Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Predavanje o Visokih Tatrah

četrtek, 23. marec 1933, ob 20:40, Boris Štupar, ogledov: 826

Slovenec (1933): Ljubljana, 22. marca.

Društvo prijateljev poljskega naroda je priredilo v torek zvečer v skromno počastitev poljskega narodnega praznika in njegovega sivolasega borca za svobodo, maršala Pilsudskega, lepo planinsko predavanje.
Predaval ie znani planinec, g. nadzornik Stiasny, ki se kljub svojim sedmim križem upa kosati v planinski vztrajnosti in pogumu z marsikaterim mladim planincem. Povedel nas je visoko gori v kraljestvo Visokih Tater in nanj s številnimi skioptičnimi slikami pokazal vso lepoto tega slikovitega, divjeromantičnega gorskega sveta. V spremstvu izkušenega vodnika se je povzpel na najvišje vrhove in tako dokazal, kako neizčrpen rezervoar mladostnega zanosa in sile ima še vedno v sebi.

Njegovo predavanje se je odlikovalo po nazornem, lahkotnem pripovedovanju, ki boža poslušalčeva ušesa kakor žuborenje gorskega studenca in šumenje planinskih gozdov. Zato njegovo predavanje ni bilo nikoli dolgočasno, čeprav je trajalo dve debeli uri.
Visoke Tatre privabljajo k sebi čedalje več ljubiteljev planin, ker jim nudijo nadvse krasen razgled. Zlasti privlačna točka za plezalce so zanimive grebenske ture, ki pa so mestoma združene z velikim naporom in nevarnostjo. Sploh se turistika med Pollaki in Čehi vedno lepše razvija. Njihovi planinski domovi so znani po svojih idealnih legah in skrbni postrežbi. Tudi zimski šport ima na Visokih Tatrah čedalje več privržencev.

Glavno izhodišče za ture v Poljske Tatre so Zakopani, ki so se iz skromne vasice razvili v znamenito letovišče z nad 200 hoteli in 400 vilami. Odtod nas je tudi predavatelj povedel v kraljestvo Poljskih Tater. Najvišja gora Poljskih Tater je Swinica (2306 m), s katere je najlepši razgled. Zanimiv je bil tudi predavateljev opis ture na Granate in Krzyžne, do katerih vodi dobro zgrajena in skrbno zavarovana pot. Najlepši pa je bil predavateljev opis ture na fantastični Mnich, katerega je ljudska duša obdala z bujno pravljično domišljijo o »mrzlem gorskem duhu«, ki kraljuje na njem.

Na koncu svojega predavanja, ki bi pač zaslutilo večji obisk, je bil g. nadzornik Stiasny deležen iskrenega priznanja.

Slovenec, 23. marec 1933
 

eXTReMe Tracker