Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.07.1995

Delo, Šport: ... Grif - nova alpinistična revija

Izšla je prva številka nove revije za alpinizem, športno plezanje in treking Grif. Gre za prvo našo revijo, narejeno po vzoru tovrstnih tujih revij. Tiskana je na kvalitetnem papirju, s številnimi dobrimi barvnimi fotografijami. Te pa o plezalskem ali alpinističnem dejanju ponavadi povedo vsaj toliko kot tekst ob njih. Urednik Tadej Golob pravi, da so se za naslov revije (grif je tujka za oprimek) odločili, ker to besedo plezalci izgovorijo večkrat kot besede mama, Slovenija in hladno pivo skupaj.
V prvi številki sta predstavljeni letošnji odpravi na Anapurno in v Patagonijo ter predlansko plezanje Jegliča in Praprotnika v El Capitanu. Objavljena sta dva intervjuja, z Markom Lukičem in Vanjo Furlanom.
Športni plezalci lahko preberejo katere smeri so najtežje na svetu. Priporočil bi jim tudi, da preskočijo stran 18 in 19, saj si bodo z ogledom slik zapravili možnost, da na pogled preplezajo smer CSN v Kotečniku. Predstavljeni so še umetni zidovi sredi mest, na katerih lahko trenirate plezanje. Nekaj strani je namenjenih tekmovanjem in treningu.
Na koncu je opisan treking okrog Anapurn in veslanje po Savinji.

(M. P.)

Lombard in Guyonova sta prvaka Mastra v Kranju!
Francozinja upravičila vlogo favoritinje - Pri moških je bil hud boj za prva tri mesta – Lombard pred Hirayamo in Petijem

KRANJ - V petek zvečer je bil prostor ob umetni steni v Kranju spet nabito poln. Tradicionalno plezalno tekmovanje Rock Master je kot vsako leto tudi tokrat minilo ob vrhunski predstavi najboljših plezalcev na svetu. Letos je bila v Kranju zbrana najboljša zasedba doslej.
Nastopilo je 21 plezalk in plezalcev iz Francije, Nemčije, Italije, Švice, Japonske, ZDA in Slovenije. Kot je že na Mastru v Kranju običajno, so s tekmo začele ženske, med katerimi sta bili glavni favoritinji za zmago obe Francozinji. Laurence Guyon, ki je bila prvič v Kranju, je na tekmo prišla s prvo zmago v letošnjem svetovnem pokalu in s srebrno kolajno iz majskega svetovnega prvenstva v Ženevi. Nathalie Richer pa je imela bronasto kolajno iz lanskega svetovnega pokala. Guyonova je dobro izkoristila svojo moč, ki ji je zelo prišla prav zlasti v zadnji četrtini smeri in padla šele na zadnjem oprimku. Tudi Richerjeva je plezala zelo zanesljivo, na oko precej bolj lahkotno od svoje tekmice, toda na koncu je svoje telo postavila nekoliko slabše in možnosti za nadaljevanje ni bilo več. Za naslednja mesta je bilo kandidatk več, med njimi tudi naše. Tako je bila tretja Nemka Uhden, za njo pa sta bili zelo skupaj Francozinja Guillet in naša Martina Čufar, Lukančičeva in Štremfljeva pa sta si razdelili šesto mesto.

ODLIČEN IN BORBEN Matej Mejovšek v elementu. (Foto: Igor Modic)

Moški so imeli pred seboj zelo zahtevno smer (postavljalec je bil J. Baptiste Tribout). Spodnja polovica je bila tehnično zahtevna, kasneje pa je odločala zlasti vzdržljivost. Na startu je bilo 8 tujcev in med njimi sama zveneča imena svetovnega pokala. Veliko tekmovalcev je imelo s spodnjim, ne tako previsnim delom precej težav. Tako je npr. dobitnik bronaste kolajne iz Ženeve Švicar Eli Chevieux na svoje razočaranje moral odnehati zelo zgodaj in na koncu pristal na zanj skromnem 12. mestu. Med našimi je zelo dobro plezal Matej Mejovšek in si z veliko borbenostjo na koncu razdelil z Italijanom Zardinijem 5. mesto.
Zadnji trije na štartni listi so tudi na papirju veljali za glavne kandidate za letošnjo zmago. Med njimi je prvi nastopil Francois Lombard, zmagovalec lanskega svetovnega pokala, in navdušil publiko pod steno, ki je lahko videla, kako so pripravljeni tisti najboljši. Za njim je bil na vrsti ljubljenec kranjskega občinstva, simpatični japonski plezalec Yuji Hirayama. Plezal je izredno lepo in tudi v najtežjih delih smeri lahkotno. Marsikdo je bil prepričan, da se bo zavihtel čez rob velikega previsa, kjer je končal pred njim Lombard. Toda Hirayama je naredil napako, izbral nemogočo kombinacijo oprimkov in možnosti za zmago ni bilo več. Kot zadnji je šel v smer lanskoletni zmagovalec Francois Petit. Do polovice smeri mu je šlo vse gladko, potem pa je imel zelo velike težave z vpenjanjem vrvi. Iz takšnega položaja, v katerem je bil Petit, se lahko izvlečejo le najboljši, vendar zato porabijo ogromno moči, ki bi jo bilo potrebno za nadaljevanje. Petit se kasneje na majhnih oprimkih ni mogel odpočiti toliko, kot je to zahteval drugi del smeri in bil za odtenek slabši od Japonca.
Organizator Športna zveza Kranj je ob generalnem sponzorju Kim, sponzorjih Emona Merkur, Zavarovalnica Triglav. Iskra Commerce Trgovina, donatorjih Mestni občini Kranj, Šport Commerce Kranj, Koli špedicija ter še številnih drugih pripravil tako ponovno vrhunsko športno prireditev. Vsi tekmovalci so se poslovili z obljubo, da se v Kranju prihodnje leto ponovno vidimo. Morda celo na tekmi svetovnega pokala.
Rezultati - ženske: 1. Laurence Guyon, 2. Nathali Richer (obe F), 3. Marietta Uhden (D), 4. Marie Guillet (F), 5. Martina Čufar, 6. Metka Lukančič in Katarina Štremfelj (vse SLO).
Moški: 1. Francois Lombard (F), 2. Yuji Hirayama (J), 3. Francois Petit (F), 4. Christian Brenna (I), 5. Matej Mejovšek (SLO) in Luca Zardini (I), 8. Francois Coffy (F), 8. Aljoša Čirom, 9. Marko Lukič (oba SLO), 10. Tim Fairfield (ZDA), 11. Vili Guček (SLO, 12. Eli Chevieux (CH), 13. Franci Jensterle, 14. Stanko Židan (oba SLO).

TOMO ČESEN

Slovenci spet na Denaliju (6184 m)
Stane Klemenc in Rafko Vodišek sta se 23. junija povzpela na najvišji vrh Severne Amerike Denali ali Mt. McKinley na Aljaski. Vzpon sta opravita v enem samem zamahu iz baznega tabora do vrha. 17. 6. sta z letalom priletela na ledenik 2200 metrov visoko. Še isti dan sta se s turnimi smučmi povzpela do tabora I na višini 3300 metrov. Naslednji dan je močno snežilo, zato sta ostala v taboru. 19. 6. sta nadaljevala z vzponom do tabora na višini 4300 metrov. Poslabšanje vremena ju je prisililo, da sta v njem čakala kar tri dni. 23. 6. opoldne sta odšla proti vrhu. Prvih 700 metrov strmega snežišča sta preplezala v 2 urah, nato pa ju je do višine 5800 metrov oviral nov sneg. Višje so bile razmere dobre in ob 23. uri sta bila na vrhu. Ker stoji Denali za polarnim krogom, je bilo še vedno svetlo. Lahko bi tudi fotografirala, vendar jima je to preprečil zelo hud mraz (- 32 stopinj). Naslednji dan sta se vrnila na izhodiščni ledenik, kjer sta zaradi slabega vremena še 4 dni čakala na letalo, ki ju je odpeljalo nazaj v civilizacijo.
Letošnjo sezono na Denaliju je zaznamovalo zelo slabo vreme. Uspešnih je bilo le slabih 20 odstotkov alpinistov, gora pa je zahtevala tudi 6 smrtnih žrtev.

(M. P.)

Tritisoč vzponov tržiškega alpinista Filipa Benceta
Ob 50. letnici Čopovega stebra je sam preplezal Triglavsko diretisimo - Za njim je skoraj 30 let plezanja

Filip Bence je v soboto, 1. julija, sam plezal v severni triglavski steni. Steno je preplezal po kombinaciji smeri, ki se imenuje tudi Triglavska diretisima. Začel je z vstopno varianto Skalaške, imenovano Čez Sodčke (V), nato pa nadaljeval po Skalaški do odcepa variante Fajdiga -Pintar. Ta varianta, ocenjena V - VI, ga je pripeljala pod Čopov steber. Po njem (V - VI) je priplezal do roba stene. Splezal je prav do vrha Triglava, kjer je bilo še dober meter snega. Zadnji del vzpona je hotel opraviti po smeri Desno od grebena, ker pa je bila na nekaterih mestih v njej skala še požlejena, je plezal nekoliko levo. Z vrha je sestopil na Kredarico, nato pa nadaljeval s sestopom čez Prag. Na zgornjem delu poti je bilo še toliko snega, da bi bilo do Begunjskega studenca mogoče celo smučati! Čeprav je bilo v gorah še veliko snega, je bila skala mokra le na mestih, ki se posušijo le v največji suši.

VZTRAJEN- Filip Bence.

Filip Bence, med plezalci znan tudi kot Ta Črn, je svoj vzpon opravil tik po 50. obletnici prvega vzpona po Čopovem stebru. »Običajno grem Čopa plezati kakšen mesec kasneje, letos pa sem se ga zaradi obletnice lotil nekoliko prej.« Tudi zanj osebno je bil ta vzpon jubilejen, saj je bil to že njegov 3000. vzpon. To pa je število, ki je prav gotovo vredno vsega spoštovanja. Bence je star 45 let, pleza pa že skoraj trideset let. Znan je predvsem kot solo plezalec, saj leto za letom opravi lepo število solo ponovitev smeri pete in šeste stopnje po naših hribih. Čopov steber je plezal že več kot petnajstkrat, od tega več kot desetkrat sam. Še posebej veliko pleza v Triglavu, Malem Koritniškem Mangartu, ogromno vzponov pa je opravil tudi v domačih ostenjih Storžiča, Velikega vrha in Begunjščice. Preplezal je tudi celo vrsto velikih alpskih sten in bil član številnih himalajskih odprav. Leta 1989 je stal na vrhu osemtisočaka Šiša Pangma.

(M. P)

Novosti v Ospu
Erik Švab (AO SPD Trst) je v Babni na pogled preplezal El Garbo (7b), na fleš pa Buena suerte. Slednja smer je v vodničku ocenjena 7c+/8a, vendar pa Švab predlaga oceno 7b/b+, saj so se majhni oprimki odkrušili in postali večji. Z rdečo piko je preplezal Caprice (7b, prej 7b/b+) in Mosquitos wall (7b+), ki poteka levo od Buena suerte. Na enak način je splezal še Rainy days (7b/b+), ki vstopi skupaj z Demolition party.
Erik Švab je v veliki steni s svedrovci opremil smer Netopir do gredine. Ker se mu je originalni izstop zdel krušljiv, je z vrtanjem nadaljeval po Internacionalni smeri. Opremljena kombinacija ima sedaj ocene po raztežajih 3. 6b+, 6b, 6b, 6b+, 5c. Obljublja pa, da bo v kratkem prevrtal še spodnji del Internacionlne.

(M. P.)

Dolge športne smeri
Erik Švab (AO SPD Trst) je z Danielo Consolaro plezal smer Ranxerox v južni steni Tete d'Aval nad Brianconom v Franciji. Smer je visoka 300 metrov, ocene po raztežajih pa so 6b, 6b, 6a+, 6a, 6a, V+, 7a, 6b+, 7a. 6c, V+ in 6a+. Smer je opremljena s svedrovci, tu in tam pa je dobro zatakniti še kakšen zatič. Švab je vse raztežaje plezal kot prvi, vzpon pa je opravil na pogled.
Ista plezalca sta plezala tudi v skupini Grigne nad Leccom v Italiji. V južni steni Sasso Cavalla sta ponovila 10 piani di morbidezza (6c, A0, 360 m). Smer odlikuje zelo dobra skala. Opremljena je s svedrovci, ki pa so ponekod tudi 10 metrov narazen. Obvezna mesta med njimi so ocenjena s 6c.

(M. P.)

Športno plezanje na Hrvaškem
Dalibor Vlatkovid je preplezal Guernico (8a) v Kotečniku in tako postal tretji hrvaški plezalec, ki je uspešno splezal tako težko smer. Boris Čujič je prosto ponovil Gobo v Ospu. Slednji je v plezališču Kalnik pri Križevcih preplezal dve novi smeri, Sanjski (7b+) in Veronika (7c+). Nove smeri so hrvaški plezalci opremili tudi v Pokojcu, kjer je sedaj 40 smeri, težkih od 4 do 7c+, ter v Rovinju, kjer je več kot 30 smeri. V Rovinju imajo sedaj vse smeri na vrhu opremljena sidrišča.

(M. P.)

ALPINISTIČNE NOVICE

Goba v Ospu
Pred kakšnim mesecem je bila v Alpinističnih novicah objavljena novica, da je Matej Mejovšek na pogled preplezal Gobo v Veliki osapski steni. Iz članka je bilo mogoče povzeti, da je bil to prvi vzpon na pogled v tej smeri. Sedaj pa se je oglasil tržaški Slovenec Erik Švab in povedal, da je prvi vzpon na pogled v Gobi opravil tržaški plezalec in gorski vodnik Mauro Bole - Bubu, in sicer že septembra 1991. Tako ostaja Mejovšku le prvi slovenski vzpon na pogled.
Mejovšek je Gobo preplezal z Aljošo Gromom. Oba sta plezala prosto, v vodstvu naveze pa sta se menjavala. Tako je najtežji raztežaj kot prvi preplezal Grom. Zato po mnenju številnih plezalcev Mejovškovega vzpona ne bi smeli šteti za vzpon na pogled. Nekateri menijo, da bi moral kot prvi preplezati najtežji raztežaj, drugi pa, da bi moral kot prvi splezati celo smer. Očitno je, da pravila plezanja več raztežajev dolgih športnih smeri pri nas še niso jasno postavljena. Dobro bi jih bilo opredeliti, še preden začnejo slovenski plezalci in alpinisti množičneje ponavljati tovrstne smeri.

(M. P.)

Tehnična komisija v Vratih
Od 23. in 25. junija so slovenski gorski vodniki v Vratih gostili delegate Tehnične komisije Mednarodne zveze zvez gorskih vodnikov (UIAGM/IVBV). Kot je dejal njen predsednik Ernst Konzett, je bil namen obiska, da se pred vključitvijo ZGVS v UIAGM/IVBV, delegati na licu mesta prepričajo o tehničnem vodniškem znanju ter izvajanju izobraževanja slovenskih GV v praksi.
Hkrati je zato potekal tudi drugi del tečaja vodenja v kopni skali, za naše pripravnike za GV (Levec, Prezelj, Primožič, medtem ko so Cerar, Golob in Pepevnik na odpravah), ki ga je ob pomoči Bojana Pollaka in Toneta Sazonova ter južno-tirolskega mentorja, poklicnega gorskega vodnika Adama Holzknechta, vodil Bojan Pograjc.
Delegati so bili s prikazanim zadovoljni. Slovenski GV imajo mednarodno primerljiv nivo tehničnega znanja, več pozornosti pa bo potrebno posvečati še samim nastopom kandidatov (vodniki so dostikrat tudi predavatelji in mentorji) ter vodniški literaturi v slovenščini.

V Koglu in Vežici
Hrvaški plezalci so nad Kamniško Bistrico preplezali dve težki smeri. Dalibor Vlatkovič je z Rankom Žnidaričem prosto ponovil Črno mačko (VIII+/VII, 200 m) v Vežici, Boris Čujič pa je s Srečkom Mejičem prosto preplezal Amonita (VIII-/VII+, 230 m) v Koglu.

M. P.

Čufarjeva preplezala drugo 8a
Martina Čufar je v torek 11. julija preplezala Žensko za nagrado (8a oz. IX+/X-) v Bohinjski Beli. To je njena druga tako težka smer. Svojo prvo 8a je preplezala lani, ko je bila uspešna v Ekosistemu v istem plezališču. Z Žensko je letos kar hitro opravila, saj je porabila le kakšen teden dni. Res pa je, da je spodnji del smeri poznala že od lani, ko je splezala kombinacijo Ženska -Ekosistem.
V Bohinjski Beli je preplezala tudi Fatmana (7c+). Ta vzpon je opravila zelo hitro. Najprej si je smer ogledala varovana z vrha, nato pa ji je vzpon uspel v prvem poskusu.

(M. P.)

Mednarodna skupščina gorskih vodnikov
V švicarskem Saas Feeju je bila 17. 6. 1995 redna skupščina UI-AA/IVBV.
Kot delegata ZGVS sta se je udeležila Bojan Pograjc in Marko Štremfelj. Skupščina je med drugim obravnavala in ponovno dala polno podporo delu ZGVS in s tem tudi vključevanju naše organizacije v mednarodno. Ob dosedanjem tempu izpolnjevanja zahtev v izobraževalnem, organizacijskem in zakonodajnem smislu naj bi se to zgodilo v letu 1996.
Obenem so bili slovenski gorski vodniki v prihodnjem letu povabljeni na gorniški obisk Kanade ob praznovanju okrogle obletnice kanadske gorniške zveze. Vabilo in program s cenami bodo posredovali vsem članom ZGVS.

PZS na Internetu
Planinska zveza Slovenije ima v okviru storitve www (World Wide Web) na računalniškem omrežju Internet sedaj svojo stran. V njej lahko najdete seznam vseh slovenskih planinskih postojank, dostopne planinsko - alpinistične literature, seznam trgovin s planinsko in alpinistično opremo ter podatke o slovenskem alpinizmu in njegovih uspehih v zadnjem času. Naslov www strani je http//www.quantum.si/pzs.

Na osmem tradicionalnem plezalnem tekmovanju v Kranju
Dvojna zmaga Francozinj - Čufarjev in Mejovšek peta

Na osmem tradicionalnem plezalnem tekmovanju Rock master Kranj '95 je med ženskami zanesljivo zmagala Francozinja Naurence Guyon pred rojakinjo Nathalie Richer in Nemko Mariette Uhden. Izmed slovenskih tekmovalk je bila najboljša državna prvakinja, Mojstrančanka Martina Čufar, na 5. mestu. V moški konkurenci je zmaga prav tako odšla v Francijo. Slavil je lanski zmagovalec svetovnega pokala Lombard, drugi je bil Japonec Yuji Hira-yama, tretji pa še drugi Francoz François Petit. Najboljši Slovenec je bil Matej Mejovšek, ki je delil peto mesto.
Pred polnimi tribunami kranjskega bazena, kjer je bila postavljena smer za plezalce, je 3000 gledalcev najprej videlo nastop komaj petnajstletne domačinke Katarine Štremfelj. Preplezala je do previsa na kranjski steni, kjer je postavljalec smeri Jean Baptiste Tribout napravil zahtevno kombinacijo, ki naj bi odločala o najvišjih mestih. Prek nje sta se prebili šele zadnji Francozinji, Laurence Guyon in lanska zmagovalka mednarodne kranjske tekme Nathalie Richter. Zmagovalka letošnje prve tekme za svetovni pokal v Frankfurtu in srebrna z zadnjega SP v Ženevi, Guyonova, je nato prišla pod sam vrh stene, zdrsnilo pa ji je prav na zadnjem oprimku. Kljub
temu je slavila zasluženo zmago. Za Čufarjevo so se na rep uvrstile Trboveljčanka Metka Lukančič in Štremfljeva, ki sta si razdelili šesto mesto.
Medtem ko je bilo pri ženskah že pred nastopom pričakovati premoč Francozinj, pa je bila pri moških druščina favoritov bolj pisana. Zahtevno postavljene smeri, ki je imela prvo past že na samem začetku, ni nihče zmogel v celoti. O zmagovalcu so odločale malenkosti, največje podpore gledalcev pa je bil tudi tokrat deležen Japonec Hirayama. Najboljši japonski plezalec je premagal lanskega zmagovalca in svetovnega mladinskega prvaka Francoisa Petita, ki je zmagal tudi na prvi tekmi za svetovni pokal v Frankfurtu. Najbolj razpoložen in zbran je bil Lombard, ki je Hiroyamo premagal za deset centimetrov in si prislužil največji del od deset tisoč mark nagradnega sklada, Japonec pa je še tretjič zapored osvojil drugo mesto. S petim mestom je slovensko čast rešil Mejovšek, ki bi bil lahko posegel še nekoliko višje, saj je na mestu, kjer so ga polomili tudi največji favoriti, ubral pravo smer, a že kmalu nato zdrsnil. Drugo uvrščeni na lanskem držav nem prvenstvu, Mejovšek je mesto delil z zmagovalcem kranjskega mastra iz pred dveh let, Italijanom Lucom Zardinijem.

(V, 17/7-95)

Delovna skupnost planinskih zvez alpskih dežel
V avstrijskem Lienzu je bil v petek pripravljalni sestanek za ustanovitev delovne skupnosti planinskih zvez alpskih dežel. Delovnega srečanja so se udeležili predsedniki planinskih zvez Avstrije, Francije, Italije, Nemčije, Slovenije in Švice. Te planinske organizacije združujejo več kot 1,5 milijonov članov.
Pobudi za povezovanje planinskih organizacij, ki delujejo v Alpah, je botrovalo spoznanje, da je množični turizem velika nevarnost za občutljive gorske predele. Množični obisk in pretirano udobje v kočah kažejo vrsto negativnih vplivov na okolje v gorah in pod njimi. Računajo, da Alpe letno obišče okrog 100 milijonov turistov.

(V, 17/7-95)

Slovenija 2 ob 20.05
Gore in Ijudje

Tokrat se je ekipa oddaje odpravila v skrajni zatrep Bohinja, kjer v strmi steni Komarče izvira Savica. Slap Savice spada med najbolj obiskane znamenitosti Slovenije, pa vendar ga obdaja vrsta skrivnosti in v bližini je kopica zanimivosti, ki jih obiskovalci navadno spregledajo. Strma stena Komarče je tako prepadna, da se zdi neprehodna. Pa vendar je prav tu speljana pot, ki vodi naravnost v dolino Triglavskih jezer, v kraljestvo zlatoroga. Kot po nekakšni lestvi se po tej poti kar hitro dvigneš visoko nad Bohinjsko jezero. Večini planincev se mudi, da bi kar najhitreje nadaljevali pot proti Triglavu, kar je prava škoda, saj je na kratki razdalji toliko lepot in zanimivih kotičkov, da jim je vredno posvetiti kar ves dan. Že zato ker se v poletni vročini zares prileze sprehod med slapovi, potoki in jezeri.
V oddaji bodo predstavili tudi gospo Elizabeth Hawley, Angležinjo, ki je že skoraj 40 let najbolj znana kronistka himalajskih vzponov. Prav vsi, ki se v Nepalu namenijo plezat v Himalajo, se oglasijo pri njej. Čeprav nikoli ni hodila v gore, je velika poznavalka alpinizma in Himalaje in povedala nam je marsikaj zanimivega, ko so jo obiskali.
Oddajo je pripravila Marjeta Keršič - Svetel.

Nenavezani alpinist omahnil s previsne stene
DOLINA. 18. julija - Devet tržiških gorskih reševalcev in trije policisti, so odšli sinoči po 21. uri z nosili po ranjenega študenta, 23-letnega Slavka Rožiča iz Tržiča.
Še z dvema prijateljema je bil Slavko v Dovžanovi soteski, v njihovem »plezalnem vrtcu«, 80 metrski previsni steni nad sotesko. Tržiški alpinist in gorski reševalec Slavko se je odločil, da bo, njemu dobro znano plezalno smer, »Krpanovo kobilo«, soliral tako, da se bo spuščal vse od vrha do vznožja stene nenavezan.
Za njim je že veliko zahtevnih smeri, izkušenj in veliko telesne pripravljenosti, da je bil popolnoma prepričan, da bo zmogel Krpanovo kobilo. Toda med plezanjem, oziroma sestopanjem, je prišlo nehote do zdrsa. Tržičan je omahnil, ko je bil že čez najtežji del smeri. Med padcem je zadel ob drevo in ranjen obležal. Njegova prijatelja sta mu nudila prvo pomoč. Eden je odhitel v dolino in od tam o nesreči obvestil policiste, ti pa gorske reševalce. Namestili so ga v vakumsko blazino in z nosili prinesli do ceste. Dežurna ekipa ZD Tržič je alpinista in gorskega reševalca odpeljala na zdravljenje v Klinični center.

  17.07.1995


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti