Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Snežna opast zgrmela po pobočju

12.03.1979

17.03.1979


Arhiv planID; priredil: G.Š.

ponedeljek, 12. marec 1979, ob 05:27, Boris Štupar, ogledov: 1656

Dnevnik/Delo(1979): KOKRSKO SEDLO, 11. marca 1979 — »Velike snežne opasti na Kokrškem sedlu (1793 m) med Cojzovo kočo in tovorno žičnico, ni več. Z razstrelitvijo snežne opasti na Kokrškem sedlu dostop spet varen

Delo (12.03.1979): Včeraj okrog poldneva smo sprožili razstrelivo amonal in nevarna snežna opast je zgrmela po strmem pobočju. Sprožili smo daljši snežni plaz, ki se je ustavil 100 metrov nad gozdno mejo,« nam je danes povedal dr. France Bernot iz meteorološkega zavoda SR Slovenije.

Včeraj zjutraj se je s skupino osmih gorskih reševalcev iz Ljubljane odpravila do Cojzove koče, kjer so pripravili vse za razstrelitev snežne opasti. Le-te nastajajo največkrat na grebenih zametov nanešenega snega. Opasti visijo kot nekakšni nevarni napušči nad zavetrnimi pobočji. Če se opast odlomi ali odkrhne, lahko sproži snežni plaz in prav zato so se reševalci odločili, da razstrelijo snežno nevarnost na Kokrskem sedlu. Pri RSNZ so, imeli za akcijo veliko razumevanja, reševalci so hitro dobili potrebna dovoljenja in 10 kg razstreliva amonal, štiri dvokilogramske mine so vsako posebej zakopali meter globoko v opast, jih povezali in nato iz varne razdalje prižgali z zažigalno vrvico. Večina snega v tri metre debeli opasti se je takoj odkrhnila, preostali nabokani del pa je sprožil eden od reševalcev, ki so ga navezali na vrv. Dva kilograma razstreliva pa so zakopali še v drugo, manjšo snežno opast pri tovorni žičnici. Tudi ta razstrelitev je uspela. Dr. France Bernot je dejal, da bodo s podobnimi akcijami nadaljevali in tistim planincem, ki hodijo v tem letnem času v gore s tem skušali omogočiti varne dostope. Seveda pa morajo vsi planinci upoštevati tudi navodila Hidrometeorološkega zavoda o nevarnosti snežnih plazov.
Tržiški gorski reševalci so tako akcijo izvedli že lani, na Begunjščici so razstrelili več 10 metrov debelo snežno opast, ki je sprožila več snežnih plazov in tako »očistila« Zelenico.

MIRKO KUNŠIČ


POD KOKRSKIM SEDLOM NI VEČ NEVARNO

Dnevnik: Plaz pod Kokrskim sedlom v Kamniških Alpah je dalj časa ogrožal varnost planincev in dohod do planinske koče. Na nevarno območje se je pred dnevi odpravila izkušena ekipa osmih gorskih reševalcev iz GRS Ljubljana, vodil pa jih je izkušeni miner snežnih plazov dr. Bernot. Reševalci so razstrelili nevaren plaz, tokrat pa moramo izreči tudi besede priznanja za fante iz GRS Ljubljana, ki v takšnih akcijah sodelujejo zaradi ljubezni do gora.

Foto: M. Fritz

Dnevnik, 17. marec 1979

 

eXTReMe Tracker