Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nesreča helikopterja - Krvavec

Delo (1979): Pri zgornji postaji žičnice se je ob zaključku vaje GRS prevrnil helikopter

KRVAVEC, 9. - Z uspešnega tečaja gorske reševalne službe, ki je bil minulo soboto na Krvavcu, je popoldne prispela žalostna vest. Pri zgornji postaji žičnice je po zaključku vaje, pri kateri so sodelovali gorski reševalci in helikopterja milice, prišlo iz doslej še nepojasnjenega vzroka do nesreče enega izmed helikopterjev, ki se je prevrnil. V nesreči je bil hudo ranjen Volodja Tkačev iz Ljubljane.

Tečaj gorske reševalne službe so priredili minulo soboto za gorske reševalce - letalce, ki so preizkušali svoje znanje pri reševanju v gorah s helikopterjem. Vsi gorski reševalci - letalci so preizkus znanja uspešno opravili.
Nesreča se je pripetila ob 16.55, po končani vaji, ko sta helikopterja nameravala poleteti v dolino. Iz doslej še neugotovljenega vzroka je pri manevriranju ob vzletu eden izmed helikopterjev udaril z eliso ob pobočje hriba in se zaradi tega prevrnil. V helikopterju sta bila člana posadke pilot Andrej Andolšek in mehanik Emil Stepančič ter gorska reševalca Franc Ekar iz Kranja ter Volodja Tkačev iz Ljubljane. V nesreči je bil Volodja Tkačev hudo ranjen in so mu zdravniki dr. Vavken, dr. Robič in dr. Četina, ki so se udeležili tečaja, takoj nudili prvo pomoč, nato pa so ga z drugim helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center.
Vzroke nesreče raziskujeta komisiji UJV Kranj, s preiskovalnim sodnikom in temeljnim javnim tožilcem ter pristojna komisija Zvezne uprave za civilno zračno plovno.

Tako se je rek, da nesreča nikoli ne počiva, žal, potrdil tudi minulo soboto. Nesreča ni prizanesla niti ljudem, ki so od 24. marca 1968, ko so prvič poleteli na pomoč v gore, do predkratkim opravili več kot 700 reševalnih letov, čez 100 ponesrečenih planincev srečno in varno prepeljali v dolino, 12 krat rešili ponesrečence s cest. Še dolgo bi lahko naštevali njihove odgovore in humane akcije.
Helikopter se je prevrnil v gorah, torej tam, kjer je vedno prinašal upanje in prepotrebno pomoč. Toda, nesreča na Krvavcu ne sme omajati zaupanja, ki ga imajo vase, v svoje helikopterje ter v svoje znanje in sposobnosti.

Delo, 9. julij 1979

09.07.1979

arhiv planID, priredil: G.Š.


Foto: Franci Ekar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti