Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.02.1995

Delo, Šport: ... Janko Oprešnik soliral Smer sončnega zahoda

Sam je preplezal težko smer v Ojstrici - Opravil tudi prvo prosto ponovitev - Težave do spodnje osme stopnje
Janko Oprešnik je 31. januarja sam preplezal Smer sončnega zahoda v severni steni Ojstrice. Smer, ki poteka levo od Herletove, sta pred leti preplezala Andrej Gradnik in Tone Pavlič in jo ocenila VI, A1. Ker gre za eno lepših smeri v tej steni, je bila polen že kar nekajkrat ponovljena pa tudi pozimi je bila že trikrat preplezana. Oprešnik je opravil prvo solo ponovitev in hkrati tudi prvo prosto ponovitev (VII+, eno mesto VIII-).
Iz domačih Zreč je odšel 30. 1. zvečer. Pozno zvečer je po predirajočem snegu prišel do bivaka pod steno. Skuhal si je čaj in se 10 minut pred polnočjo lotil stene. Spodnji del smeri je lažji in položnejši. Pri napredovanju ga je oviral še nepredelan sneg. Do stika s Prečenjem, kjer se prične težji del smeri, je plezal do pol sedmih zjutraj.
Ko se je zdanilo, je začel plezati najtežji del smeri po previsnih ploščah levo od Herletove smeri. Skala je bila tu popolnoma kopna pa tudi mraz ni bil prehud, tako da je lahko plezal prosto. Prva dva težka raztežaja je preplezal s sprotnim nameščanjem varovanja. Tretji težak raztežaj pa je moral najprej opremiti s klini, šele nato pa ga je lahko preplezal še prosto.
V lažjem svetu pod vrhom stene se Smer sončnega zahoda spet priključi Herletovi. Tu ga je spet oviral sneg. Še posebno kočljiv je bil vršni kamin. Na vrh je priplezal ob pol šestih zvečer, po dobrih 17 urah neprekinjenega plezanja. Celotna stena je visoka 450 metrov, svoj vzpon pa je ocenil VII+,VIII-/IV.

MIHA PETERNEL

Predavanje o Novi Zelandiji
V organizaciji kluba škofjeloških študentov bo imel Vanja Furlan predavanje z naslovom: Nova Zelandija in njene Alpe. Ob diapozitivih bo predstavil svoje lanskoletno popotovanje in plezanje v tej daljni deželi. Predavanje bo v petek, 17. t.m., ob 20. uri v hotelu Transturist v Škofji Loki. Vstop je prost.

(M. P.)

ALPINISTIČNE NOVICE

Plezalno tekmovanje
Andrej Kokalj prireja v okviru svoje plezalne šole v torek, 14,t. m., ob 17. uri tekmovanje v balvanskem plezanju - »bouldering«. Tekmovanje bo v OŠ Valentina Vodnika na Vodnikovi c.162.

(M. P.)

V Logarski dolini
Marjeta Breznik in Jana Slapnik (obe AO Celje) sta sredi januarja preplezali Centralno grapo ( 80 st. / 40 - 60 st., 600 m) v Južni steni Mrzle gore. 6 članov AO Celje je 4. 2. preplezalo Belo piramido v Turski gori, dan kasneje pa jih je 5 splezalo Hudi prask v Mrzli gori.

(M. P.)

V Turski gori
Marko Novak in Simon Slejko (oba AO Lj.- Matica) sta že v začetku decembra preplezala Čarovnijo ( IV, do 60 st., 450 m). Smer poteka po razu, ki omejuje desni bok južne stene Turske gore.
4. februarja sta Primož Kunaver in Simon Slejko plezala v vzhodni steni Turske gore. V spodnjem delu sta se ogibala logičnim prehodom in tako naletela na strm skok. Spodnji del skoka sta splezala po navpičnem ledu (težavnost v ledu 5), zgornji pa po skali (V). V zgornjem delu stene je naklonina snega dosegla 60 stopinj. Ta del stene so plezali tudi že pred njima. Zadnji del vzpona sta opravila po Južnemu razu, ki sta ga dosegla v značilni škrbini. Novo varianto oziroma smer sta poimenovala Jupiter, magija, bivak. Ocena celotnega vzpona je D+, skala do V, led do 5, 450 m. Za konec povejmo še, da bo kmalu izšel vodniček Sinji trakovi, ki opisuje snežne in ledne smeri v Kamniških Alpah. Prednaročila zbira avtor Simon Slejko, Proletarska 2, Ljubljana, tel. (061) 441-593.

(M. P.)

Zaledeneli slapovi
Letošnjo zimo so bili slapovi v Tamarju tako rekoč množično obiskani. Slap nad votlino in Centralni slap (V) je vsak dela prost dan ponovilo po nekaj navez. Tudi Levi slap ali Svečo, ki je najtežji v Tamarju, so večkrat ponovili. Eno od ponovitev sta sredi januarja opravila Mirko Kokole (AO Trbovlje) in Joco Razpotnik (AO Celje). Luciferja, markanten slap pri Gozd Martuljku, so preplezali Damjan Čibej in Damjan Kočar ter Tomo Sbrizaj in Simon Slejko. 8. februarja sta ga splezala še Joco Razpotnik in Alenka Jerala (AO Kranj). Zaradi odjuge je bil led v zgornjem delu že zelo prhek, tako da menita, da se bo slap kmalu podrl.
V Logarski dolini sta v najhladnejšem obdobju dobro zmrznila Slap pod Sušico in Slap pod tunelom. V obeh je bilo mogoče preplezati prav vse skoke.
Simon Slejko je s soplezalcem v prvi polovici januarja v Prisojniku preplezal slap levo od Slapu pod Hudičevim žlebom. Z vrha so se z dvema 50-metrskima vrvema spustil z že pripravljenega sidrišča do vznožja. Težavnost slapu, ki ga ni v vodničku, zanj pa tudi niso mogli izvedeti imena, je nekako 5-. Sinji slap na Jezerskem je solirala Jasna Bratanič (AAO).(M.P.)

Tudi imena niso več ista
Čeprav (vsaj nekatere) informacije iz držav, ki so nastale na območju nekdanje Sovjetske zveze, prihajajo še bolj neredno kot nekoč, je že nekaj časa jasno, da so zamenjali tudi imena nekaterih gora. Tudi našim alpinistom dobro znani Leninov vrh (Pik Lenina) je spet Kaufmanov, Komunizem pa so preimenovali spet v Garmo.
1871 je Aleksej Pavlovič Fedčenko vodil odpravo, ki so jo pripravili pod patronatom gubernatorja Turkestana P. K. Kaufmana. In ko so v Zaalajskem hrbtu neznanemu vrhu namerili 24.000 čevljev, tako da naj bi bil po tedaj znanih podatkih najvišji v Pamirju, so ga seveda poimenovali po svojem dobrotniku. Leta 1928 so ga s posebnim dekretom CK Tadžijske SSR posvetili Leninu in - sedaj so čast spet vrnili prvemu; kako je z morebitnimi imeni domorodcev pa - nič.
Za najvišji vrh Pamirja pa je znano, da so že stari Tadžiki dobro vidno piramido imenovali Garmo. Pa so vrh leta 1932 kljub temu posvetih Stalinu, 1961 ga je - spet CK Tadžijske SSSR - preimenovala v Pik Komunizem (7495 m). Sedaj pa je spet Garmo.

FRANCI SAVENC

Zimski planinski tabor na Vršiču
JESENICE - Člani mladinskega odseka pri planinskem društvu na Jesenicah pripravljajo med zimskimi počitnicami od 19. do 24.t.m. zimski planinski tabor v Erjavčevi koči na Vršiču. Pisan program bo obsegal smučanje, pohode, družabne igre in še marsikaj. Erjavčeva koča, ki je oskrbovana vse leto, bo ponudila prijetno zavetje za vse, ki se bodo tečaja udeležili. Vse dodatne informacije in prijave: PD Jesenice, telefon 064/81 291.

  13.02.1995


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti