Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kugyjev duh se živi

Primorske novice: Spomin na 50. obletnico smrti Juliusa Kugyja

TRENTA (nbj) - V nedeljo (5. junija) je tržaško kulturno združenje Mitteleuropa ob prisotnosti županov, številnih uglednih gostov in planincev iz Slovenije, Furlanije Julijske krajine in avstrijske Koroške ob Kugyjevem spomeniku v Trenti počastilo 50. obletnico smrti velikega gornika in pisatelja Juliusa Kugyja. S tem so nadaljevali februarja v Trstu začeti niz treh prireditev v Kugyjev spomin, ki ga bodo jeseni sklenili s slovestnostjo Pod Lipo na Koroškem.

Kot so poudarili najvišji predstavniki občin Tolmin, Trbiž in Arnoldstein, je Kugy s svojo internacionalno usmerjenostjo prispodoba sožitja in zbliževanja treh sosednih dežel Slovenije, Furlanije in avstrijske Koroške. Sodelovanje ob meji je tesno, kar med drugim dokazuje tudi skupna želja po soorganiziranju olimpijskih iger treh dežel. Ljudi v tem prostoru, tako kot nekoč Kugyja, preveva želja po zbliževanju in sožitju v srednjeevropskem prostoru, želja po oblikovanju Evrope brez meja, ki ne bi bila le skupno tržišče, temveč tudi skupen dom narodov s skupnimi vrednotami.
Žal podoba Trente, ki ji je gornik Kugy tako rad pel hvalnice, danes ne vliva optimizma, je med drugim v imenu domačinov gostom spregovoril Siniša Germovšek. Pokrajina se zarašča, planine propadajo, hiše se praznijo. Mačehovski odnos države se kaže tudi v 'cincanju' odgovornih pri odpravljanju nevarnosti novih plazov z Jerebice, pod katero je prav v času prireditve na semaforju svareče gorela nova rdeča luč.
 

07.06.1995

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti