure nazaj na Zasipsko planino. V slučaju slabega vremena bo smuk odpovedan pravočasno.

Proga triglavskega turnega smuka je najlepša in najdaljša v Julijskih Alpah, snega je še dovolj, pogoji smuka so zelo dobri. Planinci, alpinisti in smučarji, vabimo vas, da se edinstvenega triglav. smuka udeležite čimbolj množično.
Ne bo vam žal!

Janez Krušic
Železar, 11. maj 1973
 

Oznake: smuTurno
eXTReMe Tracker