Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 19.03.2013

Vedno se najdejo razmere

Zima se letos očitno še noče posloviti in nam podarja nove zaloge snega. Pretekli teden je iz obilice oblačnih in padavin polnih dni izstopala sončna sobota, ki je bila idealna za obisk gora. Seveda ob določeni meri previdnosti, saj je bila snežna odeja ponekod precej labilna.

Naše stene

Tudi v tem obdobju se najdejo odlične razmere, kakršne sta na primer imela Gregor Malenšek in Neda Podergajs (AO Ljubljana-Matica) v Kalški gori Kalškem grebenu, kjer sta preplezala Centralno smer. Po začetnem previsu (M5) ju je čakalo še 750 m škripavca do vrha stene. Na grebenu sta se odločila, da bo varneje sestopiti nazaj po smeri in odpikala sta smer še nazaj. 

Jože Pintar (AO Kranj) je s soplezalcem plezal Črni graben v Storžiču. V smeri sta naletela na zelo barvite razmere. Začela sta z globokim gaženjem, ki ju ni zapustilo niti v steni, kjer sta naletela še na kložo, škripavec, požled in skalo.

V Velikem vrhu je bila preplezana Prontarska smer. Plezal jo je Robert Karu (AO Kranj) s soplezalcem. Pod steno je bilo potrebno gaziti, vendar se je ves trud poplačal z dobrimi razmerami v steni.

Boštjan Mikuž (AS Ajdovščina) in Tine Vidmar (AO Vipava) sta preplezala Bele sanje (IV-V/4+,750 m) v Rombonu. V prvi polovici smeri so bile razmere dobre, v zgornji polovici pa je nekoliko oviral plezanje nepredelan sneg. Smer sta zmogla v sedmih urah.

Smeri v Rjavi skali pod nihajko, ki pelje na smučišče Vogel, niso velikokrat omenjene. Tu so aktivni predvsem bohinjski alpinisti in eno izmed njihovih stvaritev sta v soboto preplezala člana AO Železničar. Izbrala sta si Mihčevo grapo (30°, trije skoki 60-85°, IV-, 630 m), ki je bila prvič preplezana leta 1979. Sneg je bil tudi v tej smeri zelo raznolik, skoki pa kopni in okrašeni s poprhom.

V sobotnem oknu lepega vremena so bile obiskane še stene nad Vipavsko dolino in jugozahodna stena Kozjeka v Karavankah.

Špik

Člani AO Radovljica so letošnjo zimo redno aktivni in ne glede na razmere, vedno najdejo markantne cilje. Tako sta se 3. marca Matevž Mrak in Nejc Marčič odpravila v severno steno Špika. Razmere do Dibonove police in v dveh raztežajih Diretissime naj bi bile dobre, v zgornjem delu pa je bilo potrebno plezati tudi po skali. Na vrhu sta stala še pred temo.

Lofoti

Tine Cuder (AO Bovec) in Matej Kladnik (AO Kamnik) sta od 28. februarja do 10. marca odkrivala lepote norveških gora. Najprej sta se namestila v mestecu Svolvær, ki jima je služilo kot izhodišče za vzpone v okolici. Prvi vzpon sta izvedla v severni steni Vågakallna, ki s svojimi 942 metri spada med enega višjih vrhov v Lofotih. Tu sta v petih urah preplezala smer Mieux vaut tard que Jamais (V/4, M6, 650 m). Po dnevu počitka sta se odpravila pod 528 metrov visok Nordfjellet, kjer sta preplezala 400 metrov dolgo linijo, ki je po njunih podatkih prvenstvena. Ocenila sta jo s IV/4+ in poimenovala Funny route. Dan kasneje sta preplezala še 150 metrski slap in se nato zaradi slabega vremena premaknila proti mestu Narvik. V dolini Spansdalen sta 8. marca preplezala slap Henrikafossen (IV/5+, 300 m), ki je bil njun zadnji vzpon pred odhodom domov.

Obnovitveni seminar za alpinistične inštruktorje 2013

V skladu z načrtom izobraževanja v letu 2013 bo KA PZS izvedla obnovitveni (licenčni) seminar iz zimske in ledeniške tehnike za alpinistične inštruktorje, ki bo na sporedu v nedeljo, 7. aprila, s pričetkom ob 8. uri. Rok za prijave je petek, 29. marec 2013, do 24. ure. Več...

Čarov spominski smuk

Trinajst udeležencev se je odpravilo od B postaje žičnice Kanin, preko Kaninskih podov do Žage in tako obudilo spomin na alpinista in alpinističnega deskarja Marka Čara. Tudi ta tura je bila na čudovit sobotni dan, s pričetkom ob zori in zaključkom ob mraku.

Komisija za alpinizem PZS je minuli konec tedna organizirala plezalni vikend v Ospu, namenjen mladim perspektivnim alpinistom. Namen plezalnega vikenda je bil plezanje v osapskih stenah, predstavitev aktivnosti za perspektivne alpiniste v organizaciji KA PZS v 2013, strokovno predavanje o prehrani športnikov in druženje. Udeležilo se ga je enajst mladih alpinistov ... Več...

Pišite nam o svojih vzponih na alp.ple@planid.org

1 komentarjev na članku "AN - 19.03.2013"

Franci Savenc,

Mitja je (domnevam, da ok. 22.25) na moj predlog dodal zadnji odstavek.

Čeprav ima objava na PZS.si včerajšnji datum, je bila (sodeč po RSS sporočilu) objavkljena šele danes (zgodaj zjutraj).

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46073

Novosti