Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.03.2013

Pomlad ali zima?

Zima se letos noče sprijazniti s svojim koncem in se te dni trmasto upira svoji prestolonaslednici pomladi. Svojo moč razkazuje z mrzlimi vetrovi in snežnimi padavinami vse do nižin, napovedi za prihodnje dni pa še ne prerokujejo suše. Plezalne razmere v letošnji koledarski zimi niso bile idealne, a kljub temu stene niso samevale in opravljenih je bilo nekaj res dobrih vzponov. Glede na količine snega v gorah lahko upamo na obdobje dobrih razmer v prihodnje, zelo verjetno pa bodo letos dobri pogoji za alpinistično smučanje. Lansko sezono so smuči večinoma počivale v kotu, polne ran pa so bile tiste, ki so kot zapustile.

Kis ali vino?

Pretekli teden je bilo dogajanje v stenah še bolj umirjeno. Dobili in zasledili smo le malo novic. Čeprav je število teh res majhno, pa so te vse prej kot nezanimive, vsaj kar se naslednje tiče. Nejc Kurinčič (Soški AO) nam je poslal poročilo o plezanju v Zahodnih Julijcih, natančneje v Koštrunovih špicah. Tam sta z Boštjanom Mikužem (AS Ajdovščina) opravila verjetno prvo ponovitev smeri Kis ali vino?. Smer sta prva preplezala Marko Prezelj in Mirko Kranjc leta 2007, ki sta se pod steno znašla zgodaj zjutraj z namenom preplezati smer Kiss or kill, vendar sta v soju svetilk vstopila drugje. Nejc in Boštjan sta pod steno prigazila sredi noči in v izkopani luknji predrgetala noč. Z dnem sta zagrizla v steno, ki že takoj na začetku ponuja zahtevno strmo plezanje. Očistiti sta morala precej snega in preveriti veliko sumljivih oprimkov, preden sta po sedmih urah dosegla vrh. Sestopila sta s spusti čez steno.

26.03.13 Nejc Kurinčič sporočil: Ob pogledu na skico smeri Kis ali vino iz leta 2007, sem ugotovil, da sva z Boštjanom v srednjem delu namesto prečnice v levo potegnila direktno linijo.
Ravno v tem delu je plezarija najtežja in najlepša.

Zelenica

Miha Zupan (AO Tržič) je iskal idealne razmere v Zelenici in jih skoraj našel v smeri Idealnih ni. V steno se je odpravil sam, družbo so mu delale le sledi predhodnikov, ki so mu precej olajšale dostop po mehkem snegu. Prve tri skoke je preplezal brez večjih težav. V prvem je plezal po travah in skali, v drugem po snegu, tretjem po snežnem ledu, zadnji pa ga je prisilil v varovanje v prvih metrih skoka. Tod so ga tudi zapustile sledi predhodnikov, ki so obrnile, sam pa je nadaljeval do vrha skoka po odličnem vodnem ledu in uspešno zaključil vzpon na vrhu Zelenice. Sestopil je po smeri Idealne so.

Kovk

Stene Kovka nad Vipavsko dolino so v zimskih mesecih pogosto obiskane, saj ponujajo toplo skalo in pogosto omogočajo plezanje v kratkih rokavih. Pred kratkim sta Silvo Kragelj (AO Ljubljana-Matica) in Marko Turk (AO Rašica) v teh stenah preplezala dve novi stometrski smeri. Prva je nastala 15. marca, poimenovala sta jo Cik-cak in ocenila s VI-, A0/IV. Drugo smer pa sta preplezala prejšnji petek, 22. marca, in jo poimenovala Peklenska napolitanka. Skala naj bi spominjala na rzeniško, od tod tudi ime.

Vabilo

Slovenski planinski muzej vabi na predavanje z naslovom Alpinistke le nismo ˝vrsta na robu izumrtja˝!, ki ga bo imela alpinistka Neda Podergajs. Predavanje bo v petek, 29. marca, ob 19. uri.

 


Cik-cak. Foto: Marko Turk


Peklenska napolitanka. Foto: Marko Turk

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46070

Novosti